Artikel top billede

Rasmus stævner justitsministeren i dag for ulovlig logning: "Jeg ved, at vi kommer til at vinde"

Interview: Fredag over middag lander der en stævning på bordet hos justitsminister Søren Pape Poulsen (K). Afsenderen er Foreningen imod Ulovlig Logning, som er stiftet af juristen Rasmus Malver. "Det er en principiel sag," siger han til Computerworld.

Foreningen mod Ulovlig Logning stævner fredag justitsminister Søren Pape Poulsen (K).

Foreningen mener, at justitsministeren har brudt loven ved at håndhæve Logningsbekendtgørelsen, der betyder, at teleselskaber gemmer oplysninger om deres kunders aktivitet.

En lang række af Danmarks erhvervsorganisationer har tidligere opfordret regeringen til at stoppe med overvågningen.

Det kan du læse mere om her: Samlet tele- og it-branche i opråb til Pape: Stop anvendelsen af massiv datalogning af danskerne nu

Top-jurister har tidligere ligeledes peget på, at logningen er klart ulovligt og omgående bør stoppes.

Det kan du læse mere om her: Top-jurister: Dansk telelogning er klart ulovlig og bør afskaffes omgående

Jurist Rasmus Malver, du står bag Foreningen imod Ulovlig Logning. Hvorfor har du valgt at stævne justistministeren?

“Det er en principiel sag om, hvorvidt den udøvende magt (regeringen red.) skal udøve lovgivningen eller om den skal udøve sine egne holdninger. Det er et spørgsmål om menneskerettigheder. Det er et spørgsmål om, at hvis vi ikke kæmper for vores rettigheder, så mister vi dem."

Hvad håber du på, at udfaldet bliver af den her stævning?

“Jeg ved, at vi kommer til at vinde. Jeg håber, at de danske politikere vil anerkende, at de bliver dømt for at sætte deres egne holdninger over loven."

Denne sag bliver ikke den sidste

Hvad håber du, at det kommer til at betyde fremover?

"Jeg håber, at vi kommer til at se nogle politikere, der har lært af det.

Vi har jo tidligere haft Tvind-sagen, hvor de blev dømt for overtrædelse af Grundlovens §3 om magtens tredeling. Og jeg håber, at denne sag vil føre til, at de tænker mere over, at når de er ministre, så er de ministre og ikke politikere."

Hvem er det, der står bag indsamlingen af de her 360.000 kroner, som foreningen har brugt til den her stævning?

"Jeg smed selv 30.000 kroner i kassen til at begynde med. Amnesty har smidt 30.000 kroner. Og så har mere end 1.000 enkelt-donorer bidraget med penge."

Hvad skal der ske efter, at den her sag er afsluttet?

"Så må vi se på, om Pape [justitsminister Søren Pape Poulsen (K), red] for eksempel har tænkt sig at blive ved med at bruge helikoptere ulovligt til for eksempel Dsstortion, hvor han har fortalt Folketinget, at det selvfølgelig er ulovligt, hvis polititet kan kigge ind i baggårde og på tagterasser. Samtidig poster politiet masser af billeder, hvor de gør netop det. Så der er masser at tage fat på."

Læs også:

Samlet tele- og it-branche i opråb til Pape: Stop anvendelsen af massiv datalogning af danskerne nu

Søren Pape Poulsen giver sig ikke - affejer massiv lognings-kritik: "Vi kunne jo sidde her i 24 timer uden at blive enige"

Danmarks største erhvervsorganisationer i opråb til regeringen: Det skal være slut med at bruge danskernes tele-data til småting
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere