Artikel top billede

(Foto: Huawei)

Huawei-topchef afviser spionanklager: Vi har fuld gennemsigtighed og giver fuld indsigt i software - USA's anklager handler om noget andet

USA anvender en stor national maskine til at tryne et lille selskab, lyder det fra Huawei. “Handler det her mon egentlig om cybersikkerhed eller ligger der andet bag?,’ spørger selskabet efter måneders kritik.

Huawei har i den seneste tid gennemført en nærmest komplet omskrivning af selskabets legacy-software.

Sådan lyder det Huaweis såkaldte ‘rotating CEO,’ Eric Xu, i et modangreb rettet mod den meget omfattende kritik, som Huawei i den seneste tid har været genstand for i Vesten.

Her er der udpræget nervøsitet for, at Huawei via selskabets meget udbredte netværksudstyr spionerer på vegne af den kinesiske regering.

Det har fået blandt andet Storbritannien til at udelukke Huawei fra at levere udstyr til de centrale dele af det kommende 5G-netværk.

Det kan du læse mere om her: Huawei lægges på is af et af Europas største telefirmaer efter spionrygter - al centralt udstyr skal fjernes

Eric Xu siger nu, at drøftelser mellem Huawei og den britiske efterretningstjeneste GCHQ har fået Huawei til at ‘gentænke’ selskabets kode og gennemføre en næsten komplet omskrivning af dets legacy-software.

Omskrivningen har gjort, at Huawei nu er på omgangshøjde med de gældende standarder, ligesom den har gjort, at Huaweis software er ‘fremtidssikret,’ lyder det fra direktøren.

Huawei har desuden forlængst ansat den tidligere CIO og toprådgiver for den britiske regering, John Suffolk, som øverste chef for Huaweis selvstændige sikkerhedslaboratorium i Banbury.

Her splittes Huaweis produkter ad, og software-koden gennemgåes nøje af sikkerhedseksperter fra de britiske cyber-myndigheder, fortæller han.

Forbilledligt samarbejde

Samarbejdet er forbilledligt, lyder det fra direktøren, der roser Storbritanniens tilgang med ‘klare regler og rationel regulering’ som et fundament for samarbejdet

Ifølge Huawei har de britiske efterretningstjenester ikke fundet nogen bagdøre i selskabets software overhovedet.

Samarbejdet har dog ført til forskellige diskussioner i Huawei om, hvordan selskab kan beskytte og udvikle produkt-porteføljen, når alt på denne måde bliver lagt åbent frem - uden at fleksibiliteten og udviklingsmulighederne går fløjten.

Resultatet er blevet en aftale om, at Huawei vil investere to milliarder dollar over de kommende fem år i at forbedre selskabets software-udvikling.

“Så diskussionen om bagdøre blev faktisk adresseret i Storbritannien for lang tid siden,” siger direktøren.

Huawei-direktøren skyder desuden skarpt tilbage på USA’s udenrigsminister Mike Pompeo, som for få dagen siden meddelte, at USA vil ‘have svært’ ved at være i lande, der samarbejder med Huawei.

Det kan du læse mere om her: USA vil ‘have svært’ ved at være tilstede i europæiske lande, der samarbejder med Huawei

Eric Xu peger på, at Huawei i dag praktisk taget ikke er tilstede i USA med selskabets produkter til enterprise, netværk og forbruger-elektronik.

“Hr Pompeus bemærkninger er endnu en indikation på, at den amerikanske regering er i gang med en velplanlagt, geopolitisk kampagne mod Huawei,” siger direktøren.

Så lille som et sesamfrø

“Dybest set anvender USA en stor, national maskine mod en lille virksomhed - så lille som et sesamfrø,” siger topchefen.

Han mener iøvrigt, at Huaweis kunder i mere end 170 lande nok bedre end den amerikanske regering kan vurdere, hvilket slags firma Huawei er.

“Handler den nuværende fokusering på Huawei virkelig om cybersikkerhed, eller kunne der være andre motiver?,” spørger han.

Ifølge Eric Xu ‘hævder visse personer’, at kampagnen mod Huawei egentlig handler om den handelskrig, der for tiden udspiller sig mellem USA og Kina - og altså ikke om cybersikkerheden og beskyttelsen af forbrugerne i andre lande.

“Anvender disse lande teknologi fra Huawei, ville de amerikanske efterretningstjenester have sværere ved at få adgang til informationer om deres borgere,” siger Huawei-chefen.

I samme forbindelse nævner han, at der ikke er nogle amerikanske selskaber på listen over de fem største leverandører i verden af 5G-udstyr.

De er nemlig for tiden Nokia, Ericsson, Huawei, Samsung og ZTE.

Direktøren peger desuden på, at Kina og Europa ‘længe’ har arbejdet sammen på at skabe en global standard for både 5G og fremtidge mobil-teknologier.

Disse standarder skal sikre større klarhed og transparens i markedet.

Læs også: Spionage-anklager mod Huawei bunder i en stor magt-kamp med Kina om data: Hvem skal have retten til at overvåge og spionere mod dig?

Huawei efter kritik af sikkerhed i Storbritannien: Det vil tage tre til fem år for os at rette alle problemerne

Claus Hjort Frederiksen: Danmark kan ikke udelukke Huawei fra at levere 5G-netværk

Huawei erklærer sig klar til fuldt samarbejde og sikkerheds-ransagning i Europa

Huaweis danske topchef sender brev til Folketinget efter hård kritik: “I kan stole på Huawei”
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Styrk effektivitet og bundlinje i ét hug

Fleksibilitet, valgfrihed og bæredygtighed er nogle af de områder, som vægtes særligt højt, især blandt de yngre generationer, når de skal vælge eller blive på en arbejdsplads. På eventet kan du få konkrete løsningsforslag til, hvordan du med en fleksibel IT-strategi og det frie IT-valg, kan give medarbejderne medbestemmelse omkring valg af digitalt arbejdsudstyr og samtidig være mere miljøbevidste i deres valg.

06. juni 2023 | Læs mere


Kom godt i gang og få det fulde udbytte med Dynamics 365 FO

Overvejelser, forberedelser og implementering. CGI's eksperter stiller skarp på Microsoft Dynamics 365 FO og merværdien ved samspillet med Azure og Power Platform.

06. juni 2023 | Læs mere


Cybersecurity Excellence Day 2023

Sikkerhed er et vidt begreb, og antallet af produkter og services nærmest eksploderer i takt med, at trusselsbilledet bliver stadig mere mudret og faretruende. På årets Cybersecurity Excellence Day kommer vi hele vejen rundt, så du får et solidt grundlag for at skelne mellem de aktuelt mest værdifulde teknologier fra buzzwords og ny vin på gamle flasker.

07. juni 2023 | Læs mere