Ny justitsminister kræver omfattende redegørelse efter telekoks hos politiet: "Teledatasagen er en vaskeægte skandalesag"

Justitsminister Nick Hækkerup (S) vil sætte uvildige eksperter til at gennemgå de straffesager, som er omfattet af telesagen. Samtidig kræver han en redegørelse for hele forløbet.

En fejl i politiets overvågningssystemer kan have betydet, at der gennem en syvårig periode fra 2012 til 2019 har manglet teleoplysninger i danske retssager.

Oplysningerne bliver indhentet fra teleselskaberne og bruges eksempelvis til at dokumentere, hvor en tiltalt i en retssag har befundet sig geografisk.

Læs mere her: It-fejl hos politiet kan have givet forkerte domme gennem syv år

Telekokset får nu et efterspil.

Nyudnævnte justitsminister Nick Hækkerup (S) kræver nu en redegørelse fra rigspolitichefen og rigsadvokaten og nedsætter samtidig en uafhængig kontrol- og styregruppe.

Over for Ritzau udtaler han.

"Teledatasagen er en vaskeægte skandalesag. Det ryster tilliden til vores retssamfund, og derfor er der behov for at gøre noget."

I en udsendt pressemeddelelse gør Nick Hækkerup det samtidig klart, at han forventer, "at alle fejl nu kommer frem i lyset og bliver håndteret åbent og ordentligt."

"Teledata-sagen handler om vores tillid til retssystemet. Vi skal kunne stole på, at ingen uskyldige dømmes. Og vi skal kunne regne med, at skyldige ikke går fri. Der er sat grundlæggende spørgsmålstegn ved kvaliteten af de teledata, som politiet og anklagemyndigheden anvender i straffesager. Det er en meget alvorlig situation," lyder det fra Nick Hækkerup i en pressemeddelelsen.

Den uafhængige gruppe skal kontrollere og styre myndighedernes gennemgang af de straffesager, der er omfattet af sagen. Gruppen kommer til at bestå af en landsdommer, to forsvarsadvokater, en strafferetsprofessor og en efterforskningsekspert.

Derudover får den uvildige gruppe fuld adgang til ekstern bistand fra for eksempel it-eksperter.

Redegørelsen fra rigspolitichefen og rigsadvokaten skal være færdig senest 6. september 2019.

Endelig skal politiets og anklagemyndighedernes it-systemer, der har opbevaret og behandlet bevismateriale, behandles.

Læs også: Politiet har fundet ‘uoverenstemmelser’ i en tredjedel af sager med mobildata


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Cloud-teknologi sikrede dronningens corona-tale - men DRs CIO Mikkel Müller er slet ikke færdig med cloud endnu
Uden cloud og den rette cloud-strategi havde DR ikke haft samme muligheder eller nye digitale produkter. Det fortæller CIO Mikkel Müller til Computerworld - hvor han også uddyber hvordan han ser resten af it-landskabet bevæge sig mod cloud og hvordan udviklere efterspørger de moderne værktøjer.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Det skal dit endpoint detection and response-system kunne
EDR, eller endpoint detection and response, lovede egentlig bedre it-sikkerhed og bedre overblik. Men resultaterne er ikke helt overbevisende. I dette whitepaper kan du læse om nogle af begrundelserne for, at traditionel EDR kan drille – blandt andet et systemerne kæmper med manglende integration af data fra andre kilder. Samtidig får du i dette whitepaper en checkliste for, hvad du kan forvente at dit endpoint detection and response-system skal kunne samt en række relevante use cases.