Artikel top billede

(Foto: Photo: Jennifer Jacquemart)

EU bekræfter rekord-bøde til Google: En kæmpe lussing på 32 milliarder kroner

Margrethe Vestager har udstedt en rekord-stor bøde til Google.

EU’s konkurrencekommissær, Margrethe Vestager (R), har netop bekræftet på Twitter, at Google er blevet idømt en rekordstor bøde på knap 4,3 milliarder euro, hvilket svarer til 32 milliarder kroner.

På Twitter skriver hun, at Google har brugt Android til at fastholde sin dominans på søgemaskine-området, hvilket har forringet konkurrenternes mulighed for at innovere og konkurrerere.

Margrethe Vestager påpeger, at det i yderste konsekvens er de europæiske forbrugere, der betaler prisen for den forringede konkurrence.

Sådan misbrugte Google sin position

På en pressekonference i Bruxelles forklarede Margrethe Vestager ifølge BBC, at Google har overtrådt den europæiske konkurrencelov.

Det er sket ved blandt andet at have pålagt Android-producenter at pre-installere Googles søgemaskine og browser-app.

Hvis producenterne nægtede, kunne de ikke få adgang til Googles app-store, Google Play.

Derudover har Google ifølge kommissionen også betalt Android-producenter for at sikre sig, at Googles søgemaskine-app er den eneste søgemaskine-app, som er pre-installeret på enheden.

Sidst men ikke mindst, vurderer kommissionen at Google har forhindret smartphone-producenterne i at sælge enheder med konkurrerende smartphone-styresystemer baseret på Androids open source-kode.

Markant større end tidligere bøder

Googles bøde er markant større end den bøde på knap 18 milliarder kroner, som søgegiganten sidste år blev idømt for at misbruge sin dominerende position på markedet for søgemaskiner.

Selvom der er tale om en markant og mærkbar bøde, så kommer den amerikanske søgegigant næppe til at lide nogen nød.

Alene i det seneste kvartal leverede Google et overskud på 9,8 milliarder dollar, hvilket svarer til knap 62 milliarder kroner.

Tre år gammel klage

Sagen tog sin begyndelse i 2015, da kommisionen modtog en klage fra en lobby-sammenslutning af virksomheder, der går under navnet Fairsearch, som blandt andet har tilslutning fra Microsoft, Nokia og Oracle.

Google Android-styresystemer sidder ifølge Statcounter i øjeblikket på en markedsandelpå 74 procent, mens Apples iOS-styrestemet er den nærmest konkurrent med en markedsandel på 24 procent.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling. Tema: Hvor står Danmark i forhold truslen fra DDoS?

22. marts 2023 | Læs mere


Datadrevet forretning 2023

Gennem inspirerende oplæg fra personer, der – på egne eller andres vegne – har formået at udnytte data til at sikre en kant til konkurrenterne, bliver du inspireret til, hvordan din organisation kan lykkes med at høste gevinsterne gennem målrettet investering i databaseret innovation og udvikling og om, hvordan man i praksis spotter potentialet i og værdien af data.

23. marts 2023 | Læs mere


Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

28. marts 2023 | Læs mere