Artikel top billede

Ny dom tvinger Telia til at betale stort millionbeløb efter mangeårig strid om kopiering på iPhones

Telia har tabt et retsopgør mod rettighedsorganisationen Copysweden. Derfor skal selskabet nu betale i alt 125 millioner svenske kroner i gebyr for såkaldt "privat kopiering".

Teleselskabet Telia har i dag tabt en retssag mod den svenske rettighedsorganisation Copyswede.

Det betyder, at teleselskabet bliver pålagt at betale rettighedshaverne en afgift på 107 millioner svenske kroner samt yderligere otte millioner svenske kroner i sagsomkostninger.

Det skriver Computerworlds svenske søstermedie Computersweden.

Telia har tidligere argumenteret for, at iPhones ikke er omfattet af den svenske blankmedieafgift - den såkaldte "kasetteskatten".

Men med dommen har fået Copyswede fået medhold i, at smartphones har egenskaber, der gør, at de kan anvendes til kopiering af indhold "i et ikke ubetydeligt omfang," som det lyder i dommen.

Telia skal derfor betale et gebyr på 3 svenske kroner pr gigabyte lagerplads i de iPhones, som Telia har solgt fra 2009 og frem.

Kan føre til højere priser

Ifølge Computersweden advarer den svenske brancheorganisation Elektronikbranchen mod, at dommen i sidste ende vil føre til højere priser for forbrugerne, fordi der skal betales kompensation for lagerpladsen på mobiltelefoner.

"Jo større lagerplads mobiltelefonen har, jo mere skal forbrugeren betale," skriver Klas Elm, formand for Elektronikbranchen i en kommentar til Computersweden.

I Sverige arbejder man ligesom i Danmark på en revurdering af den såkaldte blankmedieafgift, der i Sverige hedder ’kasetteskatten’.

Denne type afgifter har gennem mange år sikret, at kunstnere gennem afgifter på blandt andet kasettebånd, vhs-hånd og cd-skiver bliver kompenseret, når private kopierer deres musik til eget brug.

Sætter spørgsmålstegn ved eksisterende regler

Ifølge Computersweden sætter dommen spørgsmålstegn ved om de eksisterende regler er konstrueret på hensigsmæssig vis.

Der har således også gennem de seneste år også været et stigende pres for, at reglerne skal opdateres i takt med, at teknologiudviklingen og nye digitale forretningsmodeller har ændret forbrugernes forbrug af musik og film.

Dommen kan ankes frem til 8. januar 2019.

Læs også: Danskerne risikerer svenske tilstande: Så meget betaler svenskerne i afgifter på pc'er og smartphones
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere