Artikel top billede

(Foto: Helloquence on Unsplash)

e-Boks taber 30 procent på bundlinjen men øger omsætningen

Omsætningen hos e-Boks vokser, mens bundlinjen falder voldsomt som følge af stigende produktionsomkostninger og manglende aktivitet i Sverige og Norge.

e-Boks, der er delvist ejet af Nets og Post Nord, kommer ud af 2018 med en nettoomsætning på 214 millioner kroner.

Det er en vækst på knap 12 procent og beskrives som 'fornuftig' af ledelsen.

"Omsætningen er i fornuftig udvikling på trods af en flad prisudvikling, hertil har aktiviteterne i Norge og Sverige endnu ikke nået det forventede niveau," fremgår det.

Helt så godt står det dog ikke til med selskabets bundlinje, der falder fra omkring 25 millioner kroner til tæt på 17,5 millioner kroner - svarende til et fald lidt over 30 procent.

Udover de manglende aktiviteter i Norge og Sverige, skyldes det faldende resultat ifølge ledelsesberetningen stigende omkostninger.

"Resultatet er faldet som følge af stigende produktionsomkostninger samt øgede udviklingsomkostninger."

Det gennemsnitlige antal medarbejdere er steget med blot en enkelt medarbejder fra 2017 til 2018.

Men samlet set er det gået godt på medarbejderfronten, melder ledelsen.

"Der har i årets løb været en tilgang af kompetente og erfarne medarbejdere, som har styrket e-Boks’ viden og kompetencemæssige udgangspunkt. Det er afgørende at e-Boks fortsat kan rekruttere og fastholde medarbejdere med et højt uddannelsesniveau, for til stadighed at kunne levere og udvikle konkurrencedygtige produkter og løsninger," skriver ledelsen blandt andet.

Læs også: Banebrydende afgørelse fra staten: Kæmpe offentligt it-system må ikke forlade Danmark

Direktør forventede bedre vækstrater på bundlinjen

I regnskabet for 2017 leverede e-Boks en vækst på hele 253 procent på bundlinjen, mens omsætningen steg med lidt over 10 procent.

I forbindelse med 2017-årsregnskabet fortalte direktør Ulrik Falkner Thagesen dengang til Computerworld, at han forventede "nogenlunde samme vækstrater" i 2018.

Dengang kunne han pegede han på, at det vigtigste tal for ham var toplinjen.

"Hvis jeg skulle pege på et tal, er det, at vores toplinje stadigvæk har en rigtig fornuftig vækstrate. Vi er gået fra at være en virksomhed, der i 2013 omsatte for godt 100 millioner kroner til i 2017 at være tæt på at runde de 200 millioner kroner, hvilket vi kommer til i år."

Du kan læse hele interviewet med direktøren her: e-Boks' indtjening vokser med enorme 253 procent: "Vi har ikke sparet os til det, men vi har været gode til at vælge, hvad vi skal bruge penge på og prioritere"

e-Boks er i gang med skælsættende forhandling

Det er lige nu e-Boks, der står for at levere Digital Post i Danmark.

Men den kontrakt løber snart ud, og selskabet kæmper lige nu med Netcompany om den vigtige femårige kontrakt på næste generation af Digital Post til omkring 215 millioner kroner.

Ifølge Ulrik Falkner udgjorde Digital Post-kontrakten i regnskabet for 2017 20 til 25 procent af e-Boks' omsætning.

Begge leverandører har senest afleveret tilbud, som er blevet afvist af Digitaliseringsstyrelsen for ikke at være konditionsmæssige. I stedet er styrelsen begyndt en forhandling med de to leverandører, og forventer efter planen at kunne udpege en vinder i juli eller august.

Du kan læse mere om det her: Kæmpe Digital Post-udbud udskudt i månedsvis: Tilbud fra e-Boks og Netcompany afvises på grund af omfattende fejl

Ledelsen hos e-Boks forventer for 2019 en stigende omsætning fra både kerne- og nye markeder g som følge af en nedbringelse af produktionsomkostninger.

Omkostningerne skal blandt andet nedbringes som følge af et afsluttet migrationsprojekt, fremgår det.