Danske tech-topfolk blæst bagover efter besøg i Kina: Danmark er nødt til at gøre noget

Danmark skal i den grad op i gear, hvis ikke vi skal køres helt bag ad dansen af Kina, lyder det fra bekymrede danske techfolk efter besøg i Kina.

Danmark og dansk erhvervsliv har i den grad brug for at justere verdensbilledet i forhold til Kina - og komme op i gear, hvis ikke vi skal løbes over ende af Kina.

Den gode nyhed er, at der er muligheder. Men at de skal samles op nu.

Sådan lyder advarslen fra ATV - Akademiet for de Tekniske Videnskaber - efter en delegationsrejse til Kinas innovative centrum i området omkring Shanghai, Hangzhou og Souzhou med deltagelse af forskellige topchefer og universitetsfolk.

De danske topfolk blev alle ‘blæst bagover i mødet med den hæsblæsende udvikling i Kina.”

I en ny rapport, der udkommer tirsdag i forbindelse med ATV’s Teknologiske Topmøde, kalder organisationen udviklingen i Kina for et ‘globalt, tektonisk skifte’ inden for teknologier som big data, AI og Internet of Things.

Udviklingen er så massivt, at det ‘kalder på, at vi herhjemme justerer vores verdensbillede,” hedder det.

Langt hurtigere end vi tror
“Kinas transformation fra produktionsland til at være en førende, global og innovativ leverandør af nye teknologier og forretningsmodeller går bemærkelsesværdigt hurtigt. Langt hurtigere end de fleste fra Vesten, herunder Danmark, havde forestillet sig,” lyder advarslen fra ATV.

De danske topfolk, der deltog i besøget, peger på, at vi herhjemme ikke hører om, hvor stærkt udviklingen går i Danmark.

Derfor er det ifølge ATV afgørende, at vi bliver bedre til at orientere os mod den kinesiske udvikling, hvis ikke vi skal blive hægtet af udviklingen.

Som dekan på Aalborg Universitet, Mogens Rysholt Poulsen, formulerer det i rapporten:

“Det er slående, så langt Kina er fremme i den teknologiske udvikling, og selv om man er der jævnligt, fornemmer man fra gang til gang de store skridt, de tager. Kineserne er nyskabende, agile, teknologisk helhedstænkende, og så får de ting til at ske. Man ser, hvordan de med uset tempo bygger større, kompliceret infrastruktur, såsom højhastighedstog og imponerende stationer – og det virker til perfektion.”

Lars R. Enevoldsen, group vice president i Grundfos Holding siger desuden i rapporten, at kineserne er i gang med at bevæge sig fr at være 'hurtige followers, til at blive en både hurtig og innovativ nation:

"Vi oplevede kinesernes fokus på talent i form af organiseret funding af forskning og hjemtagning af expats, fokus på radikal innovation via et organiseret startup-miljø, og der var ingen tegn på nedsat ’sult’, nedsat hastighed eller unødigt bureaukrati," siger han.

Syv ‘læringer’
Akademiet for de Tekniske Videnskaber har formuleret syv såkaldte ‘læringer’ som det er strengt nødvendigt, at Danmark forholder sig til.

De er:

- Kina ændrer den globale arbejdsdeling. Målet er at gøre Kina til udviklingscentrum for højteknologiske produkter i 2025.

- AI er en vækstmotor i Kina.

- Staten driver innovationen. Målet er at hæve levestandarden og løse samfundsudfordringer.

- Kina har stærke visioner, klare mål og langsigtede planer.

- Entreprenører er Kinas rockstjerner.

- Kina har stærkt fokus på forskning og udvikling af talenter og kompetencer.

- Kina har stigende fokus på bæredygtighed.

Anbefalinger til Danmark
På denne baggrund opfordrer ATV til, at der omgående bliver sat ind herhjemme.

Blandt andet foreslår ATV, at der udarbejdes det, som man kalder for en ‘visionær globaliseringsstrategi 2.0,’ som skal afløse den seneste globaliseringsstrategi, der blev formulere i 2006.

“Verden ser i dag markant anderledes ud end for 12 år siden. Dengang var Kina fortsat verdens lavtlønsfabrik, og Vesten sad markant på innovationsdagsordenen og udviklingen af ny viden og teknologi,” hedder det.

Organisationen foreslår desuden, at vi skal satse på talenter og disruptive teknologier samt at Danmarks bør forsøge at udnytte det ‘kinesiske window of opportunity.’

“Kinas massive og hastige transformation fra produktionsland til et innovations- og teknologisamfund rummer store mulig heder for Danmark som samarbejdspartner og leverandør. Kina har lige nu åbnet et vindue mod omverdenen og er ivrig efter at opbygge relationer til sin egen fortsatte globalisering – det bør være en appelsin i turbanen til visionære danske virksomheder,” lyder det fra ATV.

Premium
2021 bliver et usædvanligt tv-år: Producenterne vil sætte fuld fokus på billedkvalitet og pris
I stedet for at koncentrere sig om stadigt højere opløsninger og buede skærme, lægger tv-industrien i 2021 op til at satse på det helt rigtige: Billedkvaliteten og prisen.
Computerworld
Nokia tog afsked med tusindvis af ansatte efter kæmpe nedtur: Sådan går det for dem i dag
Mere end 21.000 forlod Nokia under selskabets nedtur, som også ramte hårdt i Danmark. Nu har forskere undersøgt, hvordan det er gået for de tidligere Nokia-folk.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Sådan outsourcer du effektivt – og undgår fælderne
Nogle outsourcer for at minimere omkostningsniveauet, andre for at skaffe ressourcer og spidskompetencer, der er svære at skaffe lokalt – eller af en helt tredje årsag. Der er dog talrige forhold, der er gode at afdække, før man overhovedet begynder at lede en outsourcingudbyder. Man skal klarlægge egne projektbehov samt de spørgsmål og krav, man vil stille samt indsamle viden og erfaringer om, hvordan samarbejdet indledes, drives og styres optimalt. Dertil skal man kende til de hyppigste faldgruber, der kan få et ellers lovende outsourcingsamarbejde til at køre i grøften.