Artikel top billede

Politisk flertal for at give Center for Cybersikkerhed mulighed for at tvangsovervåge virksomheder

Der tegner sig et politisk flertal for, at give Center for Cybersikkerhed mulighed for at tvinge virksomheder til at blive en del af det såkaldte sensornetværk.

Partierne i Folketinget, der står bag forsvarsforliget er blevet enige om at vedtage regeringens lovforslag, der giver flere beføjelser til Center for Cybersikkerhed.

Dermed tegner der sig et flertal for at stemme lovforslaget igennem, der giver Center for Cybersikkerhed mulighed for at tvinge virksomheder til at få overvåget deres netværk gennem det såkaldte sensornetværk.

Det skriver DR.

"Der kan jo være virksomheder, som er så vigtige for samfundet, at man ikke kan tåle, at de bliver sat ud af funktion. Vi har en væsentlig samfundsinteresse i, at man kan påbyde disse virksomheder at blive tilsluttet," siger forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) DR.

Trods stor kritik fra flere sider, har regeringen og partierne der bakker op om forslaget valgt at beholde muligheden for at tvinge virksomheder ind i netværket. Forsvasministeren understreger dog, at man vil forsøge at få virksomhederne til at tilslutte sig frivilligt.

Stærkt kritiseret fra flere sider

Computerworld har tidligere beskrevet, hvordan en række danske virksomheder er bekymrede over de nye beføjelser.

Blandt andre har it- og digitaliseringsdirektør i Eniig, Morten Bilgrav Mathiasen, peget på, at selskaberne også er forpligtede til at beskytte deres brugeres privatliv.

Det kan du læse mere om her: Eniig bekymret over udsigterne til ny overvågningslov: “Vi skal beskytte vores kunders privatliv”.

Samtidig har de danske teleleverandører med fuldt overlæg placeret deres fælles overvågnings-samarbejde uden ffor Center for Cybersikkerhed. Grund: De ønsker ikke at dele alle data med centeret.

Det kan du læse mere om her: Virksomheder skrotter CFCS til overvågnings-opgave: “Det er ikke alle informationer, vi er interesseret i at dele med centeret”

Desuden har den dansk-stiftede milliardvirksomhed Tradeshift truet med at forlade landet, hvis loven blev vedtaget.

“Bliver dette forslag implementeret ville vi være nødt til at flytte alle vores aktiviteter ud ad DK, og det tror jeg gælder de fleste software-virksomheder med udenlandske kunder,” skrev medstifter Christian Lanng på LinkedIn tidligere på året.

Også Datatilsynet har udtrykt bekymring over dele af lovforslaget, som de ikke mener placerer et præcist ansvar, når det kommer til persondata.

Læs mere her: Datatilsynet bekymret over ny overvågningslov: 'Uhensigtsmæssigt' at CFCS får lov til at holde datalæk hemmelige
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Drukner din sikkerhed i et hav af falske advarsler?

Der er et konstant våbenkapløb i gang mellem de værktøjer, din IT-sikkerhedsafdeling har til rådighed og et stigende antal komplekse og mangeartede cybertrusler. Men når sikkerhedsinfrastrukturen udbygges, stiger kompleksiteten og mængden af advarsler også. Hermed får du svært ved at skelne mellem et stort antal falsk positive og de få – men reelle og kritiske! – advarsler, du skal prioritere at håndtere. Bliv klogere på hvordan du håndtere det.

15. juni 2021 | Læs mere


Datadrevet forretning 2021: Sæt automatisering og data på den strategiske dagsorden

Ved at anvende data på den korrekte måde, kan du og din virksomhed for alvor sætte skub i konkurrencen. Der ligger en værdifuld viden om kunder, kundeadfærd, konkurrenter, markeder og meget andet i den data, der svæver rundt omkring os. Med den nyeste teknologi er det endda blevet nemmere at automatisere disse processer.

16. juni 2021 | Læs mere


Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på incidents. Det handler om at eliminere kompleksitet, det handler om at fortsat sikre smidighed og fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Premium
Test: Duer Samsungs første Pro-pc'er til noget?
Samsung Galaxy Book Pro serien er et bevis på, at de etablerede pc-producenter får sig en formidabel udfordrer i den sydkoreanske supersværvægter.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Sådan: Ryd forhindringerne af vejen på cloudrejsen
IBM Cloud gør det lettere at lægge kritiske applikationer i skyen eller på en hybrid platform samt bevare kontrol og ejerskab – med fuld understøttelse af SAP og VMware.