Atea hårdt ramt af ordrestop fra det offentlige: Lander dundrede underskud og brat omsætningsnedgang

Bestikkelsessagen rammer Atea hårdt på pengepungen, viser selskabets nye kvartals-regnskab. Selskabets driftsresultat er i flammende rødt og omsætningen styrtdykker. "Forløbet har haft betydelige konsekvenser," siger direktør Morten Felding.

Det har ramt Atea hårdt, at Moderniseringsstyrelsen og SKI i sommer anbefalede alle myndigheder omgående at ophøre med at indgå aftaler med Atea, viser selskabets nye kvartalsregnskab for tredje kvartal.

Læs også: Flammende rødt regnskab viser hvor afhængig Atea er af det offentlige: Situationen er kritisk for det store selskab.

Anbefalingen kom efter, at Atea i sommer blev idømt en bøde på 10 millioner kroner for korruption i forbindelse med den store bestikkelsessag.

Atea blev idømt bøden i slutningen af juni for sin deltagelse i den store bestikkelsessag, der også har udløst straf til flere tidligere medlemmer af Ateas absolutte topledelse.

Det kan du læse mere om her: Computerworld mener: Atea-dommen har konsekvenser for os alle: Har du fået ryddet op?

Da danske myndigheder ikke må handle med kriminelle organisationer, fik det Moderniseringsstyrelsen og SKI til at lukke for kassen, indtil det var afklaret, om Atea via selskabets såkaldte self cleaning-proces var ‘renset’.

Det kan du læse mere om her: Staten vil stoppe al indkøb hos Atea efter dom i bestikkelses-sag: Sætter undersøgelse i gang

Og det har kostet Atea dyrt.

Kvartalsregnskabet viser, at selskabets omsætning faldt med 21,9 procent i kvartalet sammenlignet med det tilsvarende kvartal et år tidligere til nu godt en milliard kroner.

Selskabets drifsresultat før skat og afskrivninger - EBITDA - landede på et underskud på 6,9 millioner kroner.

Atea peger på, at “den midlertidige anbefaling, der strakte sig over det meste af tredje kvartal, sætter tydelige spor i kvartalsregnskabet, hvor Atea er gået tilbage i handlen med både offentlige og private kunder.'

'Meget skuffende'
“Resultatet er selvfølgelig meget skuffende og er kraftigt påvirket af myndighedernes midlertidige anbefaling til offentlige organisationer om ikke at indgå aftaler med Atea,” lyder det fra Atea-topchef Morten Felding.

“Vi kan konstatere, at forløbet har haft betydelige konsekvenser for særligt den offentlige omsætning og driftsresultatet i seneste kvartal,” siger han.

Dundrende underskud
EBIT - altså resultatet før renter og skat - landede på et dundrende underskud på 39 millioner kroner. I det tilsvarende kvartal året før landede Atea her et overskud på 19 millioner kroner.

Ateas EBIT landede i andet kvartal ligeledes på et dundrende underskud på minus 34 millioner kroner. I regnskabsårets første kvartal landede resultatet på et underskud på minus otte millioner kroner.

Det betyder, at Atea i dette regnskabsår indtil videre har tabt 81 millioner kroner på driften, før renter og skat er medregnet.

Kvartalsregnskabet viser da også, at omsætningen er faldet på alle forretningsområder i Ateas danske forretning.

Hardwareforretningen er dykket med 24,3 procent, mens omsætningen i softwareforretningen er faldet med 20 procent. Service-forretningen er faldet med 17,9 procent.

Selskabets driftsresultat blev desuden ramt af, at Atea har betalt tre millioner kroner i bøde som resultat af et forlig med Bagmandspolitiet i en ny bestikkelsessag mod syv tidligere Atea-medarbejdere, der var under opsejling.

Denne sag kan du læse mere om her: Atea indgår forlig med Bagmandspolitiet i ny bestikkelsessag: Betaler tre millioner kroner i bøde.

Godkendt til nye ordrer
SKI og Moderniseringsstyrelsen meddelte i september, at de godkendte Ateas self cleaning-proces.

