Artikel top billede

(Foto: Computerworld.dk)

Huawei tilbyder Danmark en antispionage-aftale: Vil forpligte sig til at oplyse regeringen om spionage

Den danske regering skal kunne afbryde samarbejdet med den kinesiske teleproducent Huawei, hvis den kinesiske stat kræver at virksomheden spionerer mod Danmark. Det forslår Huawei selv med en såkaldt antispionage-aftale.

Den kinesiske teleproducent Huawei tilbyder nu at indgå en antispionage-aftale med den danske regering.

Den skal sikre, at den kinesiske regering ikke kan spionere på Danmark gennem Huawei, fortæller selskabets landechef, Jiang Lichao, til Politiken.

“Hvis Huawei en dag bliver presset af staten til at spionere, forpligter aftalen os til at oplyse det til den danske regering, som øjeblikkeligt kan annullere alle indgåede kontrakter. Hvis danske politikere har andre ønsker til aftalen, vil vi meget gerne mødes og diskutere det,” siger Lichao til avisen.

Udmeldingen kommer efter, at USA har advaret sine allierede mod at bruge Huawei til at levere udstyr til det kommende 5G-netværk.

Amerikanerne mener, at Huawei kan misbruges af den kinesiske regering til at spionere på andre lande gennem selskabets udstyr.

Men det er selskabet nu klar til at skrive under på, over for den danske regering, at man ikke vil.

Danmark droppede dog allerede Huawei som 5G-leverandør i marts, hvor TDC kunne offentliggøre, at svenske Ericsson havde vundet udbudet om det danske 5G netværk.

Læs mere her: Ericsson skal overtage drift af TDC's netværk om allerede to uger: Huawei færdig som hovedleverandør et år før kontraktudløb

Aftale skal indgås med TDC

Meldingen fra den kinesiske telegigant får dog en kølig modtagelse på Christiansborg, hvor regeringen afviser, at det bliver aktuelt.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) skriver i en mail til Politiken, at en sådan aftale i givet fald skulle indgås med teleudbyderen.

Den tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) har tidligere advaret imod at Danmark ikke blev naive over for Huawei.

Læs også: Claus Hjort Frederiksen: Danmark kan ikke udelukke Huawei fra at levere 5G-netværk

Derudover har den tidligere minister lagt op til, at loven muligvis skal ændres så enkelte virksomheder kan udelukkes fra leverandøropgaver.

“Det kan godt være, at vi skal se på lovgivningen, når vi får lejlighed til det. Det, vil jeg synes, er et fornuftigt skridt,” lød det fra den tidligere minister på et spørgsmål fra Nick Hækkerup (S).
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling. Tema: Hvor står Danmark i forhold truslen fra DDoS?

22. marts 2023 | Læs mere


Datadrevet forretning 2023

Gennem inspirerende oplæg fra personer, der – på egne eller andres vegne – har formået at udnytte data til at sikre en kant til konkurrenterne, bliver du inspireret til, hvordan din organisation kan lykkes med at høste gevinsterne gennem målrettet investering i databaseret innovation og udvikling og om, hvordan man i praksis spotter potentialet i og værdien af data.

23. marts 2023 | Læs mere


Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

28. marts 2023 | Læs mere