Magtfuld chef for tysk vagthund rasler med sablen: Facebook og Googles dataindsamling er konkurrenceforvridende

Facebook og Google er blevet så dominerende, at verdens internetbrugere ikke har andet valg end at afgive data til dem, lyder kritikken fra tysklands magtfulde konkurrence-chef.

Andrea Mundt, der står i spidsen for den tyske konkurrencemyndighed Bundeskartellamt, mener, at Facebook og Googles dataindsamling er konkurrenceforvridende.

Det skriver den amerikanske avis New York Times, der i løbet af juni har fulgt den magtfulde tyske konkurrence-chef, mens han har holdt foredrag om it-giganternes dataindsamling.

Andreas Mundt lægger dermed op til at ramme flere af selskaberne lige der, hvor det gør mest ondt på dem.

For dataindsamling er en helt central del af især Google og Facebooks forretningsmodel, der som bekendt tjener hovedparten af deres penge på at sælge annoncer på baggrund af data om brugerne.

Læs også: Margrethe Vestager ramte ikke Google der, hvor det for alvor gør ondt. Men hun kan nå det endnu

Brugerne har ikke noget valg
Ifølge avisen argumenterer Andreas Mundt for, at selskaberne har opnået en så dominerende position, at forbrugerne i dag ikke har andet valg end at afgive data til selskaberne, hvis de ønsker at foretage helt basale handlinger på internettet som eksempelvis at foretage søgninger eller få adgang til sociale medier.

De data som brugerne afgiver bliver herefter brugt til at styrke selskabernes i forvejen dominerende position, hvilket rammer potentielle konkurrenter, og derfor er selskaberne adfærd konkurrenceforvridende, lyder ræssonementet fra Andreas Mundt ifølge den amerikanske avis.

Læs også: Tyske myndigheder kan tvinge Facebook til store ændringer: Skal stoppe den omfattende dataindsamling

Ved mere om dig, end din kone gør
Ifølge New York Times gør Andreas Mundt brug af en helt særlig øvelse, når han til sine foredrag skal illustrere, hvor enorm viden it-giganterne har om os som borgere.

Her beder han publikum om at forestille sig, at der foran dem er en væg fyldt med deres personlige informationer. Informationerne på væggen er fordelt på kategorier som økonomi, lokationer, forhold og fritidsinteresser.

“Jeg kan garantere dig, at den væg ved mere om dig, end din kone gør,” siger Andreas Mundt ifølge New York Times.

Men for Andreas Mundt bliver det dog ikke kun ved snakken. Allerede i begyndelsen af året udstak det tyske Bundeskartellamt, som han står i spidsen for, en ordre om, at Facebook skal stoppe sin indsamling af visse brugerdata.

Læs også: Tyske myndigheder retter søgelyset mod Facebook: Misbruger sin markedsposition til at høste data om dig

Den tyske konkurrencemyndighed var blandt andet kritisk over for Facebooks praksis med at indsamle data via tredjepartstjenester, som Instagram og WhatsApp (som Facebook selv ejer, red) og gennem brug af like og share-knapper på hjemmesider.

Ifølge New York Times har Andreas Mundt gennem adskillige år argumenteret for, at det har været nødvendigt med et indgreb over for seskabernes dataindsamling.

Men det er først i løbet af den seneste tid, at synspunktet for alvor er begyndt at vinde bred opbakning.

Læs også: Vestager vil give konkurrenter adgang til it-giganters data: "Jeg vil virkeligt gerne stille de data, man producerer, når man foretager en Google-søgning, til rådighed for andre"

Vestager forudser regulering
En af dem, der deler han interesse for it-giganternes dataindsamling er EU’’s danske konkurrence-kommissær, Margrethe Vestager (R).

I et interview med Computerworld tidligere på året kaldte hun det for “den mest interessante diskussion i EU” i øjeblikket.

Her luftede hun en løsningsmodel, hvor brugerne får mulighed for at stille data til rådighed for it-giganternes konkurrenter

“Der mangler veje til at udøve vores dataejerskab på. Jeg vil virkeligt gerne stille de data, man producerer, når man foretager en Google-søgning, til rådighed for andre," siger Margrethe Vestager til Computerworld.

Læs også: Har du også undret dig over Facebooks foruroligende præcise venneforslag? Dette kan være den hemmelige forklaring på fænomenet

mest debatterede artikler

Premium
Lars Engbork klar til at komme i gang som ny topchef for Visma E-conomic: "Vi har allerede lagt en plan for fremtiden"
Interview: Den nye direktør for Visma e-conomic havde for få måneder siden ikke regnet med, at han skulle overtage posten som CEO efter Mads Rebsdorf, der efter 10 år hos Visma er skiftet til en toppost hos norske Kahoot.
Computerworld
TDC ruller gratis fiber ud til 5.100 danske husstande - se adresserne her
TDC går i gang med at udruller fiber til tusindvis af danske husstande i Odens, Nordsjælland og Storkøbenhavn. Se hvor TDC’s gravemaskiner kommer forbi med tilbud om gratis fiber-opkobling.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.