Artikel top billede

Politisk flertal for at give Center for Cybersikkerhed mulighed for at tvangsovervåge virksomheder

Der tegner sig et politisk flertal for, at give Center for Cybersikkerhed mulighed for at tvinge virksomheder til at blive en del af det såkaldte sensornetværk.

Partierne i Folketinget, der står bag forsvarsforliget er blevet enige om at vedtage regeringens lovforslag, der giver flere beføjelser til Center for Cybersikkerhed.

Dermed tegner der sig et flertal for at stemme lovforslaget igennem, der giver Center for Cybersikkerhed mulighed for at tvinge virksomheder til at få overvåget deres netværk gennem det såkaldte sensornetværk.

Det skriver DR.

"Der kan jo være virksomheder, som er så vigtige for samfundet, at man ikke kan tåle, at de bliver sat ud af funktion. Vi har en væsentlig samfundsinteresse i, at man kan påbyde disse virksomheder at blive tilsluttet," siger forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) DR.

Trods stor kritik fra flere sider, har regeringen og partierne der bakker op om forslaget valgt at beholde muligheden for at tvinge virksomheder ind i netværket. Forsvasministeren understreger dog, at man vil forsøge at få virksomhederne til at tilslutte sig frivilligt.

Stærkt kritiseret fra flere sider

Computerworld har tidligere beskrevet, hvordan en række danske virksomheder er bekymrede over de nye beføjelser.

Blandt andre har it- og digitaliseringsdirektør i Eniig, Morten Bilgrav Mathiasen, peget på, at selskaberne også er forpligtede til at beskytte deres brugeres privatliv.

Det kan du læse mere om her: Eniig bekymret over udsigterne til ny overvågningslov: “Vi skal beskytte vores kunders privatliv”.

Samtidig har de danske teleleverandører med fuldt overlæg placeret deres fælles overvågnings-samarbejde uden ffor Center for Cybersikkerhed. Grund: De ønsker ikke at dele alle data med centeret.

Det kan du læse mere om her: Virksomheder skrotter CFCS til overvågnings-opgave: “Det er ikke alle informationer, vi er interesseret i at dele med centeret”

Desuden har den dansk-stiftede milliardvirksomhed Tradeshift truet med at forlade landet, hvis loven blev vedtaget.

“Bliver dette forslag implementeret ville vi være nødt til at flytte alle vores aktiviteter ud ad DK, og det tror jeg gælder de fleste software-virksomheder med udenlandske kunder,” skrev medstifter Christian Lanng på LinkedIn tidligere på året.

Også Datatilsynet har udtrykt bekymring over dele af lovforslaget, som de ikke mener placerer et præcist ansvar, når det kommer til persondata.

Læs mere her: Datatilsynet bekymret over ny overvågningslov: 'Uhensigtsmæssigt' at CFCS får lov til at holde datalæk hemmelige




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere