Artikel top billede

Prosa går til kamp mod løndumping: "It-virksomhederne forsøger med alle mulige kneb at undgå at betale en ordentlig løn til de udlændinge, der kommer til Danmark"

Der er behov for, at fagforeningerne samarbejder, hvis der skal sikres overenskomst og gode vilkår for udenlandske medarbejdere i Danske it-virksomheder, melder Prosa i en ny arbejdsplan.

Fagforeningerne er nødt til at gå sammen, hvis udenlandske medarbejdere skal sikres overenskomst og ordentlige løn og arbejdsvilkår i danske it-virksomheder.

Derfor har Prosa netop vedtaget en ny arbejdsplan på delegeretforsamlingen i weekenden 17.-18. november, der fremover skal fokusere på at styrke samarbejdet med andre fagforeninger om at overenskomstdække hele it-virksomheder, så det bliver svære at dumpe lønnen i it-branchen.

"It-virksomhederne forsøger med alle mulige kneb at undgå at betale en ordentlig løn til de udlændinge, der kommer til Danmark for at arbejde på it-området. Derfor vil nu gå efter at samle flere fagforeninger om at organisere hele it-virksomheder, så vi kan lægge større pres på arbejdsgiverne," siger Niels Bertelsen, formand for Prosa i en pressemeddelelse.

Samarbejdet med andre fagforeninger er allerede begyndt, og i 2014 indgik Prosa i fællesskab med Djøf, Magistrene, HK og IDA en overenskomst med it-virksomheden CGI, der dækker samtlige ansatte.

Læs også: Fagforbund raser over IBM: "IBM rettede sigtekornet mod de kommende medarbejdere allerede fra begyndelsen, og nu trykker man på aftrækkeren

Faldende lønninger

It-branchens gennemsnitlige lønniveau er ikke stigende, selv om branchen i høj grad efterspørger arbejdskraft. Arbejdsgivere har tidligere i år argumenteret for, at lønninger ifølge beløbsordningen, der lader virksomheder hente arbejdskraft til Danmark fra lande uden for EU, sættes ned fra 35.000 kroner om måneden inklusiv pension til 27.100 kroner om måneden.

"Arbejdsgiverne prøver at presse lønnen, og underbetalt udenlandsk arbejdskraft kan tage toppen af den lønstigning, der burde være i it-branchen under et opsving. Vi vil gå efter bredere kollektive aftaler, fordi de stiller den enkelte bedre og sikrer vores medlemmer mod, at lønnen på sigt presses ned," siger Niels Bertelsen.

Læs også: Tech Mahindra opsagde tryghedsaftaler for kommende IBM-ansatte syv uger efter KMD: Fra nytår forsvinder 10 måneders fratrædelsesperiode

Han tilføjer, at Prosa's linje er i tråd med mulighederne for at bruge det bredere fællesskab blandt fagforbundene i den nye hovedorganisation FH til at styrke medlemmernes vilkår på et i stigende grad globaliseret arbejdsmarked.

Prosa's delegeretforsamling har også genvalgt formandskabet for de it-professionelles forbund. Niels Bertelsen er genvalgt som formand og Hanne Lykke Jespersen er genvalgt som næstformand.

Læs også: Prosa: Antallet af it-ansættelseskontrakter med indbyggede klausuler falder drastisk
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere