Artikel top billede

Efter mere end 10 års underskud profiterer flere elselskaber nu på fiber

Store investeringer i fibernet kaster nu efter mange års venten gevinster af sig hos en række store elselskaber, der i 2018 har forvandlet massive underskud til overskud.

For flere store elselskaber skulle der gå mere end 10 år med massive underskud, før investeringerne i fibernettet gav plus på bundlinjen.

Nu ser blødningen ud til at være stoppet, viser flere store elselskabers regnskabsbøger, der nu er begyndt at lukrere på deres store fiberinvesteringer.

Det skriver Finans.

Energi- og telekoncernen SE har investeret syv milliarder kroner i fibernet og kunne efter mere ti år med underskud præsentere et overskud på 70 millioner kroner i 2018.

Årsagen til at selskaberne nu er begyndt at tjene penge skyldes navnlig en større fiberefterspørgsel. Det mener Niels Duedahl, administrende direktør i energi- og telekoncernen SE, der overfor Finans fortæller, at to ud af tre husstande kobler sig på fiber, så snart de er blevet gravet ned.

"Når vi graver fibernet ad en to kilometer lang grusvej ud til en landmand, er det rent finansielt ikke en god investering. Men man skal kigge på vores økonomi for det samlede fibernet, som både viser overskud og et positivt cash flow efter investeringer."

Læs også: Fibernet på vej til tusindvis af husstande på Sjælland: Se hvilket områder her

Også energiselskabet Eniig har formået at vende udviklingen. Efter 13 års underskud nåede koncernen et overskud før finansielle poster på 11 millioner kroner i 2018.

Her peger Martin Romvig, administrerende direktør i Eniig, på, at årsagen er, at man har åbnet for konkurrenter som TDC og Telenor.

Ikke alle elselskaber har endnu formået at vende underskuddene på fiber. Fiba, der er ejet af Seas Nve og Nrgi, landede ifølge Finans et underskud på 170 millioner kroner i 2018, når man fjerner salget af Nianet.

Læs også: TDC indgår fiber-aftale med Eniig: Tusindvis af husstande får nu adgang til tv og bredbånd fra TDC
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Tech-giganters regnskaber overgik forventningerne, men investorerne frygter for fremtiden
Computerviews: De store tech-giganter har igen haft et kvartal med massiv vækst. Men selskabernes regnskaber blev modtaget køligt på aktiemarkeder, der frygter, at tiden efter coronakrisen vil byde på lavere vækstrater.
Computerworld
Hent opdateringerne nu: Apple lapper gabende sikkerhedshuller til iPhone, iPad og Mac
En sårbarhed gjorde det muligt for hackere at overtage kontrollen med din iPhone, iPad eller Mac. Det er 13. gang i år, at Apple lukker en nuldagssårbarhed.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Når AI sætter sig ved rattet: Sådan passer infrastrukturen på sig selv
Selvkørende IT-infrastruktur styrker skaleringsmuligheder og ressourceudnyttelse. Dette whitepaper giver overblik over proces og muligheder.