Artikel top billede

19 dage til GDPR - Folketinget har endnu ikke vedtaget særlig dansk tilretning af reglerne

I bedste fald vedtager Folketinget de særlige danske persondata-regler blot fem arbejdsdage før EU's persondataforordning træder i kraft. Danske virksomheder står fortsat med en række uafklarede spørgsmål.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) har udskudt den danske lovgivning af EU's nye persondataforordning til allersidste øjeblik.

Loven skal nemlig færdigbehandles bare fem arbejdsdage, inden loven træder i kraft den 25. maj, nemlig 17. maj.

Hvis Folketinget ikke stemmer for lovforslaget 17. maj, vil der opstå en lang række usikkerheder, vurderer it-advokat Martin Folke Vasehus.

“Hvis Folketinget ikke vedtager loven, gælder teksten fra forordningen direkte i dansk lovgivning uden den præcisering, der vil følge af databeskyttelsesloven,” siger Martin Folke Vasehus, der er it-advokat og stifter af advokatformaet CIT.

Læs også: Præcis en måned til GDPR: Hver tredje virksomhed er stadig ikke klar

50 punkter skaber usikkerhed

Det betyder, at der ikke vil være mulighed for at tilpasse den nuværende EU-forordning med den danske lovgivningen.

“Hvis ikke lovforslaget bliver vedtaget 17. maj, er der en række specialtilpasninger inden for dansk ret, der ikke vil være afklaret,” siger Martin Folke Vasehus.

Nærmere bestemt er der tale om mere end 50 punkter i EU-forordningen, hvor der er juridisk plads til fortolkning af reglerne.

Det er lovgivningen inden for alt fra arveloven, værnepligtsloven og konkurrenceloven til udstykningsloven, for bare at nævne nogle få områder, hvor justitsministeriet skal tage stilling til den danske lovgning i forhold til EU-forordningen.

Du kan læse alle alle punkterne i justitsministeriets vejledning til EU-forordningen her:

Databeskyttelsesforordningen - og de retlige rammer for dansk lovgivning, Del I, bind 1

Databeskyttelsesforordningen - og de retlige rammer for dansk lovgivning Betænkning nr. 1565 Del I - bind 2

Databeskyttelsesforordningen, Del II

En række tvivlsspørgsmål

Dermed vil danske virksomheder altså gå en usikker fremtid i møde, hvor der vil være en lang række spørgsmål, som man ikke kan få besvaret, før der ligger en dansk lovgivning.

“Så vil vi få en periode, hvor man ikke har fået præciseret, hvad der gælder inden for visse områder. Så vil der være en række tvivlsspørgsmål, hvor danske virksomheder ikke ved, hvad der gælder,” forklarer Martin Folke Vasehus.

Han tror dog ikke, at det i praksis bliver et problem, at loven først bliver vedtaget fem hverdage, før virksomhederne kan få bøder, hvis de ikke lever op til de nye regler.

“Jeg vil tro, at Folketinget og Justitsministeriet har taget højde for, at det er tids nok, hvis loven bliver vedtaget 17. maj," siger han.

Justitsministeriet blev dog en måned forsinket med vejldningen for persondataforordningen, da den skulle fremlægges i april sidste år.

Det kan du læse mere om her: Bliv klar til EU-persondataforordningen: Ministerium klar med længe ventet dansk vejledning til den nye EU-lov




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere