Artikel top billede

Apples datacenter i Viborg.

It-giganters danske datacentre kan bremse den grønne omstilling

Opførelsen af flere nye datacentre i Danmark udgør en kæmpe udfordring for den grønne omstilling, lyder det i en ny rapport fra Klimarådet. Datacenter Industrien køber ikke præmissen.

Apple, Facebook og Google bygger alle datacentre rundt omkring i Danmark, men opførelsen af de mange datacentre, der medfører et massivt elforbrug, bliver en kæmpe udfordring for den grønne omstilling i Danmark.

Det slår Klimarådet fast i en ny rapport.

"Datacentrene udgør en massiv udfordring for det danske energisystem og for vores grønne omstilling. Hvis vi ikke er påpasselige, risikerer vi, at datacentrenes strøm kommer fra kulkraftværker herhjemme eller i udlandet. Derfor har Klimarådet fokus på dette område. Klimarådets analyse viser, at som udviklingen tegner nu, vil datacentrene belaste samfundet med en årlig udgift, der i 2030 når i omegnen af 400 millioner kroner," lyder det fra Peter Møllgaard, formand for Klimarådet i forbindelse med rapporten.

Det er allerede blevet vurderet, at de mange datacentre til sammen vil stå for næsten en femtedel af Danmarks strømforbrug i 2030.

Det kan du læse mere om her: Ny rapport: Datacentre vil suge en femtedel af Danmarks strømforbrug i 2030

55 procent af Danmarks energiforbrug skal komme fra vedvarende energi i 2030

Et enigt Folketing vedtog med energiaftalen fra sommeren 2018, at 55 procent af Danmarks energiforbrug skal komme fra vedvarende energikilder i 2030.

Det kan eksempelvis være vindenergi, solenergi og vandkraft.

Med opførelsen af de planlagte datacentre vil energiforbruget stige, og derfor er der brug for øge produktionen af de grønne energiformer.

De kommende datacentre vil kræve opførelsen af to nye havvindmølleparker, lyder vurderingen fra Klimarådet.

Læs også: Sådan skal kunder fra hele verden lokkes til danske datacentre: Henvendelserne fra franske, tyske og italienske selskaber er eksploderet på seks måneder

Brancheorganisation kritiserer konklusioner fra rapport

Brancheorganisationen for de danske datacentre, Datacenter Industrien, køber dog ikke de pointer, som Klimarådet er nået frem til.

Her mener man, at Klimarådet har set bort fra en lang række positive effekter af datcentrenes indtog i Danmark.

"Som Klimarådet selv skriver, er der stor usikkerhed forbundet med vurderingen. Og samtidig anfører Klimarådet, at datacentrene kan bidrage til at gøre den grønne omstilling billigere for statskassen ved at bidrage til privat investering i endnu mere vedvarende energi. Og det er præcis den udvikling, der i virkeligheden er i fuld gang," lyder det i en meddelelse fra Henrik Hansen, direktør i Datacenter Industrien, der fortsætter:

"Og det er en bagvendt logik, at datacentre skulle 'stjæle grøn strøm'. Det svarer til at beskylde elbiler for det samme, men de skulle jo netop gerne aftage en masse grøn strøm i fremtiden. Datacentre er en del af løsningen og ikke et problem for den grønne omstilling. De er med til at lægge solid bund under de kæmpestore investeringer i vedvarende energi."

Læs også: Digiplex skal bygge flere datacentre i Danmark: Disse områder kigger selskabet på
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
SAP Excellence Day 2023

På SAP Excellence Day 2023 får du det fulde overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

13. april 2023 | Læs mere


Digitale forretningsprocesser 2023

Virksomhedens digitale processer er fuldkommen afgørende for, hvor hurtigt du kan transformere forretningen, udvikle nye forretningsmuligheder skabe overblik og rapportere effektivt, hurtigt og retvisende. Samtidig er de digitale processer – i tæt samspil med dine systemløsninger – afgørende for samarbejdet med partnere og leverandører – og for den oplevelse og værdiskabelse, du tilbyder ansatte og kunder. Herunder for ambitionerne om at skabe og tilpasse de muligheder, der karakteriserer en moderne arbejdsplads.

18. april 2023 | Læs mere


Digital bæredygtighed - den grønne transformation er over os

Kom med, når vi i giver et overblik over, hvordan nogle af de mest innovative it-selskaber går til bæredygtighed som forretningsområde - og hvorfor de har valgt at sætte ind på netop bæredygtighed som område. Du får også indblik i, hvordan innovative virksomheder udvikler teknologier direkte rettet mod øget bæredygtighed - og inspiration til, hvordan du selv kan komme videre med bæredygtigheden og blive en del af det spirende kæmpemarked for bæredygtighed - en af verdens for tiden tungeste dagsordener.

25. april 2023 | Læs mere