Artikel top billede

Prosa: Antallet af it-ansættelseskontrakter med indbyggede klausuler falder drastisk

Antallet af ansættelses-kontrakter med indbyggede klausuler falder meget kraftigt i it-branchen, lyder det fra fagforbundet Prosa.

Antallet af danske it-professionelle, der har indskrevet klausuler i deres ansættelseskontrakter, falder drastisk.

Sådan lyder det fra fagforbundet Prosa, hvis jurister blandt andet hjælper forbundets medlemmer med at gennemgå deres ansættelseskontrakter.

Ifølge fagforbundet var der tidligere indskrevet en klausul i hver femte kontrakt. I dag er det tilfældet i blot hver 20. kontrakt, som forbundet får til gennemsyn.

Prosa skriver, at de mest udbredte klausuler i it-folkenes ansættelseskontrakter er henholdsvis konkurrence-klausuler - som betyder, at medarbejderen ikke umiddelbart efter fratrædelse må tage arbejde hos en konkurrent - samt kunde-klausuler, som betyder, at en medarbejder efter fratrædelse ikke må have kontakt til selskabets kunder.

Ifølge fagforbundet skyldes faldet, at loven blev ændret for et par år siden.

“Vi oplever klart færre klausuler og mindre ”ugyldigheder” i kontrakterne. Set med PROSAs øjne har den nye lov forbedret lønmodtagers retsstilling. Særlig da vi kan se, at det har haft en effekt, at arbejdsgiveren nu skal betale for en klausul, hver gang den optræder i en kontrakt. Vi oplever, at arbejdsgivere tænker sig om en ekstra gang og overvejer, om det virkelig er nødvendigt, før de anvender en klausul i den enkelte ansættelse, siger Prosa-jurist Lisa Dalager.

Læs også:

Fire ud af 10 store danske virksomheder mangler it-folk

200 fyrede danske Intel-ansatte kan se frem til mere i løn: "Virksomhederne i nabolaget vil stille sig op på parkeringspladsen og råbe: ’Hey, vi kan godt bruge nogle af jer’”
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere