Artikel top billede

Ukendt antal medarbejdere i teleselskab var ikke blevet sikkerhedsgodkendt i følsomme politisager: Rigspolitiet efterforsker nu sagen

I fem år har ikke-sikkerhedsgodkendte medarbejdere fra et unavngivet teleselskab haft adgang til følsomme oplysninger i forbindelse med bistand i politisager. Rigspolitiet har nu indledt en efterforskning af sikkerhedsbruddet.

Siden 2014 har et antal ikke-sikkerhedsgodkendte medarbejdere hos et et unavngivet teleselskab haft adgang til informationer i forbindelse med følsomme politisager.

Den uautoriserede adgang er sket i forbindelse med teleselskabets bistand vedrørende teleoplysning til politiet i efterforskningsøjemed via et sagsbehandlingssystem.

Ifølge Rigspolitiet har medarbejderne "skønsmæssigt" haft adgang til følsomme oplysninger på omkring 600 kunder i teleselskabet.

Politiet har nu indledt en efterforskning af sikkerhedsbruddet, og vil samtidig i samarbejde med Rigsadvokaten vurdere, hvad sikkerhedsbrudene kan få eller har haft af konsekvenser for afsluttede sager.

Læs også: Ny justitsminister kræver omfattende redegørelse efter telekoks hos politiet: "Teledatasagen er en vaskeægte skandalesag"

Skal overholde reglerne

Det er Politiets Efterretningstjeneste (PET), der står for sikkerhedsgodkendelse, hvor PET blandt andet vurderer personens kriminelle historik, bekendtskaber og familiemæssige forbindelser.

Ifølge Berlingske har det siden 2006 været lovpligtigt, at medarbejdere, der samarbejder med politiet om teleoplysninger, er sikkerhedsgodkendt af PET.

Sagen får nu Rigspolitiet til at skrive rundt til landets teleselskaber for at indskærpe kravet om sikkerhedsgodkendelser, når teleselskaberne yder bistand til politiet.

"Det er afgørende, at vi er sikre på, at det personale hos teleselskaberne, som får kendskab til politiets aktuelle efterforskninger, lever op til kravene til sikkerhedsgodkendelse. Derfor indskærper vi nu for hele branchen, at de skal efterleve de gældende regler på området," lyder det fra rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg i en pressemeddelelse.

Det unavngivet teleselskab orienterede Erhvervsstyrelsen om sagen 21. juni og 2. juli 2019.

Det er uklart, hvor mange ikke-sikkerhedsgodkendte medarbejdere, der har haft adgang til de følsomme oplysninger.

Rigspolitiet vil i samarbejde med Erhvervsstyrelsen iværksætte en række tilsyn af teleselskaberne for at sikre, at reglerne i forhold til sikkerhedsforskrifterne bliver overholdt.

Det er ikke lang tid siden, at det kom frem, at en it-fejl i forbindelse med politiets behandling af teledata, kan betyde, at der gennem en syvårig periode fra 2012 til 2019 har manglet data i danske retssager.

Det kan du læse mere om her: It-fejl hos politiet kan have givet forkerte domme gennem syv år
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

30. marts 2023 | Læs mere


Seminar: Optimér databasen og styrk kritiske processer på tværs af platform, cloud og on-premise

Det er lettere sagt end gjort at optimere databasemiljøet i en hybrid, distribueret infrastruktur, hvor funktionalitet og stabilitet er afhængig af en lang række integrationer med platforme og teknologier fra talrige leverandører. Derfor sætter vi fokus på, hvordan du som DBA’er, infrastrukturspecialist eller IT-chef får de bedste forudsætninger for at lykkes med indsatsen. Du får konkret og opdateret viden om værktøjer og kompetencer, der gør det muligt at løfte opgaven i din virksomhed. Uanset om I satser på Oracle DB, Microsoft SQL eller PostgreSQL på eksempelvis IBM Cloud – eller en blanding heraf.

30. marts 2023 | Læs mere


SAP Excellence Day 2023

På SAP Excellence Day 2023 får du det fulde overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

13. april 2023 | Læs mere