Artikel top billede

Ny dom tvinger Telia til at betale stort millionbeløb efter mangeårig strid om kopiering på iPhones

Telia har tabt et retsopgør mod rettighedsorganisationen Copysweden. Derfor skal selskabet nu betale i alt 125 millioner svenske kroner i gebyr for såkaldt "privat kopiering".

Teleselskabet Telia har i dag tabt en retssag mod den svenske rettighedsorganisation Copyswede.

Det betyder, at teleselskabet bliver pålagt at betale rettighedshaverne en afgift på 107 millioner svenske kroner samt yderligere otte millioner svenske kroner i sagsomkostninger.

Det skriver Computerworlds svenske søstermedie Computersweden.

Telia har tidligere argumenteret for, at iPhones ikke er omfattet af den svenske blankmedieafgift - den såkaldte "kasetteskatten".

Men med dommen har fået Copyswede fået medhold i, at smartphones har egenskaber, der gør, at de kan anvendes til kopiering af indhold "i et ikke ubetydeligt omfang," som det lyder i dommen.

Telia skal derfor betale et gebyr på 3 svenske kroner pr gigabyte lagerplads i de iPhones, som Telia har solgt fra 2009 og frem.

Kan føre til højere priser

Ifølge Computersweden advarer den svenske brancheorganisation Elektronikbranchen mod, at dommen i sidste ende vil føre til højere priser for forbrugerne, fordi der skal betales kompensation for lagerpladsen på mobiltelefoner.

"Jo større lagerplads mobiltelefonen har, jo mere skal forbrugeren betale," skriver Klas Elm, formand for Elektronikbranchen i en kommentar til Computersweden.

I Sverige arbejder man ligesom i Danmark på en revurdering af den såkaldte blankmedieafgift, der i Sverige hedder ’kasetteskatten’.

Denne type afgifter har gennem mange år sikret, at kunstnere gennem afgifter på blandt andet kasettebånd, vhs-hånd og cd-skiver bliver kompenseret, når private kopierer deres musik til eget brug.

Sætter spørgsmålstegn ved eksisterende regler

Ifølge Computersweden sætter dommen spørgsmålstegn ved om de eksisterende regler er konstrueret på hensigsmæssig vis.

Der har således også gennem de seneste år også været et stigende pres for, at reglerne skal opdateres i takt med, at teknologiudviklingen og nye digitale forretningsmodeller har ændret forbrugernes forbrug af musik og film.

Dommen kan ankes frem til 8. januar 2019.

Læs også: Danskerne risikerer svenske tilstande: Så meget betaler svenskerne i afgifter på pc'er og smartphones
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Langt flere studerende søger ind på it-uddannelser hos KEA: Næste år skal der skæres hundredvis af it-studiepladser
Hos Københavns Erhvervsakademi (KEA) har man oplevet en markant fremgang i antallet af optag på især it-relaterede uddannelser. Samlet set øger KEA optaget med en procent, men allerede fra næste år skal der trods flere ansøgere skæres drastisk ned på grund af en politisk aftale.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Sådan får du maksimal værdi af serverudskiftning i SMV-organisationen
I denne analyse får du viden om, hvornår du udskifter hardware i den mellemstore virksomhed, så du optimerer værdien af både den eksisterende og kommeunde investering.