Artikel top billede

Ukendt antal medarbejdere i teleselskab var ikke blevet sikkerhedsgodkendt i følsomme politisager: Rigspolitiet efterforsker nu sagen

I fem år har ikke-sikkerhedsgodkendte medarbejdere fra et unavngivet teleselskab haft adgang til følsomme oplysninger i forbindelse med bistand i politisager. Rigspolitiet har nu indledt en efterforskning af sikkerhedsbruddet.

Siden 2014 har et antal ikke-sikkerhedsgodkendte medarbejdere hos et et unavngivet teleselskab haft adgang til informationer i forbindelse med følsomme politisager.

Den uautoriserede adgang er sket i forbindelse med teleselskabets bistand vedrørende teleoplysning til politiet i efterforskningsøjemed via et sagsbehandlingssystem.

Ifølge Rigspolitiet har medarbejderne "skønsmæssigt" haft adgang til følsomme oplysninger på omkring 600 kunder i teleselskabet.

Politiet har nu indledt en efterforskning af sikkerhedsbruddet, og vil samtidig i samarbejde med Rigsadvokaten vurdere, hvad sikkerhedsbrudene kan få eller har haft af konsekvenser for afsluttede sager.

Læs også: Ny justitsminister kræver omfattende redegørelse efter telekoks hos politiet: "Teledatasagen er en vaskeægte skandalesag"

Skal overholde reglerne

Det er Politiets Efterretningstjeneste (PET), der står for sikkerhedsgodkendelse, hvor PET blandt andet vurderer personens kriminelle historik, bekendtskaber og familiemæssige forbindelser.

Ifølge Berlingske har det siden 2006 været lovpligtigt, at medarbejdere, der samarbejder med politiet om teleoplysninger, er sikkerhedsgodkendt af PET.

Sagen får nu Rigspolitiet til at skrive rundt til landets teleselskaber for at indskærpe kravet om sikkerhedsgodkendelser, når teleselskaberne yder bistand til politiet.

"Det er afgørende, at vi er sikre på, at det personale hos teleselskaberne, som får kendskab til politiets aktuelle efterforskninger, lever op til kravene til sikkerhedsgodkendelse. Derfor indskærper vi nu for hele branchen, at de skal efterleve de gældende regler på området," lyder det fra rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg i en pressemeddelelse.

Det unavngivet teleselskab orienterede Erhvervsstyrelsen om sagen 21. juni og 2. juli 2019.

Det er uklart, hvor mange ikke-sikkerhedsgodkendte medarbejdere, der har haft adgang til de følsomme oplysninger.

Rigspolitiet vil i samarbejde med Erhvervsstyrelsen iværksætte en række tilsyn af teleselskaberne for at sikre, at reglerne i forhold til sikkerhedsforskrifterne bliver overholdt.

Det er ikke lang tid siden, at det kom frem, at en it-fejl i forbindelse med politiets behandling af teledata, kan betyde, at der gennem en syvårig periode fra 2012 til 2019 har manglet data i danske retssager.

Det kan du læse mere om her: It-fejl hos politiet kan have givet forkerte domme gennem syv år
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

20. juni 2024 | Læs mere


Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere