Artikel top billede

Telias tidligere topchef frikendt for bestikkelse for milliarder af kroner på grund af manglende beviser

Tre tidligere topchefer i svenske Telia er blevet pure frikendt i stor bestikkelsessag.

Tre tidligere topchefer i TeliaSonera er blevet frikendt for at have betalt bestikkelse i stort omfang for at lande 3G-mobillicenser i Usbekistan.

De frikendte er selskabets tidligere topchef, Lars Nyberg, samt tidligere chef for asien, Tero Kivisaari, samt den tidligere juridiske topchef, Olli Tuohimaa for bestikkelse for flere milliarder kroner.

Dommen har været undervejs i flere måneder i Stockholms Tingsrätt.

Retten meddeler, at de tre tiltalte bliver frikendt på grund af manglende beviser.

Det er ‘primært fordi det ikke er blevet bevist, at de påståede bestikkelser er blevet ydet til nogen fra den kreds af personer, der kan blive holdt ansvarlige for at modtage bestikkelse i forhold til loven,” lyder det lidt kryptisk fra retten i denne meddelelse.

Ifølge Stockholms Tingsrätt har der været uklarheder og huller i sagen. Ganske vist er der ingen tvivl om, at Telia har betalt store summer i Usbekistan.

Centralt i sagen står datteren til Usbekistans tidligere præsident, Islam Karomovs datter, Gulnara Karimova, som har haft forbindelse til Gibraltar-selskabet Takilant.

En stor del af pengene blev via den usbekiske partner overført via kontrakter og fakturaer til dette selskab.

Men retten mener ikke, at det er bevist, at modtagen, Gulnara Karimova, har været i en position, der har gjort, at hun har haft indflydelse på tildelingen af 3G-licenserne.

“Det er ikke blevet bevist, at Gulnara Karimova har haft en posotion med forbindelse til telesektoren,” lyder det fra retten i Stockholm.

De tre tidligere topfolk var tiltalt for at ydet bestikkelse i årene 2007 til 2010 via selskabet Coscom.

Dette selskab betalte fra 2007 til 2010 i alt 331 millioner dollar til en usbekisk embedsmand med tætte forbindelser til den usbekiske regering.

Telia har allerede betalt mere end seks milliarder kroner i bøde for bestikkelsen som følge af et forlig, og de tre topfolk har hele tiden fastholdt, at de ikke kendte til sagen og derfor er ikke-skyldige.

Lars Nyberg stoppede som topchef i TeliaSonera helt tilbage i begyndelsen af 2013 som en direkte konsekvens af sagen.

Det kan du læse mere om her: Topchef stopper hos telegigant efter beskidt sag

Telia meddeler, at selskabet trods frikendelsen af de tidligere topfolk fastholder, at milliardbetalingen i forliget i sagen i 2017 var det rigtige at gøre for Telia og selskabets aktionærer.

Selskabet skriver, forliget skete som følge af amerikansk og hollandsk lov, mens frikendelsen er sket under svensk lov.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
SAP Excellence Day 2023

På SAP Excellence Day 2023 får du det fulde overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

13. april 2023 | Læs mere


Digitale forretningsprocesser 2023

Virksomhedens digitale processer er fuldkommen afgørende for, hvor hurtigt du kan transformere forretningen, udvikle nye forretningsmuligheder skabe overblik og rapportere effektivt, hurtigt og retvisende. Samtidig er de digitale processer – i tæt samspil med dine systemløsninger – afgørende for samarbejdet med partnere og leverandører – og for den oplevelse og værdiskabelse, du tilbyder ansatte og kunder. Herunder for ambitionerne om at skabe og tilpasse de muligheder, der karakteriserer en moderne arbejdsplads.

18. april 2023 | Læs mere


Digital bæredygtighed - den grønne transformation er over os

Kom med, når vi i giver et overblik over, hvordan nogle af de mest innovative it-selskaber går til bæredygtighed som forretningsområde - og hvorfor de har valgt at sætte ind på netop bæredygtighed som område. Du får også indblik i, hvordan innovative virksomheder udvikler teknologier direkte rettet mod øget bæredygtighed - og inspiration til, hvordan du selv kan komme videre med bæredygtigheden og blive en del af det spirende kæmpemarked for bæredygtighed - en af verdens for tiden tungeste dagsordener.

25. april 2023 | Læs mere