Artikel top billede

(Foto: Picasa)

Danskerne risikerer svenske tilstande: Så meget betaler svenskerne i afgifter på pc'er og smartphones

Kultur-afgifter på pc'er og smartphones er hverdag i Sverige. Danmark risikerer samme type afgifter. Her kan du se, hvor meget svenskerne i dag betaler i kultur-afgift for deres it-grej.

Den danske kulturminister Mette Bock (LA) har i denne uge lagt op til en ændring af den nuværende blankmedie-afgift, som forbrugerne betaler for at kunne kopiere underholdning over på lagermedier.

Med ændringen ønsker indholdsproducenter fra film-, musik- og andre kulturbrancher at få indført en kompensationsafgift på alle lagermedier, hvilket altså også inkluderer pc'er og smartphones.

Sådan en ordning har svenskerne, hvor der er lagt kompensationsafgifter for mulige kopier på alt fra pc'er, eksterne harddiske, MP3-afspillere, settopbokse, smartphones, brændbare DVD'er og VHS-bånd.

I Danmark er der i dag ifølge ophavsretsloven kompensationsafgift på analoge lydbånd og videobånd samt på digitale lydmedier, billedmedier og hukommelseskort.

Læs også: Vildt slagsmål på vej: Nu vil de lægge nye musik- og film-afgifter på din pc og smartphone

Prisen kan ryge over 1.000 kroner

Computerworld har kigget på de svenske kompensationsafgifter hos rettighedsorganisationen Copyswede.

Nedenstående har vi så opstillet et regnestykke for, hvad det ville koste i afgift til kulturudbyderne, hvis de samme priser kommer til at gøre sig gældende i Danmark.

Køber du en pc med over 80 gigabyte harddisk, lyder afgiften på 80 svenske kroner, et smart tv med over 320 gigabyte står i 320 svenske afgiftskroner, mens prisen per gigabyte for en smartphone er på 3,5 svenske kroner.

Med spritnyt hardware i form af en pc, et smart-tv og en smartphone med 256 gigabyte harddisk i indkøbsvognen skal hr. og fru Jönsson altså slippe 1.296 svenske kroner - godt 1.000 danske kroner.

De samme varer kan i dag købes i Danmark uden kulturafgift.

Læs også:

Afgiftsforslag er det glade vanvid: Giver ingen mening med ny sær afgift på it-udstyr og lagermedier

Elektronik-giganter slår alarm: Ny afgift på pc'er og smartphones vil sende priserne på himmelflugt




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere