Artikel top billede

Trods fem års udvikling: Danmarks kommende sygesikringssystem har hverken tidsplan eller fast pris

Udviklingen af landets kommende sygesikringssystem har nu været fem år undervejs og kostet 276 millioner kroner. Oprindeligt skulle it-systemet have været klar i 2016. Alligevel ved landets regioner ikke, hvornår systemet er klar, eller hvad den endelig pris for projektet bliver.

I 2011 besluttede landets fem regioner at sende et nyt it-sygesikringssystem, Praksys, i udbud.

Udviklingen af systemet begyndte i 2014, men efter fem års udvikling af Danmarks kommende sygesikringssystem ikke i nærheden af at være klar.

Der er heller ikke længere overblik over projektets økonomi.

Det skriver Version2.

Ifølge den oprindelige plan skulle have systemet have været klar til brug i 2016, men tre år efter er der fortsat ikke overblik over projektet.

En statusrapport fra 27. maj 2019 beskriver, hvordan landets kommuner og regioner har tabt overblik over både tidsplan og økonomi.

"Projektet arbejder fortsat uden godkendt tidsplan. Grundet den manglende tidsplan for projektet er der p.t. ikke overblik over projektets restøkonomi," står der ifølge Version i statusrapporten fra Danske Regioner.

Læs også: Computerworld afslører: Disse seks it-systemer står til at blive omfattet af den nye krigsregel

Projekt har kostet 276 millioner kroner

I oktober 2018 blev tidsplanen revideret.

Her var planen, at den første region skulle idriftsætte det nye system i december 2019, mens alle regioner og kommuner skal bruge systemet fra maj 2020.

Den forsinkelse kostede 112 millioner kroner, hvilket fik det samlede projektbudget til at vokse 276 millioner kroner.

Den tidsplan er nu røget i skraldespanden, og størrelsen af projektets endelige udgifter kendes altså heller ikke.

Læs også: Banebrydende afgørelse fra staten: Kæmpe offentligt it-system må ikke forlade Danmark
Premium
Sådan får du innovationen til at blomstre i din virksomhed: "Det bliver gjort forkert i 90 procent af tilfældene"
For at ramme plet med digitale løsninger er innovation afgørende, og det flyvske begreb er noget, der bør gribes systematisk an. "Innovation er ikke lig med post-its. Man skal både arbejde med kulturen, tankegangen og værktøjskassen," siger Thomas Ove Rasmussen, innovationsdirektør i Trifork.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Whitepaper: Sådan kobler du kunstig intelligens på forskningen
Målrettet anvendelse af AI og High Performance Computing skyder genvej til indsigt i store mængder rå data og – i sidste ende – gennembrud i forskning og udviklingsarbejde.