Artikel top billede

EU bekræfter rekord-bøde til Google: En kæmpe lussing på 32 milliarder kroner

Margrethe Vestager har udstedt en rekord-stor bøde til Google.

EU’s konkurrencekommissær, Margrethe Vestager (R), har netop bekræftet på Twitter, at Google er blevet idømt en rekordstor bøde på knap 4,3 milliarder euro, hvilket svarer til 32 milliarder kroner.

På Twitter skriver hun, at Google har brugt Android til at fastholde sin dominans på søgemaskine-området, hvilket har forringet konkurrenternes mulighed for at innovere og konkurrerere.

Margrethe Vestager påpeger, at det i yderste konsekvens er de europæiske forbrugere, der betaler prisen for den forringede konkurrence.

Sådan misbrugte Google sin position

På en pressekonference i Bruxelles forklarede Margrethe Vestager ifølge BBC, at Google har overtrådt den europæiske konkurrencelov.

Det er sket ved blandt andet at have pålagt Android-producenter at pre-installere Googles søgemaskine og browser-app.

Hvis producenterne nægtede, kunne de ikke få adgang til Googles app-store, Google Play.

Derudover har Google ifølge kommissionen også betalt Android-producenter for at sikre sig, at Googles søgemaskine-app er den eneste søgemaskine-app, som er pre-installeret på enheden.

Sidst men ikke mindst, vurderer kommissionen at Google har forhindret smartphone-producenterne i at sælge enheder med konkurrerende smartphone-styresystemer baseret på Androids open source-kode.

Markant større end tidligere bøder

Googles bøde er markant større end den bøde på knap 18 milliarder kroner, som søgegiganten sidste år blev idømt for at misbruge sin dominerende position på markedet for søgemaskiner.

Selvom der er tale om en markant og mærkbar bøde, så kommer den amerikanske søgegigant næppe til at lide nogen nød.

Alene i det seneste kvartal leverede Google et overskud på 9,8 milliarder dollar, hvilket svarer til knap 62 milliarder kroner.

Tre år gammel klage

Sagen tog sin begyndelse i 2015, da kommisionen modtog en klage fra en lobby-sammenslutning af virksomheder, der går under navnet Fairsearch, som blandt andet har tilslutning fra Microsoft, Nokia og Oracle.

Google Android-styresystemer sidder ifølge Statcounter i øjeblikket på en markedsandelpå 74 procent, mens Apples iOS-styrestemet er den nærmest konkurrent med en markedsandel på 24 procent.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere