Artikel top billede

Claus Hjort Frederiksen: Danmark kan ikke udelukke Huawei fra at levere 5G-netværk

Danmark har ikke mulighed for at udelukke Huawei fra at levere det kommende 5G-netværk. Sådan lyder vurderingen fra landets forsvarsminister, der dog lægger op til at se på lovgivningen.

Australien, USA og New Zealand har allerede valgt at udelukke den kinesiske virksomhed Huawei fra at levere det kommende 5G-netværk.

Men den mulighed har Danmark ikke.

Sådan lyder beskeden fra forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) på et samråd med folketingets forsvarsudvalg.

"NIS-loven giver ikke anledning til at forbyde et selskab (i at byde på leverandøropgaver for telebranchen red.), men vi har i lovgivning mulighed for at være helt inde i det tekniske i de her systemer,” sagde ministeren på samrådet.

Læs også: Spionage-anklager mod Huawei bunder i en stor magt-kamp med Kina om data: Hvem skal have retten til at overvåge og spionere mod dig?

Dermed gjorde han det klart, at Danmark ikke umiddelbart kan udelukke Huawei fra at levere udstyr til det kommende 5G-netværk.

Samtidig har USA direkte advaret allierede mod at benytte sig af Huaweis udstyr til 5G-netværket.

Men ministeren understregede dog samtidig, at Center for Cybersikkerhed (CFCS) har muligheder for at kigge Huawei og teleselskaberne i kortene.

“At forbyde en virksomhed, det har vi ingen mulighed for. Men vi kan stille krav til de tekniske specifikationer,” lød det fra Claus Hjort Frederiksen.

Ministeren lægger dog op til, at folketinget kan se på, om loven muligvis skal ændres.

“Det kan godt være, at vi skal se på lovgivningen, når vi får lejlighed til det. Det, vil jeg synes, er et fornuftigt skridt,” sagde Claus Hjort Frederiksen på samrådet.

Læs også: Huawei lægges på is af et af Europas største telefirmaer efter spionrygter - al centralt udstyr skal fjernes

Ministeren brugte desuden samrådet il at forsikre Folketinget om, at regeringen tager sagen om Huawei alvorligt.

“Der skal ikke herske tvivl om, at regeringen tager spørgsmålet alvorligt og ser på, hvordan det kan håndteres.”

Udstyr bliver testet i UK

Ministeren blev også spurgt, om der var mulighed for, at Danmark kan indfører en såkaldt no-spy-klausul i leverandørkontrakter, som man har gjort i Tyskland.

“Det er ikke vurderingen, at NIS-loven på teleområdet giver mulighed for at pålægge at indlægge en no-spy klausuler i leverandørkontrakter.”

Derudover løftede Claus Hjort Frederiksen sløret for, at Center for Cybersikkerhed læner sig op af sine britiske kollegaer i arbejdet med Huawei.

Læs også: Norge overvejer at udelukke Huawei fra 5G-netværk

Det kinesiske teleselskab leverer nemlig i dag udstyr til TDC's infrastruktur, men det har været testet i Storbritannien først.

"Vi har også fulgt, hvad gør nære allierede i UK, og det har vi i vidt omfang lagt os op ad. Det, der har været leveret til 4G, bliver afprøvet på et center, som den engelske efterretning driver for at se, om der er uregelmæssigheder i det," fortalte Claus Hjort Frederiksen på samrådet.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Dynamics Excellence Day 2021 - indblik, best practice og øget værdi

Med Microsoft Dynamics 365 er Microsoft rykket mod skyen og har fuld integration til både Dynamics, CRM, Office 365, Power BI og Cortana. Det giver utrolig mange muligheder, hvis du griber det rigtigt an. Vi sætter fokus på værdiskabelse og forbedring for både nuværende og nye Dynamics-brugere.

07. oktober 2021 | Læs mere


CISO Trends 2021: Sikkerhed, trusler og strategi

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

12. oktober 2021 | Læs mere