Stort galleri:Tag med til kåringen af Årets CIO 2021 - og se hvordan Morten Holm Christiansen blev udnævnt

Artikel top billede

På besøg i Danmark: Futuristisk Mercedes-varevogn har droner på taget og viser film på køleren

Træt af at holde i kø bag en osende diesel-varevogn? I så fald har Mercedes måske løsningen, som de viste frem på Folkemødet. Navnet er Vision Van, den er elektrisk og den har to droner på taget. Mød den her.

Der er noget tid til, at vi ser dem, men der er et kæmpe behov for dem.

Det er budskabet fra Mercedes, som på Folkemødet i Allinge fremviste deres bud på fremtidens udbringnings- og varevogn kaldet Vision Van. Komplet med joystick som erstatning for rattet og droner på taget.

Varevognen, som er fuldt elektrisk og kan køre ca. 280 kilometer på en opladning, er en sølvskinnende strømlinet kæmpegadget, der skal være med til at nedbringe støjen og forureningen i byerne.

For i takt med at stadig flere af os bor i byerne og bestiller flere og flere pakker online vokser trafikken – og ikke mindst mængden af udbringningsbiler.

Det har fået flere bilfirmaer til at komme med bud på løsninger, herunder muligheden for at få leveret pakker direkte i dit bagagerum mens du er på arbejde. Noget som blandt andet Amazon også kigger på.

Kun to prototyper i verden

Med Vision Van varevognen, som der kun findes to prototyper af, går Mercedes skridtet længere.

Der er, ifølge en Mercedes-repræsentant, stadig en chauffør, som kommer til at køre bilen, samt levere omkring 80 procent af pakkerne. Men med i bilen har chaufføren to større droner, som kan bære pakker på op til to kilo til andre adresser og som lanceres fra bilens tag.

Mens dronerne er ude og chaufføren er optaget af leverancer, kan forbipasserende på forsiden af bilen følge med i en række små animationer på bilens front, som viser hvornår chaufføren eller dronerne er tilbage.

Hvis du håber snart at se varevognen på gaden, bliver du desværre skuffet. Ifølge Mercedes er teknologien så småt ved at være der, men lovgivningen er stadig ret uklar. Ikke mindst sidespejlene, der er erstattet af kameraer og et rat som er transformeret til et joystick, står i vejen for en eventuel godkendelse.

Læs også Computerworlds interview med Ola Källenius, direktør for Group Research and Mercedes-Benz Cars Development: Selvkørende biler er blot et par år væk. Og de vil ændre din bil fundamentalt. Men de begynder ikke lige, hvor du venter det.
Premium
Kæmpe it-problemer i det danske skattevæsen: Har kun kortlagt it-beredskabet for syv ud af 230 it-systemer
Statsrevisorerne skyder en sønderlæmmende kritik af Skatteministeriets it-beredskab af sted. It-beredskabet for kritiske forretningsprocesser "er utilfredsstillende og utilstrækkeligt," lyder det. I værste fald kan det ende med, at staten ikke kan opkræve skatter og afgifter, udbetale løn, SU, sociale ydelser og pension.
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
Høst hurtigt AI-fordele med skarp fokus på specifikke udfordringer – og uden behov for at kode
Markant reduceret svartid, styrket effektivitet og færre fejl. Det er blandt fordelene ved at lade AI sortere og prioritering beskeder fra en stor mængde brugere og kunder.