Artikel top billede

Efter mere end 10 års underskud profiterer flere elselskaber nu på fiber

Store investeringer i fibernet kaster nu efter mange års venten gevinster af sig hos en række store elselskaber, der i 2018 har forvandlet massive underskud til overskud.

For flere store elselskaber skulle der gå mere end 10 år med massive underskud, før investeringerne i fibernettet gav plus på bundlinjen.

Nu ser blødningen ud til at være stoppet, viser flere store elselskabers regnskabsbøger, der nu er begyndt at lukrere på deres store fiberinvesteringer.

Det skriver Finans.

Energi- og telekoncernen SE har investeret syv milliarder kroner i fibernet og kunne efter mere ti år med underskud præsentere et overskud på 70 millioner kroner i 2018.

Årsagen til at selskaberne nu er begyndt at tjene penge skyldes navnlig en større fiberefterspørgsel. Det mener Niels Duedahl, administrende direktør i energi- og telekoncernen SE, der overfor Finans fortæller, at to ud af tre husstande kobler sig på fiber, så snart de er blevet gravet ned.

"Når vi graver fibernet ad en to kilometer lang grusvej ud til en landmand, er det rent finansielt ikke en god investering. Men man skal kigge på vores økonomi for det samlede fibernet, som både viser overskud og et positivt cash flow efter investeringer."

Læs også: Fibernet på vej til tusindvis af husstande på Sjælland: Se hvilket områder her

Også energiselskabet Eniig har formået at vende udviklingen. Efter 13 års underskud nåede koncernen et overskud før finansielle poster på 11 millioner kroner i 2018.

Her peger Martin Romvig, administrerende direktør i Eniig, på, at årsagen er, at man har åbnet for konkurrenter som TDC og Telenor.

Ikke alle elselskaber har endnu formået at vende underskuddene på fiber. Fiba, der er ejet af Seas Nve og Nrgi, landede ifølge Finans et underskud på 170 millioner kroner i 2018, når man fjerner salget af Nianet.

Læs også: TDC indgår fiber-aftale med Eniig: Tusindvis af husstande får nu adgang til tv og bredbånd fra TDC
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Den nye kulørte iMac er så Applesk at det næsten gør ondt – og derfor ville jeg ikke selv købe en
Apple-dyderne lever i allerbedste velgående i selskabets nye, lækre og farverige iMac – og det bør få dig til at se dig om efter noget andet.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Når AI sætter sig ved rattet: Sådan passer infrastrukturen på sig selv
Selvkørende IT-infrastruktur styrker skaleringsmuligheder og ressourceudnyttelse. Dette whitepaper giver overblik over proces og muligheder.