Artikel top billede

I Sverige har man foreslået pant på mobiltelefoner: I Danmark er Folketinget splittet

Nu foreslår flere partier i rød blok, at man skal se nærmere på muligheden for at indføre pant på gamle danske mobiltelefoner. Miljøminister Jakob Elleman-Jensen (V) afviser forslaget som en "dyr løsning."

Den svenske udgave af Socialdemokratiet, Socialdemokraterna, forslog i begyndelsen af august, at man i Sverige skulle opkræve pant for gamle mobiltelefoner.

Det kan du læse mere om her: Svenske socialdemokrater: Nu skal der pant på mobiltelefoner

Tanken er, at de dyrebare metaller fra de gamle telefoner kan genbruges, og nu viser det sig, at flere danske partier støtter idéen.

I en rundspørge blandt Folketingets miljøordførere, foretaget af Mobilabonnement.dk, fremgår det nemlig at flere partier i rød blok er klar til at foreslå et lignende initaitiv i Danmark.

"Pant på mobiltelefoner er en spændende tanke, som vi bør kigge nærmere på også i Danmark. Vi bør som minimum undersøge, om det er den mest effektive måde at styrke genbrug af materialer i mobiltelefoner," lyder det fra Socialdemokratiets miljøordfører Christian Rabjerg Madsen (S) i pressemeddelelsen.

Han får opbakning af både Alternativets miljørordfører Christian Poll (A) og SF's miljøordfører Trine Torp (SF).

Miljøministeren afviser forslaget

Selvom flere partier støtter ideen, skal de danske forbrugere ikke nødvendigvis regne med, at de kan aflevere deres gamle telefoner i bytte for kontanter lige foreløbigt.

Folketinget er nemlig splittet ført an af miljøminister Jakob Ellemann-Jensen (V), der ikke mener, at det kan betale sig at indføre pant på mobiltelefoner,.

"Det kan lyde som en god idé at indføre pant på mobiltelefoner, men i praksis kan det være en dyr løsning. Og jeg har ikke kendskab til, at der skulle være særlige problemer i Danmark med indsamling af mobiltelefoner," siger miljøministeren ifølge pressemeddelelsen.

Dansk Folkepartis miljøordfører Pia Adelsteen (DF) ser heller ikke behov for at indføre pant på mobiltelefoner, mens miljøordførerne fra De Radikale, De Konservative, Liberal Alliance og Enhedslisten ikke har givet udtryk for deres holdning til spørgsmålet.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan vil AI-assistenten Microsoft Copilot transformere processer og dit arbejdsliv

Med Microsoft Copilot får du for første gang en intelligent, personlig assistent ved hånden, som kan løse opgaver og lette hverdagen. Få inspiration til, hvordan Copilot kan automatisere rutineopgaver og transformere din hverdag.

18. juni 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

20. juni 2024 | Læs mere


Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere