Artikel top billede

Prosa går til kamp mod løndumping: "It-virksomhederne forsøger med alle mulige kneb at undgå at betale en ordentlig løn til de udlændinge, der kommer til Danmark"

Der er behov for, at fagforeningerne samarbejder, hvis der skal sikres overenskomst og gode vilkår for udenlandske medarbejdere i Danske it-virksomheder, melder Prosa i en ny arbejdsplan.

Fagforeningerne er nødt til at gå sammen, hvis udenlandske medarbejdere skal sikres overenskomst og ordentlige løn og arbejdsvilkår i danske it-virksomheder.

Derfor har Prosa netop vedtaget en ny arbejdsplan på delegeretforsamlingen i weekenden 17.-18. november, der fremover skal fokusere på at styrke samarbejdet med andre fagforeninger om at overenskomstdække hele it-virksomheder, så det bliver svære at dumpe lønnen i it-branchen.

"It-virksomhederne forsøger med alle mulige kneb at undgå at betale en ordentlig løn til de udlændinge, der kommer til Danmark for at arbejde på it-området. Derfor vil nu gå efter at samle flere fagforeninger om at organisere hele it-virksomheder, så vi kan lægge større pres på arbejdsgiverne," siger Niels Bertelsen, formand for Prosa i en pressemeddelelse.

Samarbejdet med andre fagforeninger er allerede begyndt, og i 2014 indgik Prosa i fællesskab med Djøf, Magistrene, HK og IDA en overenskomst med it-virksomheden CGI, der dækker samtlige ansatte.

Læs også: Fagforbund raser over IBM: "IBM rettede sigtekornet mod de kommende medarbejdere allerede fra begyndelsen, og nu trykker man på aftrækkeren

Faldende lønninger

It-branchens gennemsnitlige lønniveau er ikke stigende, selv om branchen i høj grad efterspørger arbejdskraft. Arbejdsgivere har tidligere i år argumenteret for, at lønninger ifølge beløbsordningen, der lader virksomheder hente arbejdskraft til Danmark fra lande uden for EU, sættes ned fra 35.000 kroner om måneden inklusiv pension til 27.100 kroner om måneden.

"Arbejdsgiverne prøver at presse lønnen, og underbetalt udenlandsk arbejdskraft kan tage toppen af den lønstigning, der burde være i it-branchen under et opsving. Vi vil gå efter bredere kollektive aftaler, fordi de stiller den enkelte bedre og sikrer vores medlemmer mod, at lønnen på sigt presses ned," siger Niels Bertelsen.

Læs også: Tech Mahindra opsagde tryghedsaftaler for kommende IBM-ansatte syv uger efter KMD: Fra nytår forsvinder 10 måneders fratrædelsesperiode

Han tilføjer, at Prosa's linje er i tråd med mulighederne for at bruge det bredere fællesskab blandt fagforbundene i den nye hovedorganisation FH til at styrke medlemmernes vilkår på et i stigende grad globaliseret arbejdsmarked.

Prosa's delegeretforsamling har også genvalgt formandskabet for de it-professionelles forbund. Niels Bertelsen er genvalgt som formand og Hanne Lykke Jespersen er genvalgt som næstformand.

Læs også: Prosa: Antallet af it-ansættelseskontrakter med indbyggede klausuler falder drastisk
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere