Flammende rødt regnskab viser hvor afhængig Atea er af det offentlige: Situationen er kritisk for det store selskab

ComputerViews: Ateas kvartalsregnskab i kølvandet på bestikkelsesdommen underbygger en gang for alle, hvor afhængig selskabet er af den offentlige sektor. Selskabets kvartalsomsætning er faldet med 288 millioner kroner efter offentligt ordrestop. Har det nogen fremtid som offentlig leverandør?

ComputerViews: Ateas nye kvartalsregnskab for selskabets tredje kvartal viser tydeligt, hvor afhængig Atea er af den offentlige sektor.

Selskabets driftsresultat og omsætning på alle forretningsområder er styrtdykket nærmest fra den ene dag til den anden, efter selskabet sammen med en række af dets tidligere topfolk i sommer blev dømt for bestikkelse.

Dommen fik omgående det offentlige til at klappe kassen i, da myndigheder i sagens natur jo ikke må handle med kriminelle organisationer.

Det har nu fået selskabets omsætning til at dykke med næsten 22 procent. Og ført det ud i et markant million-underskud på den for forretningen afgørende drift, hvor Atea på blot tre måneder har landet et underskud 39 millioner kroner.

Det kan du læse mere om her: Atea hårdt ramt af ordrestop fra det offentlige: Lander dundrede underskud og brat omsætningsnedgang

Tallene viser, at Ateas kvartals-omsætning er faldet med 288 millioner kroner sammenlignet med det tilsvarende kvartal i fjor.

I forhold til kvartalet før - altså andet kvartal - er omsætningen faldet med 769 millioner kroner. Disse to kvartaler er dog på grund af kvartalsudsving ikke direkte sammenlignelige.

Kompleks affære
Atea er en stor virksomhed med mange ordrer af mange forskellige udformninger, kvaliteter og typer, og selskabets samlede regnskab er derfor en kompleks affære.

Men i hele træskolængder kan vi nok konstatere, at det bratte omsætningsfald på godt en kvart milliard kroner antyder det omfang, som Atea sælger løbende ydelser til det offentlige for - mange i forbindelse med rammeaftaler under SKI.

Hertil kommer altså muligheden for at deltage i nye udbud.

Faktisk er beløbet nok betydeligt større. Vi har nemlig tidligere fortalt, at 16 procent af Ateas samlede omsætning i 2017 kom fra det offentlige. Det svarer til mere end 1,3 milliarder kroner, som Atea altså hentede i det offentlige i 2017.

Det kan du læse mere om her: Så tungt sidder Atea på det offentlige hardware-marked: Er fire gange større end den næststørste leverandør.

Ingen kan være i tvivl om, at man skal have det offentlige som kunde, hvis man skal være rigtig stor som it-leverandør i Danmark.

Det offentlige er Danmarks ubetinget største it-køber og investerer årligt samlet milliarder kroner i it, de enkelte kontrakter er ofte store og længevarende, og kunderne er relativt ens og har derfor brug for relativt ens ydelser.

Kritisk situation
Det gør sitationen forretningskritisk for det store selskab, som i sin nuværende form er dybt afhængigt af igen at kunne få genoprettet sin markedsandel til det offentlige.

Der skal kort og godt meget snart sælges ydelser til det offentlige i stor stil igen, hvis ikke Atea skal være nødt til at omlægge butikken, ændre fokus, tilpasse sin organisation.

Atea har gennem de seneste år gennemført en ret omfattende self cleaning-proces, som selskabet med direktør Morten Felding i spidsen har fortalt om igen og igen.

Denne proces har omfattet indførelsen af en række kontrol- og compliance-foranstaltninger, der skal sikre, at medarbejdere ikke igen bliver involveret i lignende sager.

Blandt andet har selskabet opnået ISO 37001-certificering, etableret ‘omfattende compliance-systemer inklusive omfattende kontrol-procedurer’ samt udnævnt en compliance-direktør og en whistleblower-ordning.

Selskabet har siden bestikkelsessagens begyndelse sat sin lid til denne self cleaning-proces som redningsplanke.

SKI og Moderniseringsstyrelsen godkendte i september renselses-processen og gav grønt lys til de offentlige myndigheders indkøb hos Atea igen.

Det åbne spørgsmål er, om det er nok til igen at vinde tilliden hos de indkøbsansvarlige i de offentlige myndigheder.

Eller om de er blevet skræmt og har brændt fingrene på Atea i løbet af sagen, hvor en hel række nu tidligere indkøbsansvarlige i offentlige myndigheder er blevet idømt bøder for at have modtaget bestikkelse fra Atea.

Vi ved, at hukommelsen i mange organisationer er ganske kort. Og at indkøbsansvarlige ikke tænker langt tilbage, men mest fremad, når de skal vælge en leverandør. Her handler det om pris, leveringssikkerhed, support-niveau, kendskab og andre ting.

Ateas næste regnskab for det indeværende fjerde kvartal vil kaste lys over den grad af tilgivelse, som Atea har opnået hos de offentlige myndigheder efter sagens formelle afslutning og Ateas bestræbelser på at lægge dommen og selskabets kriminelle gerninger bag sig.

Hvad mener du? Giv dit besyv med i debatfeltet herunder.

Læs også:

Det offentliges store dilemma: Skal bestikkelsesdømte Atea lægges på is eller slippe fri?

Har du spist middag betalt af Atea? Udfaldet af Atea-bestikkelsessagen kan få stor betydning for rigtigt mange it-folk

mest debatterede artikler

Premium
Hårde år forude for kinesiske tech-selskaber: Joe Biden ser ud til at fastholde hård kurs mod Kina
Med en nye præsident i Det Hvide Hus kommer en ny Kina-politik. Men umiddelbart ser Joe Biden ud til at fastholde Donald Trumps hårde kurs mod Kina.
Computerworld
Nokia tog afsked med tusindvis af ansatte efter kæmpe nedtur: Sådan går det for dem i dag
Mere end 21.000 forlod Nokia under selskabets nedtur, som også ramte hårdt i Danmark. Nu har forskere undersøgt, hvordan det er gået for de tidligere Nokia-folk.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi
Evnen til at tilpasse sig en verden i konstant forandring bliver afgørende for virksomhedens mulighed for at vækste i fremtiden. Ét af de finansielle håndtag du kan skrue på, er en hel eller delvis outsourcing af it-driften. I e-bogen ”Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi” får du viden om, hvordan din virksomhed kan bruge tilpasningsøkonomi til at håndtere fremtidens krav til it. Vi spørger blandt andet: - Kan din virksomhed skalere og tilpasse sin digitale kapacitet og økonomi? - Har dine kunder tillid til, at du har de skarpeste it-løsninger? - Ville I kunne styrke forretningen ved at give jeres it mere fokus? - Kan I få øget funktionalitet til samme pris? Vi fokuserer på risiko, økonomi, fokus og valg af it-partner, som er fire opmærksomhedspunkter du skal have styr på for at lykkes med at tilpasse virksomheden til at modstå forandringerne i verden.