Artikel top billede

(Foto: Computerworld.dk)

Huawei tilbyder Danmark en antispionage-aftale: Vil forpligte sig til at oplyse regeringen om spionage

Den danske regering skal kunne afbryde samarbejdet med den kinesiske teleproducent Huawei, hvis den kinesiske stat kræver at virksomheden spionerer mod Danmark. Det forslår Huawei selv med en såkaldt antispionage-aftale.

Den kinesiske teleproducent Huawei tilbyder nu at indgå en antispionage-aftale med den danske regering.

Den skal sikre, at den kinesiske regering ikke kan spionere på Danmark gennem Huawei, fortæller selskabets landechef, Jiang Lichao, til Politiken.

“Hvis Huawei en dag bliver presset af staten til at spionere, forpligter aftalen os til at oplyse det til den danske regering, som øjeblikkeligt kan annullere alle indgåede kontrakter. Hvis danske politikere har andre ønsker til aftalen, vil vi meget gerne mødes og diskutere det,” siger Lichao til avisen.

Udmeldingen kommer efter, at USA har advaret sine allierede mod at bruge Huawei til at levere udstyr til det kommende 5G-netværk.

Amerikanerne mener, at Huawei kan misbruges af den kinesiske regering til at spionere på andre lande gennem selskabets udstyr.

Men det er selskabet nu klar til at skrive under på, over for den danske regering, at man ikke vil.

Danmark droppede dog allerede Huawei som 5G-leverandør i marts, hvor TDC kunne offentliggøre, at svenske Ericsson havde vundet udbudet om det danske 5G netværk.

Læs mere her: Ericsson skal overtage drift af TDC's netværk om allerede to uger: Huawei færdig som hovedleverandør et år før kontraktudløb

Aftale skal indgås med TDC

Meldingen fra den kinesiske telegigant får dog en kølig modtagelse på Christiansborg, hvor regeringen afviser, at det bliver aktuelt.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) skriver i en mail til Politiken, at en sådan aftale i givet fald skulle indgås med teleudbyderen.

Den tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) har tidligere advaret imod at Danmark ikke blev naive over for Huawei.

Læs også: Claus Hjort Frederiksen: Danmark kan ikke udelukke Huawei fra at levere 5G-netværk

Derudover har den tidligere minister lagt op til, at loven muligvis skal ændres så enkelte virksomheder kan udelukkes fra leverandøropgaver.

“Det kan godt være, at vi skal se på lovgivningen, når vi får lejlighed til det. Det, vil jeg synes, er et fornuftigt skridt,” lød det fra den tidligere minister på et spørgsmål fra Nick Hækkerup (S).
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan vil AI-assistenten Microsoft Copilot transformere processer og dit arbejdsliv

Med Microsoft Copilot får du for første gang en intelligent, personlig assistent ved hånden, som kan løse opgaver og lette hverdagen. Få inspiration til, hvordan Copilot kan automatisere rutineopgaver og transformere din hverdag.

18. juni 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

20. juni 2024 | Læs mere


Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere