Artikel top billede

Claus Hjort Frederiksen: Danmark kan ikke udelukke Huawei fra at levere 5G-netværk

Danmark har ikke mulighed for at udelukke Huawei fra at levere det kommende 5G-netværk. Sådan lyder vurderingen fra landets forsvarsminister, der dog lægger op til at se på lovgivningen.

Australien, USA og New Zealand har allerede valgt at udelukke den kinesiske virksomhed Huawei fra at levere det kommende 5G-netværk.

Men den mulighed har Danmark ikke.

Sådan lyder beskeden fra forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) på et samråd med folketingets forsvarsudvalg.

"NIS-loven giver ikke anledning til at forbyde et selskab (i at byde på leverandøropgaver for telebranchen red.), men vi har i lovgivning mulighed for at være helt inde i det tekniske i de her systemer,” sagde ministeren på samrådet.

Læs også: Spionage-anklager mod Huawei bunder i en stor magt-kamp med Kina om data: Hvem skal have retten til at overvåge og spionere mod dig?

Dermed gjorde han det klart, at Danmark ikke umiddelbart kan udelukke Huawei fra at levere udstyr til det kommende 5G-netværk.

Samtidig har USA direkte advaret allierede mod at benytte sig af Huaweis udstyr til 5G-netværket.

Men ministeren understregede dog samtidig, at Center for Cybersikkerhed (CFCS) har muligheder for at kigge Huawei og teleselskaberne i kortene.

“At forbyde en virksomhed, det har vi ingen mulighed for. Men vi kan stille krav til de tekniske specifikationer,” lød det fra Claus Hjort Frederiksen.

Ministeren lægger dog op til, at folketinget kan se på, om loven muligvis skal ændres.

“Det kan godt være, at vi skal se på lovgivningen, når vi får lejlighed til det. Det, vil jeg synes, er et fornuftigt skridt,” sagde Claus Hjort Frederiksen på samrådet.

Læs også: Huawei lægges på is af et af Europas største telefirmaer efter spionrygter - al centralt udstyr skal fjernes

Ministeren brugte desuden samrådet il at forsikre Folketinget om, at regeringen tager sagen om Huawei alvorligt.

“Der skal ikke herske tvivl om, at regeringen tager spørgsmålet alvorligt og ser på, hvordan det kan håndteres.”

Udstyr bliver testet i UK

Ministeren blev også spurgt, om der var mulighed for, at Danmark kan indfører en såkaldt no-spy-klausul i leverandørkontrakter, som man har gjort i Tyskland.

“Det er ikke vurderingen, at NIS-loven på teleområdet giver mulighed for at pålægge at indlægge en no-spy klausuler i leverandørkontrakter.”

Derudover løftede Claus Hjort Frederiksen sløret for, at Center for Cybersikkerhed læner sig op af sine britiske kollegaer i arbejdet med Huawei.

Læs også: Norge overvejer at udelukke Huawei fra 5G-netværk

Det kinesiske teleselskab leverer nemlig i dag udstyr til TDC's infrastruktur, men det har været testet i Storbritannien først.

"Vi har også fulgt, hvad gør nære allierede i UK, og det har vi i vidt omfang lagt os op ad. Det, der har været leveret til 4G, bliver afprøvet på et center, som den engelske efterretning driver for at se, om der er uregelmæssigheder i det," fortalte Claus Hjort Frederiksen på samrådet.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Her er de bedste antivirus-programmer til Windows 10 lige nu (plus dem du nokskal holde dig fra)
Syv antivirus-programmer ligger helt i top, når det gælder om at levere solid antivirus-beskyttelse til Windows 10. Se listen over de bedste antivirus-programmer lige nu
Computerworld
Tysk unicorn-app stormer ind på det danske marked: Vil levere dine dagligvare-indkøb på 10 minutter
Gorillas er en app-drevet udbringningstjeneste, der er blevet kaldt for Europas hurtigstvoksende startup. Tjenesten vil nu udbringe dagligvare til danskerne inden for 10 minutter.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
End-to-end Server Security: Hvad er det – og hvordan kan det styrke din forretning?
Hvorfor bør serverbaseret sikkerhed være en kritisk del af din sikkerhedsinfrastruktur – og hvordan sikrer du, at din hardware kan leve op til kravene? Læs mere i dette whitepaper.