Artikel top billede

Ny justitsminister kræver omfattende redegørelse efter telekoks hos politiet: "Teledatasagen er en vaskeægte skandalesag"

Justitsminister Nick Hækkerup (S) vil sætte uvildige eksperter til at gennemgå de straffesager, som er omfattet af telesagen. Samtidig kræver han en redegørelse for hele forløbet.

En fejl i politiets overvågningssystemer kan have betydet, at der gennem en syvårig periode fra 2012 til 2019 har manglet teleoplysninger i danske retssager.

Oplysningerne bliver indhentet fra teleselskaberne og bruges eksempelvis til at dokumentere, hvor en tiltalt i en retssag har befundet sig geografisk.

Læs mere her: It-fejl hos politiet kan have givet forkerte domme gennem syv år

Telekokset får nu et efterspil.

Nyudnævnte justitsminister Nick Hækkerup (S) kræver nu en redegørelse fra rigspolitichefen og rigsadvokaten og nedsætter samtidig en uafhængig kontrol- og styregruppe.

Over for Ritzau udtaler han.

"Teledatasagen er en vaskeægte skandalesag. Det ryster tilliden til vores retssamfund, og derfor er der behov for at gøre noget."

I en udsendt pressemeddelelse gør Nick Hækkerup det samtidig klart, at han forventer, "at alle fejl nu kommer frem i lyset og bliver håndteret åbent og ordentligt."

"Teledata-sagen handler om vores tillid til retssystemet. Vi skal kunne stole på, at ingen uskyldige dømmes. Og vi skal kunne regne med, at skyldige ikke går fri. Der er sat grundlæggende spørgsmålstegn ved kvaliteten af de teledata, som politiet og anklagemyndigheden anvender i straffesager. Det er en meget alvorlig situation," lyder det fra Nick Hækkerup i en pressemeddelelsen.

Den uafhængige gruppe skal kontrollere og styre myndighedernes gennemgang af de straffesager, der er omfattet af sagen. Gruppen kommer til at bestå af en landsdommer, to forsvarsadvokater, en strafferetsprofessor og en efterforskningsekspert.

Derudover får den uvildige gruppe fuld adgang til ekstern bistand fra for eksempel it-eksperter.

Redegørelsen fra rigspolitichefen og rigsadvokaten skal være færdig senest 6. september 2019.

Endelig skal politiets og anklagemyndighedernes it-systemer, der har opbevaret og behandlet bevismateriale, behandles.

Læs også: Politiet har fundet ‘uoverenstemmelser’ i en tredjedel af sager med mobildata
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere