Artikel top billede

Google anker Vestagers kæmpebøde: Vil ikke betale milliard-bøde for AdSense

Google anker kæmpebøde på 11,5 milliarder kroner, som selskabets fik i slutningen af marts for selskabets metoder i AdSense-annoncering.

Google anker den kæmpebøde på 1,49 milliarder euro, som EU og konkurrence-kommissær Margrethe Vestager i slutningen af marts tildelte selskabet.

Ifølge flere internationale medier indleverede Google tirsdag anken til EU-domstolen.

Dermed står sagen til at blive åbnet igen.

EU tildelte i marts Google bøden - der svarer til omkring 11,5 milliarder kroner - for ‘ulovlig misbrug af selskabets dominerende position på markedet for søgebaserede annoncer’ gennem mere end 10 år.

“Google har cementeret sin dominans inden for søgebaserede annoncer og beskyttet sig selv mod konkurrence-pres ved at indføre konkurrence-hæmmende restriktioner i aftaler med tredje-parts-websites,” lød det dengang fra Margrethe Vestager.

Det kan du læse mere om her: Google får kæmpebøde af EU: Skal betale 11,5 milliarder kroner for misbrug af dominerende position.

Har anket andre sager

Google er tidligere blevet idømt kæmpebøder af EU og har i tidligere tilælde også anket.

Selskabet fik en bøde i 2018 på 4,34 milliarder euro for at holde konkurrenterne ude fra Android.

Denne bøde blev anket hurtigt efter.

Det kan du læse mere om her: Google anker EU’s gigantbøde: Android har skabt større valgfrihed, ikke mindre.

Og i 2017 fik Google en bøde af EU på 2,42 milliarder euro for at holde konkurrenterne ud fra selskabets shopping-portal.

Også denne bøde blev anket, hvilket du kan læse mere om her: Google nægter at acceptere gigant-bøde fra EU: Anker opsigtsvækkende dom.

Betalte søgeresultater

Sagens kerne i denne nye sag er Googles betalte søgeresultater, AdSense for Search, som anvendes til at placere betalte søgeresultater side om side med 'rigtige' søgeresultater, når en bruger søger på Google.

Disse resultater leveres blandt andet til nyhedssites, blogs og rejse-sites, der har embedded Google på deres site.

Google har i årevis været den langt største leverandør af disse ydelser, som EU kalder for 'online search advertising intermediation platform' med en markedsandel på mere end 70 procent.Google vil ikke have konkurrenter som Microsoft og Yahoo til at sælge annonce-plads på Googles eget site. Istedet har de måtte forsøge at komme ind på markedet via egne sites.

Men her har Google gennem mange år krævet, at disse såkaldte tredjeparts-sites ikke bragte betalte søgeresultater fra konkurrenterne.

"Markedsdominans er ikke i sig ulovlig, men de dominerende selskaber har et særligt ansvar for ikke at udnytte deres position til at skade konkurrencen," har EU tidligere meddelt.

EU meddeler, at man vil tage kampen op mod Google og forsvare beslutningen om at uddele kæmpebøden i retten.

Du kan læse Computerworld interview med Margrethe Vestager her: Vestager er i krig med verdens it-giganter på femte år: "Hvis alle er døde, inden retfærdigheden sker fyldest, så nytter det ikke så meget"

Læs også:

Vestager sendte brev med konkrete betalingsanvisninger til Google: Sådan udskriver man en bøde på 32 milliarder til en af verdens største it-virksomheder

Vestager gør klar til sidste opgør med tech-giganterne efter rekordbøde til Google: Sigtekornet peger på Apple og Amazon
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere