Artikel top billede

Udnyttes af regeringer og statsmagter som aldrig før: Internet-friheden falder for ottende år i træk

Internettet blev engang anset som en ‘befrielses-platform’, der kunne skabe frihed og transparens i verden. Men det går den helt forkerte vej, konkluderer ny rapport.

Fri bevægelighed og transparens på internettet har drøje vilkår for tiden.

For ottende år i træk falder individets muligheder for fri tænkning, fri ytring og gennemsigtighed på internettet, viser ny rapport fra tænketanken Freedom House.

Ifølge tænketanken arbejder verdens regeringer som aldrig før på at øge deres indflydelse på internettet ved blandt andet kontrol over brugernes data.

Desuden forsøger regeringer ved hjælp af love, som oprindeligt havde til hensigt at dæmme op for ‘fake news’-løgnehistorier, at undertrykke kritiske røster, hedder det.

“Det klare tema i rapporten er den voksende anerkendelse af, at internettet, som engang blev anset som en ‘befrielses-teknologi’ nu i stigende omfang anvendes til at undergrave demokratier - i modsætning til at destabilisere diktaturer,” siger direktøren i tænketanken, Mike Abramowitz.

Ifølge Freedom House ‘forgiftes’ den digitale verden i stigende omfang af ‘propaganda og misinformation.’

Desuden udnytter forskellige myndigheder kampen mod fake news som en anledning til at ‘fænglse prominente journalister og kritikere - ofte gennem love, der kriminaliserer spredningen af urigtig information,” hedder det.

Net neutralitet

Freedom House nævner også USA’s ophævelse af net neutralitets-lovene som en begivenhed, der har begrænset friheden på internettet.

Det kan du læse mere om her: Nu begynder en tid med internet i flere hastigheder: Netneutraliteten slutter 11. juni i USA

Men det står langt værre til andre steder. Ifølge rapporten af 17 ud af de 65 lande, der optræder i rapporten, indført lovmæssige begrænsninger af onlinemedier.

Ifølge Freedom House er den helt store synder Kina, som i det seneste år har skruet op for bestræbelserne på at ‘anvende digitale medier til øge egen magt - både hjemme og i udlandet,’ som det hedder.

“Kina var igen i 2018 den største krænker af internet-frihed,” skriver tænketanken.

Ifølge Freedom House har den kinesiske regering i det seneste år arrangeret flere uger-lange seminarer, som alene har handlet om landets udviklede system af overvågning og censur-mekanismer.

“Desuden har kinesiske selskaber leveret tele-udstyr, teknologi til avanceret ansigts-genkendelse og data-analyse til en række lande, som er kendt for ikke at overholde menneskerettighederne,” skriver Freedom House.

Tænketanken skriver i rapporten, at 18 lande har skruet op for overvågningen af borgerne siden sommeren 2017, mens 15 lande overvejer at tvinge selskaber til at gemme data om brugerne lokalt, så staterne nemmere kan få adgang.

32 lande anvender desuden aktivt kommentatorer, influencers eller bots til at manipulere online-konversationer på ikke mindst sociale medier., hedder det.

Du finder hele rapporten her: Freedom on the Net 2018.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Dynamics Excellence Day 2021 - indblik, best practice og øget værdi

Med Microsoft Dynamics 365 er Microsoft rykket mod skyen og har fuld integration til både Dynamics, CRM, Office 365, Power BI og Cortana. Det giver utrolig mange muligheder, hvis du griber det rigtigt an. Vi sætter fokus på værdiskabelse og forbedring for både nuværende og nye Dynamics-brugere.

07. oktober 2021 | Læs mere


CISO Trends 2021: Sikkerhed, trusler og strategi

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

12. oktober 2021 | Læs mere