Artikel top billede

Regeringen tilføjer ny ændring til GDPR i ellevte time

Regeringen har indgået et kompromis med Socialdemokratiet om databeskyttelsesloven i sidste øjeblik, inden den skal træde i kraft 25. maj.

Det er lykkedes Socialdemokratiet at få regeringen med på en ændring af databeskyttelsesloven.

Ændringen betyder, at to udvalg i Folketinget skal give deres godkendelse, hvis en myndighed vil samkøre to persondataoplysninger til et nyt formål.

Det skriver Politiken.

Det er regeringens andet ændringsforslag til den danske databeskyttelseslov, der altså ser ud til at have et flertal bag sig.

Den nye ændring betyder, at retsudvalget og et andet relevant udvalg skal give deres accept, hvis en offentlig myndighed vil bruge borgernes persondata til et andet formål end det, de er indsamlet til.

En demokratisk sejr

Det er en ændring, der vækker glæde hos Rådet for Digital Sikkerhed, der er glad for, at Folketinget får større mulighed for at kontrollere regeringen.

“Det har været et ønske for rådet, at Folketinget inddrages i beslutninger om anvendelse af personoplysninger til andre formål end de oprindeligt blev indsamlet til,” siger formand for Rådet for Digital Sikkerhed, Henning Mortensen, til Computerworld.

“Når sagerne forelægges til folketingsudvalget sikres det, at der er en demokratisk stillingtagen til anvendelsen. Det er både en demokratisk sejr og en sejr for retssikkerheden.”

Pape er ved at have travlt

Hos Rådet for Digital Sikkerhed mener man, at det begynder at haste med at få den danske lovgivning på plads, hvis Justitsminiseriet skal nå at blive færdig inden 25. maj.

“Hvis regeringen ikke får behandlet sit forslag til databeskyttelsesloven færdigt i Folketinget inden 25. maj, så gælder EU-persondataforordningens regler en til en,” siger Henning Mortensen.

Hvis regeringen ikke bliver klar med en dansk lov til EU's persondataforordning, så vil der fortsat være en del uafklarede spørgsmål.

“Det betyder for eksempel, at private arbejdsgivere ikke kan behandle oplysninger om straffeattest,” siger Henning Mortensen.

Læs også: 19 dage til GDPR - Folketinget har endnu ikke vedtaget særlig dansk tilretning af reglerne
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere