Artikel top billede

Google svarer igen på Vestagers rekordbøde: Truer med at tage betaling for Android

Google kan begynde at tage penge for Android, der indtil nu har været gratis. Den trussel kommer fra Google i kølvandet på selskabets 32 milliarder-store bøde fra EU.

Konsekvensen af, at EU's danske konkurrencekommissær Margrethe Vestager (R) har idømt Google en bøde på 32 milliarder kroner, kan blive at Android ikke længere er gratis.

Den tanke luftes nu af Google topchef, Sundar Pichai, på sin blog.

"Indtil videre har Android-forretningsmodellen betydet, at vi ikke har behøvet at tage betaling fra telefonproducenter for vores teknologi eller været afhængige af en stramt kontrolleret distributionsmodel," skriver Sundar Pichai.

Han gør det klart, at Google kun tjener penge på Android, hvis selskabets apps er installeret.

"Hvis telefonproducenterne eller netværksoperatørerne ikke kan inkludere vores apps på deres brede udvalg af enheder vil det forstyrres balancen i Androids ecosystem," lyder det videre på bloggen.

Topchefen ignorerer dog, at det stadig er tilladt for producenterne at inkludere Googles apps på enhederne på forhånd.

Google må bare ikke længere tvinge producenterne til at gøre det.

Læs også: Margrethe Vestager på vej med rekordbøde til Google for misbrug af Android

Bryder den europæiske konkurrencelov

Google har fået den rekordstore bøde på 32 milliarder kroner for at bundle styresystemet Android med sine egne apps, og det bryder med den europæiske konkurrencelov.

Det er sket ved blandt andet at have pålagt Android-producenter at pre-installere Googles søgemaskine og browser-app.

Hvis producenterne nægtede, kunne de ikke få adgang til Googles app-store, Google Play.

Derudover har Google ifølge Maregthe Vestager også betalt Android-producenter for at sikre, at Googles søgemaskine-app er den eneste søgemaskine-app, som er pre-installeret på enheden.

Sidst men ikke mindst er det blevet vurderet, at Google har forhindret smartphone-producenterne i at sælge enheder med konkurrerende smartphone-styresystemer baseret på Androids open source-kode.

Det betyder, ifølge Margrethe Vestager, at selskabet har kunnet bruge Android-systemet til at danne et monopol.

Google har valgt at anke bøden, der er markant større end den bøde på knap 18 milliarder kroner, som søgegiganten sidste år blev idømt for at misbruge sin dominerende position på markedet for søgemaskiner.

Læs også: EU bekræfter rekord-bøde til Google: En kæmpe lussing på 32 milliarder kroner
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere