Artikel top billede

(Foto: Kiyoshi Takahase / iStockphoto)

Udnyttes af regeringer og statsmagter som aldrig før: Internet-friheden falder for ottende år i træk

Internettet blev engang anset som en ‘befrielses-platform’, der kunne skabe frihed og transparens i verden. Men det går den helt forkerte vej, konkluderer ny rapport.

Fri bevægelighed og transparens på internettet har drøje vilkår for tiden.

For ottende år i træk falder individets muligheder for fri tænkning, fri ytring og gennemsigtighed på internettet, viser ny rapport fra tænketanken Freedom House.

Ifølge tænketanken arbejder verdens regeringer som aldrig før på at øge deres indflydelse på internettet ved blandt andet kontrol over brugernes data.

Desuden forsøger regeringer ved hjælp af love, som oprindeligt havde til hensigt at dæmme op for ‘fake news’-løgnehistorier, at undertrykke kritiske røster, hedder det.

“Det klare tema i rapporten er den voksende anerkendelse af, at internettet, som engang blev anset som en ‘befrielses-teknologi’ nu i stigende omfang anvendes til at undergrave demokratier - i modsætning til at destabilisere diktaturer,” siger direktøren i tænketanken, Mike Abramowitz.

Ifølge Freedom House ‘forgiftes’ den digitale verden i stigende omfang af ‘propaganda og misinformation.’

Desuden udnytter forskellige myndigheder kampen mod fake news som en anledning til at ‘fænglse prominente journalister og kritikere - ofte gennem love, der kriminaliserer spredningen af urigtig information,” hedder det.

Net neutralitet

Freedom House nævner også USA’s ophævelse af net neutralitets-lovene som en begivenhed, der har begrænset friheden på internettet.

Det kan du læse mere om her: Nu begynder en tid med internet i flere hastigheder: Netneutraliteten slutter 11. juni i USA

Men det står langt værre til andre steder. Ifølge rapporten af 17 ud af de 65 lande, der optræder i rapporten, indført lovmæssige begrænsninger af onlinemedier.

Ifølge Freedom House er den helt store synder Kina, som i det seneste år har skruet op for bestræbelserne på at ‘anvende digitale medier til øge egen magt - både hjemme og i udlandet,’ som det hedder.

“Kina var igen i 2018 den største krænker af internet-frihed,” skriver tænketanken.

Ifølge Freedom House har den kinesiske regering i det seneste år arrangeret flere uger-lange seminarer, som alene har handlet om landets udviklede system af overvågning og censur-mekanismer.

“Desuden har kinesiske selskaber leveret tele-udstyr, teknologi til avanceret ansigts-genkendelse og data-analyse til en række lande, som er kendt for ikke at overholde menneskerettighederne,” skriver Freedom House.

Tænketanken skriver i rapporten, at 18 lande har skruet op for overvågningen af borgerne siden sommeren 2017, mens 15 lande overvejer at tvinge selskaber til at gemme data om brugerne lokalt, så staterne nemmere kan få adgang.

32 lande anvender desuden aktivt kommentatorer, influencers eller bots til at manipulere online-konversationer på ikke mindst sociale medier., hedder det.

Du finder hele rapporten her: Freedom on the Net 2018.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere