Artikel top billede

Claus Hjort Frederiksen: Danmark kan ikke udelukke Huawei fra at levere 5G-netværk

Danmark har ikke mulighed for at udelukke Huawei fra at levere det kommende 5G-netværk. Sådan lyder vurderingen fra landets forsvarsminister, der dog lægger op til at se på lovgivningen.

Australien, USA og New Zealand har allerede valgt at udelukke den kinesiske virksomhed Huawei fra at levere det kommende 5G-netværk.

Men den mulighed har Danmark ikke.

Sådan lyder beskeden fra forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) på et samråd med folketingets forsvarsudvalg.

"NIS-loven giver ikke anledning til at forbyde et selskab (i at byde på leverandøropgaver for telebranchen red.), men vi har i lovgivning mulighed for at være helt inde i det tekniske i de her systemer,” sagde ministeren på samrådet.

Læs også: Spionage-anklager mod Huawei bunder i en stor magt-kamp med Kina om data: Hvem skal have retten til at overvåge og spionere mod dig?

Dermed gjorde han det klart, at Danmark ikke umiddelbart kan udelukke Huawei fra at levere udstyr til det kommende 5G-netværk.

Samtidig har USA direkte advaret allierede mod at benytte sig af Huaweis udstyr til 5G-netværket.

Men ministeren understregede dog samtidig, at Center for Cybersikkerhed (CFCS) har muligheder for at kigge Huawei og teleselskaberne i kortene.

“At forbyde en virksomhed, det har vi ingen mulighed for. Men vi kan stille krav til de tekniske specifikationer,” lød det fra Claus Hjort Frederiksen.

Ministeren lægger dog op til, at folketinget kan se på, om loven muligvis skal ændres.

“Det kan godt være, at vi skal se på lovgivningen, når vi får lejlighed til det. Det, vil jeg synes, er et fornuftigt skridt,” sagde Claus Hjort Frederiksen på samrådet.

Læs også: Huawei lægges på is af et af Europas største telefirmaer efter spionrygter - al centralt udstyr skal fjernes

Ministeren brugte desuden samrådet il at forsikre Folketinget om, at regeringen tager sagen om Huawei alvorligt.

“Der skal ikke herske tvivl om, at regeringen tager spørgsmålet alvorligt og ser på, hvordan det kan håndteres.”

Udstyr bliver testet i UK

Ministeren blev også spurgt, om der var mulighed for, at Danmark kan indfører en såkaldt no-spy-klausul i leverandørkontrakter, som man har gjort i Tyskland.

“Det er ikke vurderingen, at NIS-loven på teleområdet giver mulighed for at pålægge at indlægge en no-spy klausuler i leverandørkontrakter.”

Derudover løftede Claus Hjort Frederiksen sløret for, at Center for Cybersikkerhed læner sig op af sine britiske kollegaer i arbejdet med Huawei.

Læs også: Norge overvejer at udelukke Huawei fra 5G-netværk

Det kinesiske teleselskab leverer nemlig i dag udstyr til TDC's infrastruktur, men det har været testet i Storbritannien først.

"Vi har også fulgt, hvad gør nære allierede i UK, og det har vi i vidt omfang lagt os op ad. Det, der har været leveret til 4G, bliver afprøvet på et center, som den engelske efterretning driver for at se, om der er uregelmæssigheder i det," fortalte Claus Hjort Frederiksen på samrådet.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere