Artikel top billede

Socialdemokraterne vil have sat en stopper for det offentliges tårnhøje indkøb af konsulenter

Socialdemokraterne vil skrue ned for statens indkøb af blandt andet it-konsulenter. ‘Det er gået over gevind.’

Socialdemokraterne vil have indført et loft over de beløb, som de offentlige myndigheder må bruge på indkøb af eksterne konsulenter.

Ifølge partiet spenderer stat, regionerne og kommunerne tilsammen omkring 11 milliarder kroner på indkøb af konsulenter - herunder indkøb af it-konsulenter i stor stil samt konsulenter indenfor eksempelvis revision, ledelse og andet.

“Jeg stiller spørgsmålstegn ved, om vi som almindelige mennesker i det her velfærdssamfund får værdi ud af alle de milliarder, der bliver brugt på konsulentydelser. I forhold til tidligere bruger vi uendeligt mange ressourcer på projekter, analyser, implementering, forankring og evaluering – og så starter det hele forfra,” siger S-formand Mette Frederiksen ifølge DR.

En opgørelse fra Altinget viste for et par måneder siden, at staten alene i fjor købte it-konsulenter for i alt 2,9 milliarder kroner.

Den største indkøber er Skatteministeriet, der i 2018 købte it-konsulenter for 1,2 milliarder kroner.

Det kna du læse mere om her: Statens brug af it-konsulenter er eksploderet - Skatteministeriet har brugt en milliard kroner på et år

Folketingsmedlem Magnus Heunicke peger på, at de 11 milliarder kroner, som det offentlige i alt har købt konsulenter for i 2018, er udtryk for kraftig stigning i det offentliges indkøb af eksterne konsulenter.

“Det er gået over gevind. Selvfølgelig skal det offentlige udvikle sig, men det er som om, man har glemt at spørge sig selv, om det nu også er nye konsulentydelser, der er behov for hver eneste gang,” meddeler han her.

Til DR peger professor i statskundskab, Peter Bjerre Mortensen, på, at vi i dag ved ‘meget lidt’ om, hvad de 11 milliarder kroner egentlig giver.

“Om man så kan spare tre milliarder kroner eller ikke særligt meget, det er svært at sige, når vi ved så lidt om det. Man risikerer jo at spare de forkerte steder. Hvis man sparer tre milliarder væk, så kræver det, at vi har folk i det offentlige, der så selv kan løfte de opgaver,” siger han.

Socialdemokraterne erkender her, at det kan være nødvendigt at investere penge i indkøb af de komplicerede it-systemer, som det offentlige kan have svært ved selv at mønstre de rette kompetencer til.

Innovationsminister Sophie Løhde (V) afviste for en måned siden kritik af statens indkøb af konsulenter. Hun pegede på, at stigningen skyldes, at der er blevet indført en ny måde at opgøre indkøbene på - og altså ikke, at staten er begyndt at anvende flere it-konsulenter.

Hun sagde samtidig, at det er naturligt, at staten investerer mange penge i it-konsulenter, da staten har høje ambitioner på området.

Det kan du læse mere om her: Sophie Løhde afviser kritik af eksplosiv brug af it-konsulenter i staten: “Man kan ikke have tårnhøje ambitioner inden for digitalisering uden at skulle købe sig til de rigtige specialiserede kompetencer ude i byen"

Læs også: Fremgang i hele it-konsulentbranchen: Her er status og de 10 bedste
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
SAP Excellence Day 2023

På SAP Excellence Day 2023 får du det fulde overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

13. april 2023 | Læs mere


Digitale forretningsprocesser 2023

Virksomhedens digitale processer er fuldkommen afgørende for, hvor hurtigt du kan transformere forretningen, udvikle nye forretningsmuligheder skabe overblik og rapportere effektivt, hurtigt og retvisende. Samtidig er de digitale processer – i tæt samspil med dine systemløsninger – afgørende for samarbejdet med partnere og leverandører – og for den oplevelse og værdiskabelse, du tilbyder ansatte og kunder. Herunder for ambitionerne om at skabe og tilpasse de muligheder, der karakteriserer en moderne arbejdsplads.

18. april 2023 | Læs mere


Digital bæredygtighed - den grønne transformation er over os

Kom med, når vi i giver et overblik over, hvordan nogle af de mest innovative it-selskaber går til bæredygtighed som forretningsområde - og hvorfor de har valgt at sætte ind på netop bæredygtighed som område. Du får også indblik i, hvordan innovative virksomheder udvikler teknologier direkte rettet mod øget bæredygtighed - og inspiration til, hvordan du selv kan komme videre med bæredygtigheden og blive en del af det spirende kæmpemarked for bæredygtighed - en af verdens for tiden tungeste dagsordener.

25. april 2023 | Læs mere