Claus Hjort Frederiksen: Danmark kan ikke udelukke Huawei fra at levere 5G-netværk

Danmark har ikke mulighed for at udelukke Huawei fra at levere det kommende 5G-netværk. Sådan lyder vurderingen fra landets forsvarsminister, der dog lægger op til at se på lovgivningen.

Australien, USA og New Zealand har allerede valgt at udelukke den kinesiske virksomhed Huawei fra at levere det kommende 5G-netværk.

Men den mulighed har Danmark ikke.

Sådan lyder beskeden fra forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) på et samråd med folketingets forsvarsudvalg.

"NIS-loven giver ikke anledning til at forbyde et selskab (i at byde på leverandøropgaver for telebranchen red.), men vi har i lovgivning mulighed for at være helt inde i det tekniske i de her systemer,” sagde ministeren på samrådet.

Læs også: Spionage-anklager mod Huawei bunder i en stor magt-kamp med Kina om data: Hvem skal have retten til at overvåge og spionere mod dig?

Dermed gjorde han det klart, at Danmark ikke umiddelbart kan udelukke Huawei fra at levere udstyr til det kommende 5G-netværk.

Samtidig har USA direkte advaret allierede mod at benytte sig af Huaweis udstyr til 5G-netværket.

Men ministeren understregede dog samtidig, at Center for Cybersikkerhed (CFCS) har muligheder for at kigge Huawei og teleselskaberne i kortene.

“At forbyde en virksomhed, det har vi ingen mulighed for. Men vi kan stille krav til de tekniske specifikationer,” lød det fra Claus Hjort Frederiksen.

Ministeren lægger dog op til, at folketinget kan se på, om loven muligvis skal ændres.

“Det kan godt være, at vi skal se på lovgivningen, når vi får lejlighed til det. Det, vil jeg synes, er et fornuftigt skridt,” sagde Claus Hjort Frederiksen på samrådet.

Læs også: Huawei lægges på is af et af Europas største telefirmaer efter spionrygter - al centralt udstyr skal fjernes

Ministeren brugte desuden samrådet il at forsikre Folketinget om, at regeringen tager sagen om Huawei alvorligt.

“Der skal ikke herske tvivl om, at regeringen tager spørgsmålet alvorligt og ser på, hvordan det kan håndteres.”

Udstyr bliver testet i UK
Ministeren blev også spurgt, om der var mulighed for, at Danmark kan indfører en såkaldt no-spy-klausul i leverandørkontrakter, som man har gjort i Tyskland.

“Det er ikke vurderingen, at NIS-loven på teleområdet giver mulighed for at pålægge at indlægge en no-spy klausuler i leverandørkontrakter.”

Derudover løftede Claus Hjort Frederiksen sløret for, at Center for Cybersikkerhed læner sig op af sine britiske kollegaer i arbejdet med Huawei.

Læs også: Norge overvejer at udelukke Huawei fra 5G-netværk

Det kinesiske teleselskab leverer nemlig i dag udstyr til TDC's infrastruktur, men det har været testet i Storbritannien først.

"Vi har også fulgt, hvad gør nære allierede i UK, og det har vi i vidt omfang lagt os op ad. Det, der har været leveret til 4G, bliver afprøvet på et center, som den engelske efterretning driver for at se, om der er uregelmæssigheder i det," fortalte Claus Hjort Frederiksen på samrådet.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM

Hurtigere omstilling i virksomhedens supply chain er blevet et must og med de nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM får du en fleksibel og skalerbar MRP-motor.

20. januar 2021 | Læs mere


Digital Vækst 2021

Vi ved, at fremtidens vindervirksomheder er digitale. På konferencen undersøger vi de tre vigtigste aspekter i den digitale transformation: Forretningsmodellerne, de menneskelige og organisatoriske faktorer samt valget af teknologier. I tre Digitale Dilemmaer giver vi en række digitale frontløbere fem minutter hver til at levere deres bedste guldkorn, og herefter åbner vi for spørgsmål fra salen – også digitalt. Diskussionen modereres af chefredaktør på Computerworld, Lars Jacobsen.

21. januar 2021 | Læs mere


Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Premium
Medarbejdere forlader Datatilsynet på stribe: "Der er rift om mine folk"
Interview: Der er rift om medarbejderne hos Datatilsynet, der i den seneste tid har oplevet, at mange har fået sig et nyt arbejde. "Det er glædeligt, at de kan bruges andre steder," siger direktør for Datatilsynet, Cristina Angela Gulisano.
Computerworld
Verdens tredjestørste smartphone-producent blacklistes af Trump-administrationen
Smartphoneproducenten Xiaomi er blandt de ni nytilkomne på Trump-administrationens sorte liste over kinesiske virksomheder, som amerikanerne ikke længere må investere i.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Sådan kan du arbejde effektivt uanset tid, sted og type af enhed
Hvad nu hvis dit arbejde, din information, dine processer og teknologien bag ved, var organiseret på en måde så det passede til din organisation – alt sammen guidet af en intelligent udgave af det digitale arbejdsrum? Det er visionen bag Atea og Citrix´s samarbejde med digital workspace – en smartere og mere effektiv måde at arbejde på. I dette whitetpaper kan du derfor læse om, hvordan du kan skabe et mere effektivt og brugervenligt arbejdsrum uanset tid, sted og enhed. En løsning der på en gang er både enkel og som sætter brugeren i centrum.