Artikel top billede

(Foto: Photo: Jennifer Jacquemart)

EU bekræfter rekord-bøde til Google: En kæmpe lussing på 32 milliarder kroner

Margrethe Vestager har udstedt en rekord-stor bøde til Google.

EU’s konkurrencekommissær, Margrethe Vestager (R), har netop bekræftet på Twitter, at Google er blevet idømt en rekordstor bøde på knap 4,3 milliarder euro, hvilket svarer til 32 milliarder kroner.

På Twitter skriver hun, at Google har brugt Android til at fastholde sin dominans på søgemaskine-området, hvilket har forringet konkurrenternes mulighed for at innovere og konkurrerere.

Margrethe Vestager påpeger, at det i yderste konsekvens er de europæiske forbrugere, der betaler prisen for den forringede konkurrence.

Sådan misbrugte Google sin position

På en pressekonference i Bruxelles forklarede Margrethe Vestager ifølge BBC, at Google har overtrådt den europæiske konkurrencelov.

Det er sket ved blandt andet at have pålagt Android-producenter at pre-installere Googles søgemaskine og browser-app.

Hvis producenterne nægtede, kunne de ikke få adgang til Googles app-store, Google Play.

Derudover har Google ifølge kommissionen også betalt Android-producenter for at sikre sig, at Googles søgemaskine-app er den eneste søgemaskine-app, som er pre-installeret på enheden.

Sidst men ikke mindst, vurderer kommissionen at Google har forhindret smartphone-producenterne i at sælge enheder med konkurrerende smartphone-styresystemer baseret på Androids open source-kode.

Markant større end tidligere bøder

Googles bøde er markant større end den bøde på knap 18 milliarder kroner, som søgegiganten sidste år blev idømt for at misbruge sin dominerende position på markedet for søgemaskiner.

Selvom der er tale om en markant og mærkbar bøde, så kommer den amerikanske søgegigant næppe til at lide nogen nød.

Alene i det seneste kvartal leverede Google et overskud på 9,8 milliarder dollar, hvilket svarer til knap 62 milliarder kroner.

Tre år gammel klage

Sagen tog sin begyndelse i 2015, da kommisionen modtog en klage fra en lobby-sammenslutning af virksomheder, der går under navnet Fairsearch, som blandt andet har tilslutning fra Microsoft, Nokia og Oracle.

Google Android-styresystemer sidder ifølge Statcounter i øjeblikket på en markedsandelpå 74 procent, mens Apples iOS-styrestemet er den nærmest konkurrent med en markedsandel på 24 procent.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere


Sådan styrker du din forsyningskæde gennem digitalisering

I dette webinar bygger CGI's eksperter bro mellem de overordnede, strategiske aspekter af den digitale værdikæde og mere konkret de nye muligheder, Intelligent Order Management til Microsoft Dynamics 365 FO byder på.

09. december 2021 | Læs mere


Premium
Magtfuld stilling hos rengøringsgigant lokkede Erik Kaae væk fra it-branchen - men nu er han tilbage igen: "Jeg har savnet at arbejde i it-branchen"