Artikel top billede

Test: Smarte pærer fra Geeni er nemme at sætte op - men det smarte kommer først, når du overgiver dig til tech-giganterne

Smarte pærer er en af de nemmeste veje til at smartere hjem. Vi har testet en række gode pærer fra Geeni, som viser at du stadig kun er halvt i mål, medmindre du også handler hos Amazon, Google eller Microsoft.

Smarte elpærer har været en fast bestanddel af det såkaldte smarte hjem, siden ideen for alvor tog af for 10-15 år siden.

De mest kendte er sandsynligvis Philips Hue-modellerne, som blev lanceret i 2012. Men siden er der kommet en del konkurrenter til, blandt andet en billigere løsning fra IKEA.

Læs testen af IKEA-lyset her: Ikeas "TrådFri" er intelligente lys-pærer i sin enkleste form

Et andet alternativ er pærer fra Geenie, som vi har haft lysende i et par måneder.

Geenie-pærerne fås i flere versioner, og vi har både testet de hvide 10 Watts udgave (svarende til 75 Watt) kaldet Geenie LUX 1050 og et par af de farveskiftende udgaver kaldet Geeni Prisma.

I testperioden har pærerne gjort lige nøjagtigt hvad de skulle: Tændt, slukket og lyst fint op.

Desuden har opsætningen været ekstrem nem med Geenis gode app, til både Android og iOS, som guider dig nemt og sikkert igennem, indtil lyser skinner fra dine lamper.

På den måde er der ikke den store forskel fra Hue, især efter at den notorisk elendige Hue-app endelig er blevet opdateret.

Direkte på netværk uden hub

Geeni-pærerne har desuden den fordel, at de forbindes direkte på dit wifi-netværk og derfor ikke kræver en såkaldt hub, som Hue og mange andre smarthub-produkter kræver.

Det er nok meget godt. For Geeni-pærerne er ikke væsentligt billigere end andre smartpærer. De kraftigste hvide med 75 Watt koster således cirka 250 kroner pr. pære mens en farveskiftende udgave koster cirka 200 kroner. En billigere hvid med 9 Watt (800 lux) kan fås fra ca. 150 kroner.

Fraværet af en hub gør dog førstegangsinvesteringen noget billigere, hvis du vil teste smarte pærer i dit hus. Men selv med holdbar LED-teknologi og lavenergi kan det stadigt hurtigt løbe op hvis alle pærer skal skiftes.

Smarte pærer kan være en plage at leve med

Og så er der lige det, at smarte pærer faktisk er en plage at leve med - medmindre du køber noget ekstra udstyr.

For at forstå det, skal vi lige spole et par år tilbage. Til første gang Philips Hue ankom på redaktionen og denne tester satte dem op i hjemmet.

Hvilket min familie hadede.

For i stedet for at bare tænde på en kontakt skulle de finde telefonen frem, finde den rette app og så trykke på skærmen.

De kunne dog stadig bruge kontakten. Men man skal tænde og slukke to-tre gange før en Hue-pære fatter, at man vil tænde den.

Så Hue pærerne røg i skabet i over et år.

Indtil Amazon lancerede Alexa. Den stemmestyrende assistent som kan styre smarte pærer, smarte stikkontakter og 1.000 andre ting i hjemmet.

Så gav de smarte pærer pludseligt mening.

For nu kan man fra sin plads i sofaen slukke lyset over bordet, dæmpe lyset over tv´et og slukke lyset som teenageren (igen!!) har ladet brænde i den anden ende af huset.

Og når man går i seng er den sidste kommando: ”Alexa, turn off all lights”.

Læs om hvordan denne anmelder har indrettet sit smarte hjem i denne store guide: Sådan bygger du nemt dit hjem smart med Amazon Alexa, Philips, TP-Link, Tado og Nest

Selvfølgelig kan du klare dig uden. De smarte pærer kan andre ting som at tænde og slukke når du ikke er hjemme, tænde på bestemte tidspunkter, dæmpe lyset efter et skema og lignende.

Alt det kan Geeni også i deres gode og brugervenlige app.

Men den helt personlige lektion er, at smarte lys først for alvor bliver smarte hvis du kobler Amazons, Googles eller Apples stemmestyringsløsninger på dem.

Det har Geeni heldigvis indset. Og det tog mig derfor under to minutter at forbinde de testede pærer til Alexa-kontoen, sådan at de nu kan styres med stemmekommandoer.

Vil du ikke fremme Amazons kamp for total dominans over kloden kan du dog også vælge at bruge Googles Assistant eller Microsoft Cortana.

Eller bare at bruge Geeni-pærerne. De virker fint og er nemme at sætte op.


Loading ikon