Artikel top billede

Teleankenævnet undsiger EU-Kommissionen: Det er helt i orden, at EU-roaming giver danskerne højere mobilregninger

Teleankenævnet har slået fast, at det er helt i orden, at danske mobilselskaber hævede priserne i 2017 forud for de nye roaming-regler i EU. Dermed undsiger Teleankenævnet EU-Kommissionen.

Det var helt i orden, da danske mobilselskaber i foråret 2017 hævede priserne på danskernes mobilabonnenter med eksempelvis 10 og 20 kroner for at kompensere for, at roaming blev frit i alle EU-lande.

Det slår Teleankenævnet fast i en afgørelse fra 3. maj, hvor en mobilabonnent ikke har fået medhold i sin klage over TDC.

"Det er ankenævnets opfattelse, at varslingen bortset fra kravet om, at det skulle ske med en frist på mindst 30 dage, overholder kravene, der fremgår af ovennævnte bestemmelse. Da indklagede imidlertid har krediteret klagers abonnementsbetaling for juni måned 2017, finder nævnet, at indklagede har været berettiget til at gennemføre de varslede vilkårsændringer over for klager. Klager gives af ovennævnte grunde ikke medhold i klagen," lyder det i afgørelsen fra Teleankenævnet.

Læs også: Interneteksperternes mareridt er gået i opfyldelse: EU godkender omstridt direktiv, der "ødelægger internettet for altid"

Abonnenten er gjort anonym i afgørelsen fra Teleankenævnet, men ifølge Ingeniøren drejer det sig om Erik Larsson, som havde to mobilabonnementer hos TDC på henholdsvis 59 og 159 kroner.

TDC varslede 1. maj 2017 en prisstigning på 10 kroner på begge abonnementer.

Prisstigningerne fra de danske mobilselskaber trådte i kræft 15. juni, som var datoen for, at roaming blev givet frit inden for EU's grænser.

Læs også: På trods af fri roaming i EU: Næsten hver tredje dansker slår dataroaming fra i Europa

Teleankenævnet går imod EU-Kommissionen

De danske teleselskaber har ment, at de nye regler har påført dem ekstraomkostninger, hvorfor de har været berettiget til at hæve prisen, men EU-Kommissionen har tidligere gjort det klart, at "der er ingen grund til, at teleselskaber i Danmark eller noget andet land i EU skal hæve priserne på grund af roaming-reformen."

Dermed går afgørelsen fra Teleankenævnet direkte imod anvisningerne fra EU-Kommissionen, og det skyldes en bemærkning i sagen fra Energistyrelsen, som varetager telereguleringen i Danmark.

I en mail til Ingeniøren bekræfter Engeristyrelsen, at styrelsen fortolker reglerne anderledes end EU-Kommissionen.

"Det er Energistyrelsens vurdering, at det som udgangspunkt er tilladt for udbydere generelt at hæve prisen på deres abonnementer som følge af forøgede omkostninger, uanset de nye roaming-regler," skriver fuldmægtig i Engeristyrelsen, Anna Ulrikke Bruun, i en mail til Ingeniøren.

I et opfølgende interview med mediet slår hun desuden fast, at EU-Kommissionens anvisninger er udtryk for kommisionens holdning, og der er fri prisdannelse i Danmark.

Læs også: Din data-roaming afslører, hvor du holder ferie: Se listen over de lande, danskerne har roamet mest i denne sommer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere