Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Juridisk dødvande om udflytning af data runder snart et år: Nu er staten ved at lægge sidste hånd på reglerne

Justitsministeriet er ved at færdiggøre de længe ventede retningslinjer, der skal klarlægge reglerne om udflytning af data i landets it-systemer. 25. maj markerer årsdagen for det juridiske dødvande, den danske it-sektor befinder sig i. Allerede i december forventede ministeriet "snart at kunne præsentere de endelige retningslinjer."

Premium Kun for abonnenter
Det får du i artiklen
  • Se Justitsministeriets opdatering i sagen om udflytning af data
  • Indblik i det langstrakte forløb
  • Læs hvorfor den danske it-sektor fortsat er fanget i et jurdisk dødvande
  • Bliv klogere på konsekvenserne
1.082
5:30 min
Datoen 25. maj er under tre uger væk, og markerer årsdagen for det juridiske dødvande, som har ramt de danske it-systemer, der indeholder oplysninger, som kan udgøre en risiko for statens sikkerhed.

25. maj 2018 blev den 'gamle krigsregel,' som fremgik af den daværende persondatalov § 41, stk. 4 nemlig erstattet af 'den nye krigsregel,' som findes i databeskyttelsesloven § 3, stk. 9.

Problemet er bare, at 'den nye krigsregel' er defineret ved, at Justitsministeriet skal fastsætte et sæt retningslinjer for, hvilke systemer der er omfattet af reglen, og hvilke systemer der ikke er omfattet.

De retningslinjer er stadig ikke blev offentliggjort, men det har ikke forhindret Digitaliseringsstyrelsen, Justitsministeriet, Politiets Efterretningstjeneste (PET) og innovationsminister Sophie Løhde (V) i at meddele, at Digital Post-systemet, som det første officielle it-system i Danmark er omfattet af 'den nye krigsregel' og dermed ikke må forlade Danmark.

Hvordan kan det lade sig gøre, når retningslinjerne endnu ikke er vedtaget, og hvornår kommer retningslinjerne?

Det har Computerworld spurgt Justitsministeriet om.