Artikel top billede

Kæmpe fiberfusion på vej: Konkurrencerrådet giver grønt lys til fusion mellem SE og Eniig - men de skal makke ret

Efter mere end et halvt års sagsbehandling giver Konkurrencerådet grønt lys til kæmpefusion mellem SE og Eniig. Det sker på en række betingelser.

Konkurrencerådet giver grønt lys til den kæmpefusion mellem energi- og fiberselskaberne Eniig og SE, som selskaberne aftalte helt tilbage i oktober i fjor.

Det betyder, at de to selskaber nu fusionerer til det fælles selskab Norlys.

Konkurrencerådet meddeler, at det giver grønt lys, efter både SE og Eniig har givet bindende tilsag, der ‘fjerner rådets konkurrencemæssige betænkeligheder,” som det hedder.

Konkurrencerådet har blandt andet været bekymret over udsigten til, at fusionen ville ramme markedet for engrossalg af bredbåndsforbindelser via højhastighedsinfrastruktur (fibernet og kabel-tv-net).

“Det ville i praksis betyde, at konkurrencen om at levere tjenester på fibernettet, især tv og bredbånd, ville blive væsentligt begrænset,” lyder det.

Formand for Konkurrencerådet, Christian Schultz, peger på, at de to selskaber er ‘til stede på markeder, hvor konkurrencen kunne være bedre.

“Konkurrenceloven giver Konkurrencerådet mulighed for at gribe ind over for fusioner, der forværrer konkurrencen, men som led i fusionskontrollen kan vi kun kræve, at virksomheder løser de konkurrenceproblemer, der er en følge af fusionen. Jeg noterer med tilfredshed, at det er lykkedes,” siger han.

Konkret betyder det, at Eniig nu skal åbne sit fibernet for mindst tre andre udbydere. Det skal føre til, at alle fibernetkunder i Eniigs dækningsområder får mulighed for at vælge alternativer.

Desuden skal der oprettes ‘vandtætte skotter mellem selskabet OpenNet, som Eniig ejer, og Nornet,’ lyder det fra Konkurrencestyrelsen.

Bestyrelsesformand i Eniig, Jan Skytte Pedersen, meddelte i forbindelse med fusionsplanerne i efteråret, at fusionen vil give 'en markant markedsposition inden for både energi- og teleområdet.'

"Vores skala, lønsomhed og konkurrencekraft bliver øget, og med det kan vi sikre konkurrencedygtige priser på produkter og services. Det er der behov for, ikke mindst i en telesektor, som er præget af markant konkurrence og hurtig udvikling. Ved fusionen skaber vi et signifikant modspil til de øvrige aktører på markedet," meddelte han dengang.

Du finder hele meddelelsen fra Konkurrencerådet her.

SE's topchef, Niels Duedahl, bliver administrerende direktør i det nye selskab, der får 700.000 andelshavere, halvanden millioner kunder, en egenkapital på 18 milliarder kroner og en årlig omsætning på 10 milliarder kroner.

Eniig topchef, Martin Romvig, bliver viceadministrerende direktør.

"Norlys vil med sin størrelse kunne gøre en reel forskel for kunder, andelshavere, medarbejdere, partnere og samfundet generelt," lyder det fra det nye selskab.

Norlys varsler store investeringer fra næste år i netværk.

"Vi får store muligheder for både at udøve politisk indflydelse og præge markedet og samfundsudviklingen. Det stiller krav om, at vi mestrer den svære balance i at være modige og varsomme på samme tid, men også at vi kan forvalte vores muligheder og andelshavernes kapital optimalt," lyder det fra Niels Duedahl.

Læs også:

Fiberselskaberne Eniig og SE fusionerer: Det nye selskab skal servicere mere end en million tv- og internetkunder

Efter mere end 10 års underskud profiterer flere elselskaber nu på fiber

Skarp kritik af bredbåndsmarkedet: TDC og elselskaberne har delt landet, og nu stiger priserne - men snart kan vi frit vælge udbydere
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Byg digitale løsninger omkring dit kerneprodukt og styrk konkurrenceevnen

Stadig flere virksomheder tænker digitale løsninger ind i deres samlede produktportefølje. De sælger ikke ”kun” komponenter og fysiske produkter, men styrker det samlede produktkatalog med services, der f.eks. giver indsigt i ydeevne og udnyttelse af enhederne – og som gør vedligehold langt mere kosteffektivt og rettidigt. Derfor sætter vi fokus på, hvordan du bygger eller optimerer cloudbaserede løsninger, der komplementerer dit kerneprodukt.

21. marts 2023 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling. Tema: Hvor står Danmark i forhold truslen fra DDoS?

22. marts 2023 | Læs mere


Datadrevet forretning 2023

Gennem inspirerende oplæg fra personer, der – på egne eller andres vegne – har formået at udnytte data til at sikre en kant til konkurrenterne, bliver du inspireret til, hvordan din organisation kan lykkes med at høste gevinsterne gennem målrettet investering i databaseret innovation og udvikling og om, hvordan man i praksis spotter potentialet i og værdien af data.

23. marts 2023 | Læs mere