Artikel top billede

Med KMD-handel følger krav på over halvanden milliard kroner til de nye japanske ejere

I kølvandet på salget af KMD, kan de nye japanske ejere fra NEC forvente krav i milliardklassen fra KMD’s nuværende og tidligere kunder.

Efter at det torsdag 27. december blev offentliggjort, at KMD vil få en ny ejer i den japanske it-gigant NEC, skal de nye ejere forvente at se et tre-cifret millionkrav i øjnene.

Flere eksisterende og tidligere KMD-kunder, herunder Udbetaling Danmark og Skat, har nemlig udeståender med it-selskabet.

Ifølge en note i KMD’s 2017-regnskab har ATP, på vegne af Udbetaling Danmark, lagt sag an mod virksomheden med krav om erstatning for enorme 881 millioner kroner for kontraktbrud.

KMD skulle ifølge kontrakten levere et it-system til udbetaling af pension til 1,3 millioner folke- og førtidspensionister. Selskabet har siden afvist kravet, og har siden selv lagt sag an mod ATP.

Læs også: ATP forlanger 881 millioner kroner i erstatning af KMD for kuldsejlet it-projekt

Dertil kom et stort erstatningskrav fra Skat fra september 2016, hvor Staten stævnede KMD for den fejlslagne levering af Skats store inddrivelsessystem EFI med krav om at få tilbagebetalt 692 millioner kroner fra it-koncernen.

Det skete kort tid efter, at skatteminister Karsten Lauritzen (V) skrottede systemet, hvilket betød, at staten måtte vinke farvel til at inddrive 14 milliarder kroner.

Sammenlagt løber erstatningskravene til mere end halvanden milliard kroner, mens andre organisationer har udestående med selskabet, herunder a-kassen FTF-A.

ATP har endnu ikke kommenteret handlen endnu, mens der fra Udbetaling Danmarks pressechef, Mette Beck lyder, at der fortsat ikke er en afklaring af sagen, skriver finans.dk.

Fra NEC lyder det, at KMD blev opkøbt for i alt 8 milliarder kroner. KMD omsatte i fjor for 5,6 milliarder kroner, men tabte 291 millioner kroner på bundlinien.

Spillede ingen rolle

Fra KMD’s administrerende direktør, Eva Berneke, lyder det, at de stadigt verserende krav, ikke har haft indflydelse på salget:

"Det daglige samarbejde med alle de kunder løber rigtig fint. Det er klart, at der er nogle juridiske slagsmål, som er parkeret hos nogle juridiske chefer rundtomkring. Så må vi se, hvornår de bliver afklaret. Vi har ikke nødvendigvis voldsomt travlt med det, så længe det daglige samarbejde med både Skat og ATP går fornuftigt," siger Eva Berneke til Finans.dk.

Fra NEC lyder det, at KMD bliver et værdifuldt aktiv i et skandinavisk offensiv mod Skandinavien og det øvrige Europa:

"Gennem købet af KMD får NEC adgang til teknologi, kompetencer og produkter, som er i absolut verdensklasse. Vi ser et stærkt potentiale i at udbrede KMD’s platforme og erfaringer fra Skandinavien til resten af Europa og også globalt," meddeler Takashi Niino, administrerende direktør, NEC Corporation.

Læs også: KMD-top forklarer: Her er slagplanen for NEC’s opkøb af KMD
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

29. maj 2024 | Læs mere


Forbered dig effektivt på cyber katastrofen

Da det ikke længere er et spørgsmål om, om man bliver ramt men et spørgsmål om hvornår, er det essentielt at analysere angrebsflader og designe en effektiv sikkerhedsinfrastruktur, som afvejer sikring af centrale data og systemer mod hensynet til brugervenlighed og medarbejdernes produktivitet.

30. maj 2024 | Læs mere