Artikel top billede

Telias tidligere topchef frikendt for bestikkelse for milliarder af kroner på grund af manglende beviser

Tre tidligere topchefer i svenske Telia er blevet pure frikendt i stor bestikkelsessag.

Tre tidligere topchefer i TeliaSonera er blevet frikendt for at have betalt bestikkelse i stort omfang for at lande 3G-mobillicenser i Usbekistan.

De frikendte er selskabets tidligere topchef, Lars Nyberg, samt tidligere chef for asien, Tero Kivisaari, samt den tidligere juridiske topchef, Olli Tuohimaa for bestikkelse for flere milliarder kroner.

Dommen har været undervejs i flere måneder i Stockholms Tingsrätt.

Retten meddeler, at de tre tiltalte bliver frikendt på grund af manglende beviser.

Det er ‘primært fordi det ikke er blevet bevist, at de påståede bestikkelser er blevet ydet til nogen fra den kreds af personer, der kan blive holdt ansvarlige for at modtage bestikkelse i forhold til loven,” lyder det lidt kryptisk fra retten i denne meddelelse.

Ifølge Stockholms Tingsrätt har der været uklarheder og huller i sagen. Ganske vist er der ingen tvivl om, at Telia har betalt store summer i Usbekistan.

Centralt i sagen står datteren til Usbekistans tidligere præsident, Islam Karomovs datter, Gulnara Karimova, som har haft forbindelse til Gibraltar-selskabet Takilant.

En stor del af pengene blev via den usbekiske partner overført via kontrakter og fakturaer til dette selskab.

Men retten mener ikke, at det er bevist, at modtagen, Gulnara Karimova, har været i en position, der har gjort, at hun har haft indflydelse på tildelingen af 3G-licenserne.

“Det er ikke blevet bevist, at Gulnara Karimova har haft en posotion med forbindelse til telesektoren,” lyder det fra retten i Stockholm.

De tre tidligere topfolk var tiltalt for at ydet bestikkelse i årene 2007 til 2010 via selskabet Coscom.

Dette selskab betalte fra 2007 til 2010 i alt 331 millioner dollar til en usbekisk embedsmand med tætte forbindelser til den usbekiske regering.

Telia har allerede betalt mere end seks milliarder kroner i bøde for bestikkelsen som følge af et forlig, og de tre topfolk har hele tiden fastholdt, at de ikke kendte til sagen og derfor er ikke-skyldige.

Lars Nyberg stoppede som topchef i TeliaSonera helt tilbage i begyndelsen af 2013 som en direkte konsekvens af sagen.

Det kan du læse mere om her: Topchef stopper hos telegigant efter beskidt sag

Telia meddeler, at selskabet trods frikendelsen af de tidligere topfolk fastholder, at milliardbetalingen i forliget i sagen i 2017 var det rigtige at gøre for Telia og selskabets aktionærer.

Selskabet skriver, forliget skete som følge af amerikansk og hollandsk lov, mens frikendelsen er sket under svensk lov.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Keybalance A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere