Artikel top billede

Dansk bekymring over EU’s nye ophavsrets-regler: Rammer for bredt og er umulige at håndhæve i praksis

DI er bekymret over EU’s netop vedtagne regler om ophavsret, som er umulig at håndhæve i praksis.

Dansk Industri er bekymret over EU’s nye ophavsrets-direktiv, som onsdag blev vedtaget i Europa-Parlamentet.

Det kan du læse mere om her: Konsekvensen af ny EU-aftale onsdag aften: Nu er det (nok) slut med YouTube og Facebook, som vi kender det

Ganske vist erklærer DI sig godt tilfreds med, at ophavsrets-reglerne i EU omsider bliver opdateret til en digital tidsalder, hvor det er nemt og ligetil at kopiere og videredele ophavsretsligt beskyttet materiale.

Men DI er samtidig bekymret over ophavsretsdirektivets bredde.

“Vi er bekymrede for, om direktivet rammer for bredt og pålægger alle typer af digitale platforme – som for eksempel online-dating, crowdfunding og deletjenester - nye krav om at overvåge og fjerne indhold fra brugere, der bryder med de nye ophavsretsregler,” lyder det fra senirchefkonsulent i DI Digital, Søren Cajus.

Han mener, at det havde været bedre, hvis de nye regler alene havde fokuseret ‘på de platforme, der er skabt med henblik på at vise indhold såsom musik, film og nyheder med ophavsret.’

Også de såkaldte snippets - altså den tekst, der skrives i forbindelse med link på søgetjenester og lignende - rejser bekymring i DI Digital.

Direktivet giver nemlig ifølge DI Digital ikke et klart svar på, om disse snippets er undtaget eller ej fra direktivet.

“Ifølge EU-direktivet gælder det individuelle ord og meget korte uddrag, men det er uklart, hvad det betyder i praksis. Vi er bekymrede for, om videndeling via eksempelvis søgetjenester svækkes med de nye regler,” siger Søren Cajus.
DI Digital peger også på, at det i praksis vil være umuligt for eksempelvis Google og Facebook at håndhæve de nye regler.
“Det er i praksis en umulig opgave for platformene fuldstændigt at sikre, at intet ophavsret-beskyttet indhold slipper igennem. Derfor at det vigtigt, at håndhævelsen af de nye regler kommer til at ske på et grundlag, som også praktisk kan håndteres af parterne,” lyder det fra DI Digital.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere