Teleankenævnet undsiger EU-Kommissionen: Det er helt i orden, at EU-roaming giver danskerne højere mobilregninger

Teleankenævnet har slået fast, at det er helt i orden, at danske mobilselskaber hævede priserne i 2017 forud for de nye roaming-regler i EU. Dermed undsiger Teleankenævnet EU-Kommissionen.

Det var helt i orden, da danske mobilselskaber i foråret 2017 hævede priserne på danskernes mobilabonnenter med eksempelvis 10 og 20 kroner for at kompensere for, at roaming blev frit i alle EU-lande.

Det slår Teleankenævnet fast i en afgørelse fra 3. maj, hvor en mobilabonnent ikke har fået medhold i sin klage over TDC.

"Det er ankenævnets opfattelse, at varslingen bortset fra kravet om, at det skulle ske med en frist på mindst 30 dage, overholder kravene, der fremgår af ovennævnte bestemmelse. Da indklagede imidlertid har krediteret klagers abonnementsbetaling for juni måned 2017, finder nævnet, at indklagede har været berettiget til at gennemføre de varslede vilkårsændringer over for klager. Klager gives af ovennævnte grunde ikke medhold i klagen," lyder det i afgørelsen fra Teleankenævnet.

Læs også: Interneteksperternes mareridt er gået i opfyldelse: EU godkender omstridt direktiv, der "ødelægger internettet for altid"

Abonnenten er gjort anonym i afgørelsen fra Teleankenævnet, men ifølge Ingeniøren drejer det sig om Erik Larsson, som havde to mobilabonnementer hos TDC på henholdsvis 59 og 159 kroner.

TDC varslede 1. maj 2017 en prisstigning på 10 kroner på begge abonnementer.

Prisstigningerne fra de danske mobilselskaber trådte i kræft 15. juni, som var datoen for, at roaming blev givet frit inden for EU's grænser.

Læs også: På trods af fri roaming i EU: Næsten hver tredje dansker slår dataroaming fra i Europa

Teleankenævnet går imod EU-Kommissionen
De danske teleselskaber har ment, at de nye regler har påført dem ekstraomkostninger, hvorfor de har været berettiget til at hæve prisen, men EU-Kommissionen har tidligere gjort det klart, at "der er ingen grund til, at teleselskaber i Danmark eller noget andet land i EU skal hæve priserne på grund af roaming-reformen."

Dermed går afgørelsen fra Teleankenævnet direkte imod anvisningerne fra EU-Kommissionen, og det skyldes en bemærkning i sagen fra Energistyrelsen, som varetager telereguleringen i Danmark.

I en mail til Ingeniøren bekræfter Engeristyrelsen, at styrelsen fortolker reglerne anderledes end EU-Kommissionen.

"Det er Energistyrelsens vurdering, at det som udgangspunkt er tilladt for udbydere generelt at hæve prisen på deres abonnementer som følge af forøgede omkostninger, uanset de nye roaming-regler," skriver fuldmægtig i Engeristyrelsen, Anna Ulrikke Bruun, i en mail til Ingeniøren.

I et opfølgende interview med mediet slår hun desuden fast, at EU-Kommissionens anvisninger er udtryk for kommisionens holdning, og der er fri prisdannelse i Danmark.

Læs også: Din data-roaming afslører, hvor du holder ferie: Se listen over de lande, danskerne har roamet mest i denne sommer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI og machine learning i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Vi kender til kunstig intelligens og machine learning, men hvordan udnytter vi dem i praksis? Hør om de aktuelle erfaringer med AI og machine learning, og bliv endnu klogere på fremtidens mulige tendenser, når det kommer til AI og machine learning.

02. marts 2021 | Læs mere


It-sikkerhedskontroller og -processer (How to)

Flere organisationer end nogensinde før bliver udsat for cyberangreb af hackere, der hele tiden finder nye veje og metoder, som de kan udnytte til at trænge ind i virksomhedernes systemer. På dette event kigger vi nærmere på, hvordan man opsætter de nødvendige it-sikkerhedskontroller og gør god brug af eksempelvis incident response, log management, penetrationstesting, awareness-træning, sikkerhedsopsætning og meget andet.

03. marts 2021 | Læs mere


Roundtable: Start opgøret med kompleksitet og det manglende overblik: Få styr på mulighederne og planen

Overblik og kompleksitet er derfor i fokus på dette digitale roundtable, hvor vi deler erfaringer fra digitale ledere i danske virksomheder. Her kan du blandt andet kan høre om, hvordan du bedst muligt sikrer dig overblik og reducerer kompleksiteten af dine it-systemer.

09. marts 2021 | Læs mere


Computerworld
Trump bønfalder Helle Thorning: Giv mig min Facebook-konto tilbage
Facebooks tilsynsråd, der har Helle Thorning-Schmidt i spidsen, har modtaget en erklæring fra Donald Trump, som ønsker at få genoprettet adgangen til sin Facebook og Instagram-konto.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Har du både dine applikationer og dit hoved i skyen?
Kan du nikke ja til en eller flere af disse situationer? • I bruger mange cloud-applikationer • I logger ind fra flere lokationer • I logger ind fra flere forskellige typer af devices Så kan du få stort udbytte af at læse dette whitepaper … Hver dag tilgår, navigerer og arbejder jeres medarbejdere i de applikationer, I har liggende i ”skyen”. Antallet af cloud-baserede applikationer stiger eksplosivt, så hvordan sikrer I ADGANGEN til dem og til de data, som applikationerne indeholder? Vel at mærke uden at gå på kompromis med BRUGERVENLIGHEDEN? Løsningen er Access Management, som er hovedtemaet for dette whitepaper.