Det betød, at der igen var grønt lys for de offentlige myndigheder til at købe ind hos Atea, som dog er under skærpet opsyn i de kommende år.

Det kan du læse mere om her: Godt to måneder efter bestikkelsesdom: Atea får igen grønt lys til at kunne deltage i offentlige udbud - men kommer under kontrol i fire år

Den bratte nedgang viser, at Atea er dybt afhængig af de offentlige kunder. Selskabet er da også en af de største it-leverandører til det offentlige overhovedet.

Atea sætter nu alle sejl for at vende den negative udvikling i kølvandet på bestikkelsessagen.

“Nu skal udviklingen vendes. Med sagen lagt bag sig og en kundevendt organisation er Atea gearet til igen at kunne skabe vækst og udvikling,” meddeler selskabet.

Redningsplanken virkede
Ateas redningsplanke i sagen har hele tiden været den omfattende såkaldte self cleaning-proces, som direktør Morten Felding iværksatte i tiden efter, at den store bestikkelsessag var kommet for dagens lys.

Denne proces har omfattet indførelsen af en række kontrol- og compliance-foranstaltninger, der skal sikre, at medarbejdere ikke igen bliver involveret i lignende sager.

Blandt andet har selskabet opnået ISO 37001-certificering, etableret ‘omfattende compliance-systemer inklusive omfattende kontrol-procedurer’ samt udnævnt en compliance-direktør og en whistleblower-ordning.

Atea-direktør Morten Felding erklærede over for Computerworld Atea for renset i sommeren i fjor.

Det kan du læse mere om her: Topchef Morten Felding melder Atea helt renset efter bestikkelsessag: "Vi kan stå på mål for, at det er fortid - ingen overholder reglerne mere end Atea"

Det har været absolut afgørende og vitalt for Atea at blive godkendt til at kunne deltage i udbuddene igen, da selskabet har risikeret at blive udelukket fra udbuds-deltagelse i hele Europa.

Det kan du læse mere om her: Midlertidigt stop for samhandel med det offentlige kommer til at koste Atea 250 millioner kroner om måneden i tabt omsætning

Læs også: Flammende rødt regnskab viser hvor afhængig Atea er af det offentlige: Situationen er kritisk for det store selskab.

Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Premium
Dansk milliardvirksomhed bliver i Danmark efter ændringer af ny overvågningslov: “Tvangselementet eksisterer stadigvæk, men det er fint nok i forhold til rigets sikkerhed”
Den danske milliardvirksomhed Tradeshift åndede lettet op i sidste uge, da man kunne konstatere, at regeringen havde indgået en politisk aftale om en ny lov for Center for Cybersikkerhed. For Tradeshift har tidligere truet med at forlade landet på grund af loven.
Computerworld
Google slipper første version af Android 10 løs: Her er de vigtigste nyheder
Tiende version af styresystemet Android er ude i sin første betaversion: Her er de nye funktioner, som systemsoftwaren vil byde på.
CIO
Tech fra Toppen: Det har CIO Mads Madsbjerg Hansen fra FLSmidth lært af flere års global it-konsolidering
Tech fra Toppen: Flere års arbejde har betydet en reduktion i antallet af it-systemer hos FLSmidth. Men processen har ikke været uden overraskelser. Hør hvad CIO Mads Madsbjerg Hansen har lært af den omfattende og globale proces.
Job & Karriere
Efter blodrødt regnskab: Nu fyrer Atea 20 medarbejdere i Danmark
Atea fyrer nu 20 medarbejdere. Det sker som en direkte konsekvens af, at den danske forretning er under pres, oplyser selskabets direktør.
White paper
Her er alt hvad du skal være opmærksom på ved den Microsoft cloud-baserede suite
Microsoft Office 365 fortsætter med at blive bedre og bedre og Office 365's kommercielle indtjening alene er steget med 38% i Q4 i 2018. Dette er måske ikke så overraskende, med styrken og fleksibiliteten in mente, men mange organisationer er stadig uvidende om begrænsningerne af Office 365, specielt når det gælder backup. I dette whitepaper kigger vi nærmere på, hvorfor Litigation Hold er en rigtig dårlig idé at bruge som backup.