Kæmpe fiberfusion på vej: Konkurrencerrådet giver grønt lys til fusion mellem SE og Eniig - men de skal makke ret

Efter mere end et halvt års sagsbehandling giver Konkurrencerådet grønt lys til kæmpefusion mellem SE og Eniig. Det sker på en række betingelser.

Konkurrencerådet giver grønt lys til den kæmpefusion mellem energi- og fiberselskaberne Eniig og SE, som selskaberne aftalte helt tilbage i oktober i fjor.

Det betyder, at de to selskaber nu fusionerer til det fælles selskab Norlys.

Konkurrencerådet meddeler, at det giver grønt lys, efter både SE og Eniig har givet bindende tilsag, der ‘fjerner rådets konkurrencemæssige betænkeligheder,” som det hedder.

Konkurrencerådet har blandt andet været bekymret over udsigten til, at fusionen ville ramme markedet for engrossalg af bredbåndsforbindelser via højhastighedsinfrastruktur (fibernet og kabel-tv-net).

“Det ville i praksis betyde, at konkurrencen om at levere tjenester på fibernettet, især tv og bredbånd, ville blive væsentligt begrænset,” lyder det.

Formand for Konkurrencerådet, Christian Schultz, peger på, at de to selskaber er ‘til stede på markeder, hvor konkurrencen kunne være bedre.

“Konkurrenceloven giver Konkurrencerådet mulighed for at gribe ind over for fusioner, der forværrer konkurrencen, men som led i fusionskontrollen kan vi kun kræve, at virksomheder løser de konkurrenceproblemer, der er en følge af fusionen. Jeg noterer med tilfredshed, at det er lykkedes,” siger han.

Konkret betyder det, at Eniig nu skal åbne sit fibernet for mindst tre andre udbydere. Det skal føre til, at alle fibernetkunder i Eniigs dækningsområder får mulighed for at vælge alternativer.

Desuden skal der oprettes ‘vandtætte skotter mellem selskabet OpenNet, som Eniig ejer, og Nornet,’ lyder det fra Konkurrencestyrelsen.

Bestyrelsesformand i Eniig, Jan Skytte Pedersen, meddelte i forbindelse med fusionsplanerne i efteråret, at fusionen vil give 'en markant markedsposition inden for både energi- og teleområdet.'

"Vores skala, lønsomhed og konkurrencekraft bliver øget, og med det kan vi sikre konkurrencedygtige priser på produkter og services. Det er der behov for, ikke mindst i en telesektor, som er præget af markant konkurrence og hurtig udvikling. Ved fusionen skaber vi et signifikant modspil til de øvrige aktører på markedet," meddelte han dengang.

Du finder hele meddelelsen fra Konkurrencerådet her.

SE's topchef, Niels Duedahl, bliver administrerende direktør i det nye selskab, der får 700.000 andelshavere, halvanden millioner kunder, en egenkapital på 18 milliarder kroner og en årlig omsætning på 10 milliarder kroner.

Eniig topchef, Martin Romvig, bliver viceadministrerende direktør.

"Norlys vil med sin størrelse kunne gøre en reel forskel for kunder, andelshavere, medarbejdere, partnere og samfundet generelt," lyder det fra det nye selskab.

Norlys varsler store investeringer fra næste år i netværk.

"Vi får store muligheder for både at udøve politisk indflydelse og præge markedet og samfundsudviklingen. Det stiller krav om, at vi mestrer den svære balance i at være modige og varsomme på samme tid, men også at vi kan forvalte vores muligheder og andelshavernes kapital optimalt," lyder det fra Niels Duedahl.

Læs også:

Fiberselskaberne Eniig og SE fusionerer: Det nye selskab skal servicere mere end en million tv- og internetkunder

Efter mere end 10 års underskud profiterer flere elselskaber nu på fiber

Skarp kritik af bredbåndsmarkedet: TDC og elselskaberne har delt landet, og nu stiger priserne - men snart kan vi frit vælge udbydere

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Test: Kæmpestort gaming-headset er perfekt til dine lange Teams-møder - men har også nogle besværligheder
Længe før vi andre blev slået hjem til hjemmekontorets endeløse webmøder har gamerne gennemskuet behovet for komfortabelt grej. Så vi tog danske EPOS top gamingheadset med på arbejde. Læs testen her.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Ryk SAP-workloads i skyen – og tag alle de kendte fordele med
SAP-kunder verden over har gennem de seneste 15 år draget fordel af løsninger baseret på NetApps ONTAP-data management-platform. Herunder en mere sikker og stabil drift samt forenklet administration, hvilket er afgørende for at gennemføre projekter effektivt og for at reducere deres risikoprofil. Gennem de seneste år er det i høj grad også blevet muligt at rykke SAP-workloads i skyen, og det ønsker mange virksomheder rimeligvis at drage fordel af – men uden at sige farvel til mulighederne med NetApp ONTAP. I dette whitepaper stiller vi skarpt på mulighederne for at indarbejde NetApp Cloud Volumes ONTAP and Azure NetApp Files som del af en SAP-strategi baseret på Microsoft Azure.