Artikel top billede

Situationen er 'katastrofal': Danske e-handelsbutikker slår alarm - vil have minister til at skride ind inden 14. september

14. september står til at blive ‘en skæbnedag’ for de danske webbutikker, som frygter det værste efter et forløb, som butikkerne kalder for ‘katastrofalt.’

De danske webbutikker er i alarmberedskab og frygter det værste efter skæringsdatoen 14. september.

Her træder et nyt EU-regelsæt om mere sikre net-betalinger nemlig i kraft.

Det nye regelsæt hedder SCA - Strong Customer Authentication - og det er en del af det nye PSD2-direktiv, som har været længe undervejs.

SCA skal sikre sikker identifikation af de kunder, der handler i butikkerne.

Men de danske webbutikkerne er i tvivl om kravene, selv om reglerne står til at træde i kraft om nogle uger.

“Problemet er, at de nye EU-krav om sikker identifikation af kunderne har været og fortsat er svære at forstå. Faktisk har de været så dårligt beskrevne, at den europæiske bankmyndighed – EBA - stadig arbejder med at forklare lovteksten, og der er kun tre uger til SCA officielt træder i kraft,” lyder det fra Foreningen af Danske Internethandlende, FDIH, i et opråb, som du finder her.

FDIH mener, at usikkerheden om de nye regler har gjort, at banker og andre ikke har haft mulighed for at udvikle de til regelsættet nødvendige it-systemer.

Ifølge FDIH fastholder det danske Finanstilsynet, at reglerne træder i kraft 14. september.

Vil have overgangsfase på halvandet år

Nu kræver organisationen, at der omgående indføres en overgangsfase for de danske webbutikker på 18 måneder, så de får tid til at indrette sig efter de nye regler.

“Vi er enige i målet om sikrere netbetalinger, men EU og EBA har leveret en gang lovsjusk, som betyder, at netbutikkerne risikerer at blive straffet for ikke at overholde regler, de slet ikke kan overholde. Det er helt på månen,” meddeler formanden for FDIH, Niels Ralund.

Han kalder forløbet for ‘katastrofalt.’

”Min bøn til erhvervsminister Simon Kollerup er klar: Red os fra dette lovsjusk, som heller ikke bliver administreret ens i EU. Der er ingen grund til at være europæisk duks, når det gør livet hårdt for danske virksomheder. Pres EU til en fælles overgangsperiode, så alle lande håndterer betalinger på lige vilkår og i samme takt og giv aktører tid til at forstå og implementere reglerne,” siger Niels Ralund.

Læs også:

Nu eksploderer bombe under det danske betalingsmarked: Slagsmål mellem banker, start-ups og internetgiganter kommer kunderne til gavn

Indsigt: Dette kommer EU's digitale bombe under bankverdenen til at betyde for dig
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere