Artikel top billede

(Foto: istockphoto.com)

Situationen er 'katastrofal': Danske e-handelsbutikker slår alarm - vil have minister til at skride ind inden 14. september

14. september står til at blive ‘en skæbnedag’ for de danske webbutikker, som frygter det værste efter et forløb, som butikkerne kalder for ‘katastrofalt.’

De danske webbutikker er i alarmberedskab og frygter det værste efter skæringsdatoen 14. september.

Her træder et nyt EU-regelsæt om mere sikre net-betalinger nemlig i kraft.

Det nye regelsæt hedder SCA - Strong Customer Authentication - og det er en del af det nye PSD2-direktiv, som har været længe undervejs.

SCA skal sikre sikker identifikation af de kunder, der handler i butikkerne.

Men de danske webbutikkerne er i tvivl om kravene, selv om reglerne står til at træde i kraft om nogle uger.

“Problemet er, at de nye EU-krav om sikker identifikation af kunderne har været og fortsat er svære at forstå. Faktisk har de været så dårligt beskrevne, at den europæiske bankmyndighed – EBA - stadig arbejder med at forklare lovteksten, og der er kun tre uger til SCA officielt træder i kraft,” lyder det fra Foreningen af Danske Internethandlende, FDIH, i et opråb, som du finder her.

FDIH mener, at usikkerheden om de nye regler har gjort, at banker og andre ikke har haft mulighed for at udvikle de til regelsættet nødvendige it-systemer.

Ifølge FDIH fastholder det danske Finanstilsynet, at reglerne træder i kraft 14. september.

Vil have overgangsfase på halvandet år

Nu kræver organisationen, at der omgående indføres en overgangsfase for de danske webbutikker på 18 måneder, så de får tid til at indrette sig efter de nye regler.

“Vi er enige i målet om sikrere netbetalinger, men EU og EBA har leveret en gang lovsjusk, som betyder, at netbutikkerne risikerer at blive straffet for ikke at overholde regler, de slet ikke kan overholde. Det er helt på månen,” meddeler formanden for FDIH, Niels Ralund.

Han kalder forløbet for ‘katastrofalt.’

”Min bøn til erhvervsminister Simon Kollerup er klar: Red os fra dette lovsjusk, som heller ikke bliver administreret ens i EU. Der er ingen grund til at være europæisk duks, når det gør livet hårdt for danske virksomheder. Pres EU til en fælles overgangsperiode, så alle lande håndterer betalinger på lige vilkår og i samme takt og giv aktører tid til at forstå og implementere reglerne,” siger Niels Ralund.

Læs også:

Nu eksploderer bombe under det danske betalingsmarked: Slagsmål mellem banker, start-ups og internetgiganter kommer kunderne til gavn

Indsigt: Dette kommer EU's digitale bombe under bankverdenen til at betyde for dig
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan vil AI-assistenten Microsoft Copilot transformere processer og dit arbejdsliv

Med Microsoft Copilot får du for første gang en intelligent, personlig assistent ved hånden, som kan løse opgaver og lette hverdagen. Få inspiration til, hvordan Copilot kan automatisere rutineopgaver og transformere din hverdag.

18. juni 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

20. juni 2024 | Læs mere


Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere