Artikel top billede

Rusland på vej med ny censur-lov: Nu vil Putin have fuld kontrol over internettet

En ny lov skal gøre det muligt for de russiske myndigheder at kontrollere og bremse informationer, som flyder gennem russiske cyberspace. Ifølge en ekspert er målet at sikre sig mod, at regeringskritiske protester udvikler sig.

Ruslands præsident Vladimir Putin ønsker at gennemføre en ny såkaldt ”internetsuverænitets-lov,” der vil give de russiske myndigheder fuld kontrol over landets internet.

Den russiske regering vil derfor indføre en central internet-kommandopost, der giver de russiske myndigheder mulighed for at kontrollere og stoppe de informationer, der flyder gennem det russiske cyberspace.

Det skriver det amerikanske erhvervsmedie Bloomberg.

Dermed lader det til at Rusland lader sig inspirere af Kina, der gennem mange år har haft en usædvanlig hård censur af indholdet på internettet.

Læs også: Rusland vil slukke for internettet i hele landet i stor test

Kina indtager censur-førsteplads

En analyse fra organisationen Freedom House viser ifølge Bloomberg, at Rusland i dag kommer ind på 13. plads over lande med mindst internet-frihed, mens førstpladsen indtages af Kina.

Ifølge Bloomberg forsøger den russiske regering dog at sælge den nye lov, som et defensivt tiltag, der skal sikre, at Rusland er i stand til forsvare sig mod USA, der netop har gennemført en ny cyber-strategi, som åbner for en øget brug af offensive tiltag mod fremmede magter som eksempelvis Rusland.

Andrei Soldatov, der er forfatter til bogen ”The Red Web” som handler om den russiske regerings cyber-strategi, afviser dog ifølge Bloomberg, at den nye lov skal være et digitalt forsvar mod fremmede magter.

”Det handler ikke om fremmede trusler eller om muligheden for at blokere Facebook og Google. Det tillader den russiske lov allerede i dag. Det handler derimod om, at det skal være muligt at lukke ned for særlige typer trafik i særlige områder, hvis der opstår civile uroligheder,” siger han til Bloomberg.

Læs også: Rusland slår ned på VPN: Putin har underskrevet kontroversiel lov mod anonym internetbrowsing

Lukkede for internettet under protester

Ifølge Bloomberg er der allerede i dag eksempler på, at de russiske myndigheder har blokeret for borgernes internetadgang i forbindelse med regerings-kritiske protester og demonstrationer.

Så sent som i oktober lukkede Rusland for det mobile internet i den russiske del af kaukasus-regionen efter, at regionen gennem flere uger havde været prægest af protester fra tusindvis af russsere med muslimsk baggrund.

Ifølge Bloomberg var det nødvendigt at lukke for hele det mobile internet, fordi Rusland i dag ikke har samme muligheder for filtrere og censurere indhold på internettet, som de kinesiske myndigheder har. Og det er ifølge det amerikanske medie en af årsagerne til, at de russiske myndigheder nu ønsker at gennemføre den nye lov.

Læs også: Mød de to russiske hackergrupper, der spreder skræk og rædsel
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere