It-uddannelser trænger til kvindelig hånd

De danske kvinder vender ryggen til it-uddannelserne og søger i stedet andre uddannelser. It-uddannelserne kan igen i år melde om en særdeles skæv fordeling af nyoptagede mænd og kvinder. Det betyder et mere kedeligt studiemiljø og måske en ringere udvikling af it-branchen.

Trods charmekampagner holder kvinderne sig fortsat fra de tungere it-uddannelser, som datalogi- og ingeniør-uddannelserne, som stort set alene bliver søgt af mænd.

På Århus Universitet tyder antallet af optagne eksempelvis på, at kun tre kvindelige datalogistuderende skal på rustur med hele 87 mænd.

I Aalborg er kun tre ud af 100 af de optagne på civilingeniør-studiet kvinder, og ifølge tal fra Den Koordinerede Tilmelding er tendensen med en stærk underrepræsentation af kvinder den samme over hele linjen, når det gælder tekniske it-uddannelser.

Mere nørderi

Den store skævvridning betyder et dårligere studiemiljø, mere nørderi og måske dårligere produkter og udvikling af branchen. Det er konklusionen på en rundspørge på it-uddannelserne, som Computerworld Online har foretaget.

- Det er lettere desillusionerende. Vi kan jo se, at de nye blødere it-uddannelser trækker flere kvinder til, og vi har gjort en masse for at forbedre studiet og studiemiljøet, lokaler og så videre. Men de kommer simpelthen ikke til os, forklarer Susanne Bødker, professor ved Datalogisk Institut på Århus Universitet.

Manglen på kvinder er en skidt ting for det individuelle studie, men også for it-branchen på sigt, mener både hun og kolleger på andre institutioner.

Hvilke piger?

En ting er klasselokaler, grupper og projekter, der præges af drenge. En anden ting er en it-branche, der udvikles af mænd.

- Det må jo betyde noget, når man smider halvdelen af talentmassen væk, mener lektor Michael Schwartzbach, lektor i datalogi ved Århus Universitet.

Han mener ikke, at det kommer til at ændre sig foreløbigt.

- Hvilke piger?, spørger Palle Hansen, fuldmægtig i den akademiske forvaltning på Aalborg Universitet.

- På civilingeniør-uddannelserne er der tre ud af 100 optagne. På de it-tunge uddannelser er der ikke mange piger, og det er en skam. Ligelig kønsfordeling giver et bedre studiemiljø. Men det ser bedre ud på humanistisk informatik ? der er godt 44 procent kvinder, siger Palle Hansen.

Kvinder gider ikke kode
På datalogistudiet i Århus er procentdelen af kvinder dog steget. Sidste år var der to kvinder ud af 100 nye studerende, mens det i år er tre ud af 90.

- Dengang jeg selv læste, var der 25 procent kvinder på datalogi, men det er faldet lige siden.
Der er ikke nogen enkel forklaring på det, for vi kan jo se, at multimedie-uddannelserne har masser af kvinder, fortæller Michael Schwartzbach.

Kvinderne foretrækker muligvis en mere humanistisk tilgang til uddannelserne, lyder et bud på den store kønsforskel på de tekniske uddannelser. Men det er ikke hele forklaringen.

- Informationsvidenskab plejede at være en kvindemagnet, men er det af en eller anden grund ikke længere, mener Susanne Bødker. Det ser dog ikke helt galt ud, for selvom der før var en solid overvægt at kvinder på informationsvidenskab, er fordelingen i dag mere ligelig.

I mellemtiden har man på institutionerne svært ved at give et bud på, hvordan man ændrer situationen.

- Man har jo lavet forskellige charmekampagner, men det nytter åbenbart ikke, siger Michael Schwartzbach.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere