Artikel top billede

Ny justitsminister kræver omfattende redegørelse efter telekoks hos politiet: "Teledatasagen er en vaskeægte skandalesag"

Justitsminister Nick Hækkerup (S) vil sætte uvildige eksperter til at gennemgå de straffesager, som er omfattet af telesagen. Samtidig kræver han en redegørelse for hele forløbet.

En fejl i politiets overvågningssystemer kan have betydet, at der gennem en syvårig periode fra 2012 til 2019 har manglet teleoplysninger i danske retssager.

Oplysningerne bliver indhentet fra teleselskaberne og bruges eksempelvis til at dokumentere, hvor en tiltalt i en retssag har befundet sig geografisk.

Læs mere her: It-fejl hos politiet kan have givet forkerte domme gennem syv år

Telekokset får nu et efterspil.

Nyudnævnte justitsminister Nick Hækkerup (S) kræver nu en redegørelse fra rigspolitichefen og rigsadvokaten og nedsætter samtidig en uafhængig kontrol- og styregruppe.

Over for Ritzau udtaler han.

"Teledatasagen er en vaskeægte skandalesag. Det ryster tilliden til vores retssamfund, og derfor er der behov for at gøre noget."

I en udsendt pressemeddelelse gør Nick Hækkerup det samtidig klart, at han forventer, "at alle fejl nu kommer frem i lyset og bliver håndteret åbent og ordentligt."

"Teledata-sagen handler om vores tillid til retssystemet. Vi skal kunne stole på, at ingen uskyldige dømmes. Og vi skal kunne regne med, at skyldige ikke går fri. Der er sat grundlæggende spørgsmålstegn ved kvaliteten af de teledata, som politiet og anklagemyndigheden anvender i straffesager. Det er en meget alvorlig situation," lyder det fra Nick Hækkerup i en pressemeddelelsen.

Den uafhængige gruppe skal kontrollere og styre myndighedernes gennemgang af de straffesager, der er omfattet af sagen. Gruppen kommer til at bestå af en landsdommer, to forsvarsadvokater, en strafferetsprofessor og en efterforskningsekspert.

Derudover får den uvildige gruppe fuld adgang til ekstern bistand fra for eksempel it-eksperter.

Redegørelsen fra rigspolitichefen og rigsadvokaten skal være færdig senest 6. september 2019.

Endelig skal politiets og anklagemyndighedernes it-systemer, der har opbevaret og behandlet bevismateriale, behandles.

Læs også: Politiet har fundet ‘uoverenstemmelser’ i en tredjedel af sager med mobildata
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2021: Sæt automatisering og data på den strategiske dagsorden

Ved at anvende data på den korrekte måde, kan du og din virksomhed for alvor sætte skub i konkurrencen. Der ligger en værdifuld viden om kunder, kundeadfærd, konkurrenter, markeder og meget andet i den data, der svæver rundt omkring os. Med den nyeste teknologi er det endda blevet nemmere at automatisere disse processer.

16. juni 2021 | Læs mere


Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på incidents. Det handler om at eliminere kompleksitet, det handler om at fortsat sikre smidighed og fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


Premium
Nyt kæmpesystem til politiet fra Netcompany bliver næsten 20 procent dyrere end planlagt: Forsinkes med mere end et år
Halvandet år efter kontrakt-underskrivelsen med Netcompany er omkostningerne til levering af politiets kommende planlægnings-system allerede steget med næsten 20 procent, mens hele projektet skal replanlægges. Det bliver nu mere end et år forsinket. Se her, hvornår det for politiet vitale system ventes klart.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Helt nye spilleregler: Sådan får du succes på cloudrejsen
Skiftet til cloud udfordrer din forretning og stiller helt nye krav til, hvordan du håndterer projektet – teknisk og strategisk. Få overblik, råd og konkret viden her.