Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Prosa: Antallet af it-ansættelseskontrakter med indbyggede klausuler falder drastisk

Antallet af ansættelses-kontrakter med indbyggede klausuler falder meget kraftigt i it-branchen, lyder det fra fagforbundet Prosa.

Antallet af danske it-professionelle, der har indskrevet klausuler i deres ansættelseskontrakter, falder drastisk.

Sådan lyder det fra fagforbundet Prosa, hvis jurister blandt andet hjælper forbundets medlemmer med at gennemgå deres ansættelseskontrakter.

Ifølge fagforbundet var der tidligere indskrevet en klausul i hver femte kontrakt. I dag er det tilfældet i blot hver 20. kontrakt, som forbundet får til gennemsyn.

Prosa skriver, at de mest udbredte klausuler i it-folkenes ansættelseskontrakter er henholdsvis konkurrence-klausuler - som betyder, at medarbejderen ikke umiddelbart efter fratrædelse må tage arbejde hos en konkurrent - samt kunde-klausuler, som betyder, at en medarbejder efter fratrædelse ikke må have kontakt til selskabets kunder.

Ifølge fagforbundet skyldes faldet, at loven blev ændret for et par år siden.

“Vi oplever klart færre klausuler og mindre ”ugyldigheder” i kontrakterne. Set med PROSAs øjne har den nye lov forbedret lønmodtagers retsstilling. Særlig da vi kan se, at det har haft en effekt, at arbejdsgiveren nu skal betale for en klausul, hver gang den optræder i en kontrakt. Vi oplever, at arbejdsgivere tænker sig om en ekstra gang og overvejer, om det virkelig er nødvendigt, før de anvender en klausul i den enkelte ansættelse, siger Prosa-jurist Lisa Dalager.

Læs også:

Fire ud af 10 store danske virksomheder mangler it-folk

200 fyrede danske Intel-ansatte kan se frem til mere i løn: "Virksomhederne i nabolaget vil stille sig op på parkeringspladsen og råbe: ’Hey, vi kan godt bruge nogle af jer’”
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CIO 2023

Vi skal finde Årets CIO 2023 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO og løfte arven efter Årets CIO 2022 Ann Fogelgren fra GN og de 16 andre, der løb med prisen før hende.

08. juni 2023 | Læs mere


B2B automatisering

Globale software- og udviklerhuse såsom Microsoft, IBM, Salesforce og SAP mangedobler i disse år deres investeringer i udvikling af teknologi, der integrerer automatisering i ERP-platforme og andre forretningskritiske services. Du får konkret viden om, hvordan stadig flere koncerner samt mindre og mellemstore virksomheder allerede i dag konverterer processer, så langt de fleste sager håndteres automatisk, mens kun et mindretal behandles manuelt.

14. juni 2023 | Læs mere


NIS2 - Når ansvaret for cyberforsvaret lægges i hænderne på danske produktionsvirksomheder

I takt med at cybertruslen stiger og kravene til cybersikkerheden skærpes, når det nye NIS2-direktiv træder i kraft den 17. oktober 2024 bliver en endnu større del af det officielle ansvar for at beskytte den kritiske infrastruktur i Danmark lagt i hænderne på direktionen og bestyrelserne i private produktionsvirksomheder og ledelsen i offentlige organisationer og myndigheder.

14. juni 2023 | Læs mere