Artikel top billede

På Esbjerg Rådhus kender man ikke til identiten på den virksomhed, der planlægger at opføre et gigantisk datacenter i Kommunen. Foto: Esbjerg Byhistoriske Arkiv. (Foto: Esbjerg Byhistoriske Arkiv.)

Esbjerg Kommune: Vi aner ikke hvem der vil bygge kæmpe datacenter i kommunen

Interview: Hemmelighedskræmmeriet om de store datacenterplaner i Esbjerg Kommune er omfattende. Selv kommunens direktør for teknik og miljø kender ikke identiteten på virksomheden bag nyt datacenter, siger han.

Selv i Esbjerg Kommune ved man ikke hvilket selskab, der står bag planerne om at opføre et gigansk datacenter i den vestjyske kommune.

Det oplyser en yderst fåmælt Hans Kjær, direktør for teknik og miljø, til Computerworld.

”Vi ved simpelthen ikke hvem, der står bag, og vi har ikke på nuværende tidspunkt nogen kommentar til det,” siger Hans Kjær til Computerworld.

Læs også: Nyt gigant-datacenter kan være på vej til Danmark: Stor aktivitet på grund ved Esbjerg

I stedet henviser han til en meget kortfattet kommentar, som Esbjergs bogmester Jesper Frost Rasmussen (V) tidligere har givet til avisen Jyskevestkysten.

"Esbjerg Kommune har fået en henvendelse fra en større virksomhed, som ønsker at etablere sig i det udlagte erhvervsområde mellem Motorvejen og Andrup. Virksomheden opkøber jorden direkte. Senere skal kommunen udarbejde det nødvendige plangrundlag, hvilket forventes at foreligge med udgangen af 2018," sagde Jesper Frost Ramussen for få uger siden til avisen.

Kommuner holdes hen i uvidenhed

Opførelsen af denne type datacentre er omgærdet med et enormt hemmelighedskræmmeri, og det er ikke usædvanligt, at selv kommunerne bliver holdt hen i uvidenhed, og derfor ikke er bekendt med køberens identitet.

Eksempelvis blev Aabenraas borgmester Thomas Andresen (V) først dagen før offentliggørelsen informeret om, at det var Apple, der stod bag datacenterplanerne i kommunen.

“Jeg har først fået at vide konkret hvem det var i søndags. Jeg har holdt mange borgermøder og nabohøringer, hvor jeg jo stod og sagde, "jeg aner heller ikke, hvem det er”, sagde han til Ritzau sidste år.

Læs også: Borgmester i Aabenraa anede intet: Blev først informeret om Apples datacenter-planer i går

Opkøbes via stråselskaber

Ifølge Jyskevestkysten bliver grunden i Esbjerg opkøbt via et stråselskab, og det er formodentligt en del af forklaringen på, at det er muligt at hemmeligholde køberens identitet.

En fremgangsmåde, som vi også så, da Google opkøbte en datacentergrund ved Fredericia.

Her var det selskabet Dapsi Interntional med adresse hos det københavnske advokatkontor Gorrissen Federspiel, der på vegne af Google stod for opkøbet.

Ejeren af Dapsi International var i øvrigt et irsk selskab ved navn Moonville Limited.

Ved du noget? Skriv til jwi@cw.dk.

Læs også: Her er historien om Googles hemmelige 'Project Earth' - og forbindelsen til Fredericia




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere