Artikel top billede

Ukendt antal medarbejdere i teleselskab var ikke blevet sikkerhedsgodkendt i følsomme politisager: Rigspolitiet efterforsker nu sagen

I fem år har ikke-sikkerhedsgodkendte medarbejdere fra et unavngivet teleselskab haft adgang til følsomme oplysninger i forbindelse med bistand i politisager. Rigspolitiet har nu indledt en efterforskning af sikkerhedsbruddet.

Siden 2014 har et antal ikke-sikkerhedsgodkendte medarbejdere hos et et unavngivet teleselskab haft adgang til informationer i forbindelse med følsomme politisager.

Den uautoriserede adgang er sket i forbindelse med teleselskabets bistand vedrørende teleoplysning til politiet i efterforskningsøjemed via et sagsbehandlingssystem.

Ifølge Rigspolitiet har medarbejderne "skønsmæssigt" haft adgang til følsomme oplysninger på omkring 600 kunder i teleselskabet.

Politiet har nu indledt en efterforskning af sikkerhedsbruddet, og vil samtidig i samarbejde med Rigsadvokaten vurdere, hvad sikkerhedsbrudene kan få eller har haft af konsekvenser for afsluttede sager.

Læs også: Ny justitsminister kræver omfattende redegørelse efter telekoks hos politiet: "Teledatasagen er en vaskeægte skandalesag"

Skal overholde reglerne

Det er Politiets Efterretningstjeneste (PET), der står for sikkerhedsgodkendelse, hvor PET blandt andet vurderer personens kriminelle historik, bekendtskaber og familiemæssige forbindelser.

Ifølge Berlingske har det siden 2006 været lovpligtigt, at medarbejdere, der samarbejder med politiet om teleoplysninger, er sikkerhedsgodkendt af PET.

Sagen får nu Rigspolitiet til at skrive rundt til landets teleselskaber for at indskærpe kravet om sikkerhedsgodkendelser, når teleselskaberne yder bistand til politiet.

"Det er afgørende, at vi er sikre på, at det personale hos teleselskaberne, som får kendskab til politiets aktuelle efterforskninger, lever op til kravene til sikkerhedsgodkendelse. Derfor indskærper vi nu for hele branchen, at de skal efterleve de gældende regler på området," lyder det fra rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg i en pressemeddelelse.

Det unavngivet teleselskab orienterede Erhvervsstyrelsen om sagen 21. juni og 2. juli 2019.

Det er uklart, hvor mange ikke-sikkerhedsgodkendte medarbejdere, der har haft adgang til de følsomme oplysninger.

Rigspolitiet vil i samarbejde med Erhvervsstyrelsen iværksætte en række tilsyn af teleselskaberne for at sikre, at reglerne i forhold til sikkerhedsforskrifterne bliver overholdt.

Det er ikke lang tid siden, at det kom frem, at en it-fejl i forbindelse med politiets behandling af teledata, kan betyde, at der gennem en syvårig periode fra 2012 til 2019 har manglet data i danske retssager.

Det kan du læse mere om her: It-fejl hos politiet kan have givet forkerte domme gennem syv år
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2021: Sæt automatisering og data på den strategiske dagsorden

Ved at anvende data på den korrekte måde, kan du og din virksomhed for alvor sætte skub i konkurrencen. Der ligger en værdifuld viden om kunder, kundeadfærd, konkurrenter, markeder og meget andet i den data, der svæver rundt omkring os. Med den nyeste teknologi er det endda blevet nemmere at automatisere disse processer.

16. juni 2021 | Læs mere


Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på incidents. Det handler om at eliminere kompleksitet, det handler om at fortsat sikre smidighed og fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


Premium
Pär Fors stempler ind som ny CEO hos NNIT: Her er hans første store opgaver som topchef
Mandag rykkede Pär Fors ind på hjørnekontoret hos NNIT. Efter 14 år med Per Kogut ved roret har den 55-årige svensker nu taget over. Med en masse international erfaring i rygsækken skal han nu tage konsulenthuset til næste niveau. "Når man er ny som mig, så kan man stille dumme spørgsmål. Det er en god mulighed, der ikke bør gå til spilde," siger han til Computerworld.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Sådan prioriterer IT-sikkerhedschefernes indsatsen i 2021
I denne undersøgelse fra F-Secure giver knap 2.000 ledende personer på tværs af hele Europa deres bud på, hvor de vil prioritere indsatsen i år – og hvad de opfatter som virksomhedernes mest presserende udfordringer på cybersikkerhedsfronten.