Artikel top billede

Foto: / JANTZEN (Foto: JANTZEN /)

Undersøgelse af Atea kan trække ud: "Vi har aldrig nogensinde skullet forholde os til en bestikkelsessag før”

SKI og Kammeradvokaten skal i den kommende tid undersøge, om Atea er renset tilstrækkeligt til, at man igen vil anbefale det offentlige at handle med selskabet. Men det er en ny disciplin, og SKI-direktøren har ikke overblik over, hvor længe det kommer til at tage.

På tirsdag afleverer Atea en redegørelse af oprydningsarbejdet efter sagen, der har kostet virksomheden en dom for bestikkelse.

Herefter går SKI sammen med Kammeradvokaten igang med en grundig undersøgelse af, om arbejdet står mål med de kritikpunkter, der findes i dommen, der blev afsagt onsdag.

Læs mere her: SKI anbefaler alle offentlige kunder at vente med køb hos Atea: Ser med stor alvor på dommen

Hvor lang tid sådan en undersøgelse tager, har administrerende direktør hos SKI, Stine Lynggaard Madsen ikke overblik over. Det er nemlig nyt land for SKI at skulle foretage den slags undersøgelser.

”Vi har aldrig prøvet det her før. Det er en fuldstændig enestående sag. Vi har aldrig nogensinde skullet forholde os til en bestikkelsessag før,” siger hun og fortsætter:

”Jeg kan ikke sige, om det tager tre uger eller halvanden måned. Jeg kan ikke tro, at det tager et år, men jeg ved det ikke."

Læs mere her: Staten vil stoppe al indkøb hos Atea efter dom i bestikkelses-sag: Sætter undersøgelse i gang

Kontaktede Atea med det samme

Hos SKI ventede man ligesom mange andre på afgørelsen af den såkaldte Ateasag. I går afsagde byretten så sin dom. En dom som en række af de tiltalte valgte at anke på stedet. Atea tog sig betænkningstid, men har valgt at acceptere den udmålte bøde på 10 millioner kroner.

Læs mere her: Atea risikerer at miste værdifulde ordrer efter dom i bestikkelsessag

Men allerede da dommen var afsagt, tog SKI kontakt til virksomheden, der i stor stil handler med det offentlige.

”Helt lavpraktisk skrev vi til Morten Felding (direktør i Atea .red) og Atea i går, at nu havde vi fået dommen, og at vi så på den med stor alvor. Så fortalte vi, at vi ville bede Atea komme med en redegørelse for, hvad den har gjort for at undgå, at det her kan opstå igen. Den redegørelse modtager vi på tirsdag. Så går vi i gang med at læse,” fortæller SKI-direktør Signe Lynggard Madsen.

Læs mere her: Atea accepterer dom i bestikkelsessag: Betaler bøde på 10 millioner kroner

Nu skal SKI sammen med Kammeradvokaten kigge på, hvordan Atea har arbejdet med at rense sig selv. Kort sagt skal de kigge på, om forbedringerne står mål med de kritikpunkter, der er i dommen og de udbudsretslige regler.

Direktøren har dog intet bud på, hvad udfaldet af den undersøgelse kommer til at blive.

”Jeg er direktør. Jeg er ikke spåkone. Hvis jeg var det, havde jeg vundet i lotto. Jeg kan ikke spå om, Atea har gjort tilstrækkeligt. Det bliver afgjort af en juridisk vurdering,” siger hun.

Læs mere her: Midlertidigt stop for samhandel med det offentlige kommer til at koste Atea 250 millioner kroner om måneden i tabt omsætning

Offentlige kunder skal holde hestene

Fra Moderniseringsstyrrelsen har man meldt ud, at man anbefaler, at de offentlige kunder sætter samhandlen med Atea i bero, indtil der er kommet en endelig afklaring.

Men har de offentlige kunder ikke mulighed for at vente med at indkøbe forskellige former for hardware, der skal købes hos Atea, så har man hos SKI en klar anbefaling.

”Der kan være gode grunde til, at man ikke kan vente. I så tilfælde er det vores anbefaling, at man indgår et betinget køb, hvor man sætter nogle betingelser op,” siger Signe Lynggard Madsen og uddyber:

”Det er noget i retningen af, at når man køber noget, er det på betingelse af, Moderniseringsstyrelsen finder, at alt er i orden. Hvis det ikke er det, så gælder den pågældende handel ikke, og i så tilfælde er det ikke kundens økonomiske ansvar. Det er kun Ateas.”

Læs mere her: Computerworld mener: Atea-dommen har konsekvenser for os alle: Har du fået ryddet op?

Hun understreger, at der vil komme en mere konkret vejledning på SKI's hjemmeside, men indtil da har hun en klar opfordring til indkøberne i det offentlige.

”Det bedste er, at man venter eller indgår en betinget kontrakt.”
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere