Artikel top billede

(Foto: Computerworld.dk)

Huawei tilbyder Danmark en antispionage-aftale: Vil forpligte sig til at oplyse regeringen om spionage

Den danske regering skal kunne afbryde samarbejdet med den kinesiske teleproducent Huawei, hvis den kinesiske stat kræver at virksomheden spionerer mod Danmark. Det forslår Huawei selv med en såkaldt antispionage-aftale.

Den kinesiske teleproducent Huawei tilbyder nu at indgå en antispionage-aftale med den danske regering.

Den skal sikre, at den kinesiske regering ikke kan spionere på Danmark gennem Huawei, fortæller selskabets landechef, Jiang Lichao, til Politiken.

“Hvis Huawei en dag bliver presset af staten til at spionere, forpligter aftalen os til at oplyse det til den danske regering, som øjeblikkeligt kan annullere alle indgåede kontrakter. Hvis danske politikere har andre ønsker til aftalen, vil vi meget gerne mødes og diskutere det,” siger Lichao til avisen.

Udmeldingen kommer efter, at USA har advaret sine allierede mod at bruge Huawei til at levere udstyr til det kommende 5G-netværk.

Amerikanerne mener, at Huawei kan misbruges af den kinesiske regering til at spionere på andre lande gennem selskabets udstyr.

Men det er selskabet nu klar til at skrive under på, over for den danske regering, at man ikke vil.

Danmark droppede dog allerede Huawei som 5G-leverandør i marts, hvor TDC kunne offentliggøre, at svenske Ericsson havde vundet udbudet om det danske 5G netværk.

Læs mere her: Ericsson skal overtage drift af TDC's netværk om allerede to uger: Huawei færdig som hovedleverandør et år før kontraktudløb

Aftale skal indgås med TDC

Meldingen fra den kinesiske telegigant får dog en kølig modtagelse på Christiansborg, hvor regeringen afviser, at det bliver aktuelt.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) skriver i en mail til Politiken, at en sådan aftale i givet fald skulle indgås med teleudbyderen.

Den tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) har tidligere advaret imod at Danmark ikke blev naive over for Huawei.

Læs også: Claus Hjort Frederiksen: Danmark kan ikke udelukke Huawei fra at levere 5G-netværk

Derudover har den tidligere minister lagt op til, at loven muligvis skal ændres så enkelte virksomheder kan udelukkes fra leverandøropgaver.

“Det kan godt være, at vi skal se på lovgivningen, når vi får lejlighed til det. Det, vil jeg synes, er et fornuftigt skridt,” lød det fra den tidligere minister på et spørgsmål fra Nick Hækkerup (S).




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere