Rusland på vej med ny censur-lov: Nu vil Putin have fuld kontrol over internettet

En ny lov skal gøre det muligt for de russiske myndigheder at kontrollere og bremse informationer, som flyder gennem russiske cyberspace. Ifølge en ekspert er målet at sikre sig mod, at regeringskritiske protester udvikler sig.

Ruslands præsident Vladimir Putin ønsker at gennemføre en ny såkaldt ”internetsuverænitets-lov,” der vil give de russiske myndigheder fuld kontrol over landets internet.

Den russiske regering vil derfor indføre en central internet-kommandopost, der giver de russiske myndigheder mulighed for at kontrollere og stoppe de informationer, der flyder gennem det russiske cyberspace.

Det skriver det amerikanske erhvervsmedie Bloomberg.

Dermed lader det til at Rusland lader sig inspirere af Kina, der gennem mange år har haft en usædvanlig hård censur af indholdet på internettet.

Læs også: Rusland vil slukke for internettet i hele landet i stor test

Kina indtager censur-førsteplads
En analyse fra organisationen Freedom House viser ifølge Bloomberg, at Rusland i dag kommer ind på 13. plads over lande med mindst internet-frihed, mens førstpladsen indtages af Kina.

Ifølge Bloomberg forsøger den russiske regering dog at sælge den nye lov, som et defensivt tiltag, der skal sikre, at Rusland er i stand til forsvare sig mod USA, der netop har gennemført en ny cyber-strategi, som åbner for en øget brug af offensive tiltag mod fremmede magter som eksempelvis Rusland.

Andrei Soldatov, der er forfatter til bogen ”The Red Web” som handler om den russiske regerings cyber-strategi, afviser dog ifølge Bloomberg, at den nye lov skal være et digitalt forsvar mod fremmede magter.

”Det handler ikke om fremmede trusler eller om muligheden for at blokere Facebook og Google. Det tillader den russiske lov allerede i dag. Det handler derimod om, at det skal være muligt at lukke ned for særlige typer trafik i særlige områder, hvis der opstår civile uroligheder,” siger han til Bloomberg.

Læs også: Rusland slår ned på VPN: Putin har underskrevet kontroversiel lov mod anonym internetbrowsing

Lukkede for internettet under protester
Ifølge Bloomberg er der allerede i dag eksempler på, at de russiske myndigheder har blokeret for borgernes internetadgang i forbindelse med regerings-kritiske protester og demonstrationer.

Så sent som i oktober lukkede Rusland for det mobile internet i den russiske del af kaukasus-regionen efter, at regionen gennem flere uger havde været prægest af protester fra tusindvis af russsere med muslimsk baggrund.

Ifølge Bloomberg var det nødvendigt at lukke for hele det mobile internet, fordi Rusland i dag ikke har samme muligheder for filtrere og censurere indhold på internettet, som de kinesiske myndigheder har. Og det er ifølge det amerikanske medie en af årsagerne til, at de russiske myndigheder nu ønsker at gennemføre den nye lov.

Læs også: Mød de to russiske hackergrupper, der spreder skræk og rædsel
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI og machine learning i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Vi kender til kunstig intelligens og machine learning, men hvordan udnytter vi dem i praksis? Hør om de aktuelle erfaringer med AI og machine learning, og bliv endnu klogere på fremtidens mulige tendenser, når det kommer til AI og machine learning.

02. marts 2021 | Læs mere


It-sikkerhedskontroller og -processer (How to)

Flere organisationer end nogensinde før bliver udsat for cyberangreb af hackere, der hele tiden finder nye veje og metoder, som de kan udnytte til at trænge ind i virksomhedernes systemer. På dette event kigger vi nærmere på, hvordan man opsætter de nødvendige it-sikkerhedskontroller og gør god brug af eksempelvis incident response, log management, penetrationstesting, awareness-træning, sikkerhedsopsætning og meget andet.

03. marts 2021 | Læs mere


Roundtable: Start opgøret med kompleksitet og det manglende overblik: Få styr på mulighederne og planen

Overblik og kompleksitet er derfor i fokus på dette digitale roundtable, hvor vi deler erfaringer fra digitale ledere i danske virksomheder. Her kan du blandt andet kan høre om, hvordan du bedst muligt sikrer dig overblik og reducerer kompleksiteten af dine it-systemer.

09. marts 2021 | Læs mere


Computerworld
Trump bønfalder Helle Thorning: Giv mig min Facebook-konto tilbage
Facebooks tilsynsråd, der har Helle Thorning-Schmidt i spidsen, har modtaget en erklæring fra Donald Trump, som ønsker at få genoprettet adgangen til sin Facebook og Instagram-konto.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Gratis whitepaper: Hvad er EDI, og hvordan kan det styrke min forretning?
Overvejer du EDI, og ønsker du at undersøge, om EDI er den rette investering for din virksomhed? Har en af dine kunder eller leverandører for nyligt bedt dig om at udveksle elektroniske dokumenter (EDI)? Så hent dette whitepaper og få et overblik over, hvad EDI er, og hvilke fordele producenter og grossister som dig kan se frem til, når du investerer i EDI til din forretning.