BreakingCIO Peter Cabello stopper i Pandora: "Det mit team har opnået på få år er intet mindre end enestående."

Telias tidligere topchef frikendt for bestikkelse for milliarder af kroner på grund af manglende beviser

Tre tidligere topchefer i svenske Telia er blevet pure frikendt i stor bestikkelsessag.

Tre tidligere topchefer i TeliaSonera er blevet frikendt for at have betalt bestikkelse i stort omfang for at lande 3G-mobillicenser i Usbekistan.

De frikendte er selskabets tidligere topchef, Lars Nyberg, samt tidligere chef for asien, Tero Kivisaari, samt den tidligere juridiske topchef, Olli Tuohimaa for bestikkelse for flere milliarder kroner.

Dommen har været undervejs i flere måneder i Stockholms Tingsrätt.

Retten meddeler, at de tre tiltalte bliver frikendt på grund af manglende beviser.

Det er ‘primært fordi det ikke er blevet bevist, at de påståede bestikkelser er blevet ydet til nogen fra den kreds af personer, der kan blive holdt ansvarlige for at modtage bestikkelse i forhold til loven,” lyder det lidt kryptisk fra retten i denne meddelelse.

Ifølge Stockholms Tingsrätt har der været uklarheder og huller i sagen. Ganske vist er der ingen tvivl om, at Telia har betalt store summer i Usbekistan.

Centralt i sagen står datteren til Usbekistans tidligere præsident, Islam Karomovs datter, Gulnara Karimova, som har haft forbindelse til Gibraltar-selskabet Takilant.

En stor del af pengene blev via den usbekiske partner overført via kontrakter og fakturaer til dette selskab.

Men retten mener ikke, at det er bevist, at modtagen, Gulnara Karimova, har været i en position, der har gjort, at hun har haft indflydelse på tildelingen af 3G-licenserne.

“Det er ikke blevet bevist, at Gulnara Karimova har haft en posotion med forbindelse til telesektoren,” lyder det fra retten i Stockholm.

De tre tidligere topfolk var tiltalt for at ydet bestikkelse i årene 2007 til 2010 via selskabet Coscom.

Dette selskab betalte fra 2007 til 2010 i alt 331 millioner dollar til en usbekisk embedsmand med tætte forbindelser til den usbekiske regering.

Telia har allerede betalt mere end seks milliarder kroner i bøde for bestikkelsen som følge af et forlig, og de tre topfolk har hele tiden fastholdt, at de ikke kendte til sagen og derfor er ikke-skyldige.

Lars Nyberg stoppede som topchef i TeliaSonera helt tilbage i begyndelsen af 2013 som en direkte konsekvens af sagen.

Det kan du læse mere om her: Topchef stopper hos telegigant efter beskidt sag

Telia meddeler, at selskabet trods frikendelsen af de tidligere topfolk fastholder, at milliardbetalingen i forliget i sagen i 2017 var det rigtige at gøre for Telia og selskabets aktionærer.

Selskabet skriver, forliget skete som følge af amerikansk og hollandsk lov, mens frikendelsen er sket under svensk lov.


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital Vækst 2021

Vi ved, at fremtidens vindervirksomheder er digitale. På konferencen undersøger vi de tre vigtigste aspekter i den digitale transformation: Forretningsmodellerne, de menneskelige og organisatoriske faktorer samt valget af teknologier. I tre Digitale Dilemmaer giver vi en række digitale frontløbere fem minutter hver til at levere deres bedste guldkorn, og herefter åbner vi for spørgsmål fra salen – også digitalt. Diskussionen modereres af chefredaktør på Computerworld, Lars Jacobsen.

21. januar 2021 | Læs mere


Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Løbet er kørt for Intels lynhurtige lager-teknologi ’Optane’: Aflives om kort tid
Det er slut med de lynhurtige Optane-ssd diske til desktop-pc'er. Om godt en måned er løbet helt kørt.
Computerworld
Nokia tog afsked med tusindvis af ansatte efter kæmpe nedtur: Sådan går det for dem i dag
Mere end 21.000 forlod Nokia under selskabets nedtur, som også ramte hårdt i Danmark. Nu har forskere undersøgt, hvordan det er gået for de tidligere Nokia-folk.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Overser du muligheder for at optimere din Dynamics-investering?
Der er omfattende og ofte oversete muligheder for at understøtte centrale forretningsprocesser med Dynamics 365 Finance & Operations. For eksempel i form af fuld EDI-integration, som optimerer logistik og forsyning. Eller ved at automatisere håndteringen af konsignation eller centrale processer vedrørende elektronisk dokumentflow og dropshipping. Læs mere i dette whitepaper, der også går i dybden med fire konkrete cases.