Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Roskilde Kommune forlanger garantier fra KMD efter kæmpe-nedbrud - overvejer erstatningskrav

Interview: Roskilde Kommune skal have gjort tabet op efter et nedbrud hos KMD var skyld i, at kommunen mistede over 82.000 filer. "Vi skal have nogle forsikringer om, at det her simpelthen ikke kan ske igen,” lyder det fra kommunen.

KMD skal garantere at lignende nedbrud ikke kan ske igen, og så skal tilliden genoprettes.

Så klar er meldingen fra Roskilde Kommune, efter et nedbrud hos KMD i slutningen af april har kommunen mere end 82.000 filer.

De er permanent forsvundet, da KMD's backup fejlede.

Det kan du læse mere om her: Roskilde Kommune har mistet 82.500 filer på tusindvis af borgeres sager efter stort KMD-nedbrud

“Det er klart, at der bliver et eller andet efterspil her den kommende tid. Vi skal se på, hvordan vi kommer tilbage til et godt og tillidsfuldt samarbejde med KMD efter det her,” siger Christian Harsløf, direktør for Social, job og sundhed i Roskilde Kommune, til Computerworld.

Nedbruddet fandt sted i KMD Care-systemet i slutningen af april efter en hardwarefejl.

Nu forlanger Roskilde Kommune garanti for, at det ikke kan ske igen, når kommunen inden længe flytter sine data over i et nyt system, KMD Nexus.

“Det er klart, at vi i den forbindelse skal have nogle forsikringer om, at det her simpelthen ikke kan ske igen. Vi skal have nogle håndfaste garantier på, at hvis der er systemnedbrud, så er det gennemtestet hvordan KMD's back-up systemer slår til,” siger Christian Harsløf.

Har KMD givet det?

“Ja, det har vi indtil videre fået, men det er klart, at det bliver en del af den videre dialog med KMD.”

Der skal forhandles om kompensation

Christian Harsløf vil ikke sige noget om, hvorvidt Roskilde Kommune kommer til at kræve en erstatning for nedbrudet, men det bliver en del af de kommende forhandlinger med KMD.

“Vi skal på en eller anden måde have gjort boet op. Det her har jo kostet os en masse i blandt andet mandetimer. Så det skal vi tale med KMD om,” siger Christian Harsløf.

Kommer Roskilde Kommune til at få nogen form for kompensation fra KMD?

“Det bliver også en del af den drøftelse, vi skal have med KMD. Nu skal vi have gjort regnebrættet op, og så må vi tage den i forhandlingslokalet,” siger Christian Harsløf.

Rystet over KMD

Hos Roskilde Kommune er man også meget overrasket over, at der kunne ske så stort et nedbrud, når man havde KMD til at håndtere sine data.

“Vi havde en klokkeklar tillid til, at en virksomhed som KMD, der ikke laver andet end at servicere kommuner på det her område, selvfølgelig kunne finde ud af at tage back-up af vores filer,” siger Christian Harsløf.

KMD vil ikke stille op til interview i Computerworld for at besvare spørgsmål om nedbruddet.

Vi ville ellers gerne blandt andet have at vide, hvordan KMD vil sikre, at lignende nedbrud ikke vil ramme andre af selskabets kunder.

Du kan læse vores spørgsmål til KMD samt selskabet svar, som vi har fået tilsendt per mail, her:

KMD vil ikke stille op til interview efter kæmpenedbrud har kostet Roskilde Kommune 82.500 filer: I stedet har vi modtaget en mail
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere