Artikel top billede

Teleankenævnet undsiger EU-Kommissionen: Det er helt i orden, at EU-roaming giver danskerne højere mobilregninger

Teleankenævnet har slået fast, at det er helt i orden, at danske mobilselskaber hævede priserne i 2017 forud for de nye roaming-regler i EU. Dermed undsiger Teleankenævnet EU-Kommissionen.

Det var helt i orden, da danske mobilselskaber i foråret 2017 hævede priserne på danskernes mobilabonnenter med eksempelvis 10 og 20 kroner for at kompensere for, at roaming blev frit i alle EU-lande.

Det slår Teleankenævnet fast i en afgørelse fra 3. maj, hvor en mobilabonnent ikke har fået medhold i sin klage over TDC.

"Det er ankenævnets opfattelse, at varslingen bortset fra kravet om, at det skulle ske med en frist på mindst 30 dage, overholder kravene, der fremgår af ovennævnte bestemmelse. Da indklagede imidlertid har krediteret klagers abonnementsbetaling for juni måned 2017, finder nævnet, at indklagede har været berettiget til at gennemføre de varslede vilkårsændringer over for klager. Klager gives af ovennævnte grunde ikke medhold i klagen," lyder det i afgørelsen fra Teleankenævnet.

Læs også: Interneteksperternes mareridt er gået i opfyldelse: EU godkender omstridt direktiv, der "ødelægger internettet for altid"

Abonnenten er gjort anonym i afgørelsen fra Teleankenævnet, men ifølge Ingeniøren drejer det sig om Erik Larsson, som havde to mobilabonnementer hos TDC på henholdsvis 59 og 159 kroner.

TDC varslede 1. maj 2017 en prisstigning på 10 kroner på begge abonnementer.

Prisstigningerne fra de danske mobilselskaber trådte i kræft 15. juni, som var datoen for, at roaming blev givet frit inden for EU's grænser.

Læs også: På trods af fri roaming i EU: Næsten hver tredje dansker slår dataroaming fra i Europa

Teleankenævnet går imod EU-Kommissionen

De danske teleselskaber har ment, at de nye regler har påført dem ekstraomkostninger, hvorfor de har været berettiget til at hæve prisen, men EU-Kommissionen har tidligere gjort det klart, at "der er ingen grund til, at teleselskaber i Danmark eller noget andet land i EU skal hæve priserne på grund af roaming-reformen."

Dermed går afgørelsen fra Teleankenævnet direkte imod anvisningerne fra EU-Kommissionen, og det skyldes en bemærkning i sagen fra Energistyrelsen, som varetager telereguleringen i Danmark.

I en mail til Ingeniøren bekræfter Engeristyrelsen, at styrelsen fortolker reglerne anderledes end EU-Kommissionen.

"Det er Energistyrelsens vurdering, at det som udgangspunkt er tilladt for udbydere generelt at hæve prisen på deres abonnementer som følge af forøgede omkostninger, uanset de nye roaming-regler," skriver fuldmægtig i Engeristyrelsen, Anna Ulrikke Bruun, i en mail til Ingeniøren.

I et opfølgende interview med mediet slår hun desuden fast, at EU-Kommissionens anvisninger er udtryk for kommisionens holdning, og der er fri prisdannelse i Danmark.

Læs også: Din data-roaming afslører, hvor du holder ferie: Se listen over de lande, danskerne har roamet mest i denne sommer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

30. marts 2023 | Læs mere


Seminar: Optimér databasen og styrk kritiske processer på tværs af platform, cloud og on-premise

Det er lettere sagt end gjort at optimere databasemiljøet i en hybrid, distribueret infrastruktur, hvor funktionalitet og stabilitet er afhængig af en lang række integrationer med platforme og teknologier fra talrige leverandører. Derfor sætter vi fokus på, hvordan du som DBA’er, infrastrukturspecialist eller IT-chef får de bedste forudsætninger for at lykkes med indsatsen. Du får konkret og opdateret viden om værktøjer og kompetencer, der gør det muligt at løfte opgaven i din virksomhed. Uanset om I satser på Oracle DB, Microsoft SQL eller PostgreSQL på eksempelvis IBM Cloud – eller en blanding heraf.

30. marts 2023 | Læs mere


SAP Excellence Day 2023

På SAP Excellence Day 2023 får du det fulde overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

13. april 2023 | Læs mere