Artikel top billede

(Foto: Robert Hendel)

Topfolk i ministerium tilbageholdte oplysninger om teledataskandale i månedsvis

I Justitsministeriet kendte topfolk til teledataskandalen i månedsvis uden at orientere daværende justitsminister Søren Pape Poulsen (K).

Topfolk i Justitsministeriet undlod gennem flere måneder i foråret at orientere daværende justitsminister Søren Pape Poulsen (K) om, at der var alvorlige problemer med håndtering af teledata i Rigspolitiets it-systemer.

Det skriver DR.

Ifølge DR Nyheder blev topfolk i ministeriet allerede den 13. marts 2019 gjort opmærksom på, at der var problemer med håndteringen af teledata i Rigspolitiets it-systemer.

Alligevel blev justitsministeren og Folketinget først orienteret efter folketingsvalget i juni.

Læs også: Nye teledata-fejl opdaget: Telemast stod i Vestjylland, men var registreret i Østjylland

Fejl opdaget i november

En redegørelse om sagen bliver præsenteret i dag, fredag, og den viser ifølge DR, at Rigspolitiet første gang bliver opmærksom på fejlen i november 2018, og den 26. april bliver justitsministeriet orienteret om, at fejlen kan have haft betydning for udfaldet af retssager.

Justitsminister Nick Hækkerup slår dog i en pressemeddelelse fast, at han ikke mener, at ministeriet bevidst har tilbageholdt oplysningerne.

”Som Rigspolitiet også selv beklager, har de første orienteringer af departementet ikke været fyldestgørende og entydige og derfor ikke klargjort sagens alvor. Jeg har ingen grund til at tro, at man i departementet har haft et ønske om at hemmeligholde noget. Og jeg tror også, det er vigtigt at huske, at man ikke kan vurdere forløbet i departementet i forbindelse med Rigspolitiets første orienteringer ud fra det, vi i dag ved om sagens rette omfang og karakter,” siger han ifølge en pressemeddelelse.

Advokatrådet har tidligere vurderet, at fejlene i politiets teledata kan have ført til forkerte domme i en syvårige periode fra 2012 til 2019.

Samlet set har 10.700 retssager været berørt af dommene.

Læs også: It-fejl hos politiet kan have givet forkerte domme gennem syv år
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan vil AI-assistenten Microsoft Copilot transformere processer og dit arbejdsliv

Med Microsoft Copilot får du for første gang en intelligent, personlig assistent ved hånden, som kan løse opgaver og lette hverdagen. Få inspiration til, hvordan Copilot kan automatisere rutineopgaver og transformere din hverdag.

18. juni 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

20. juni 2024 | Læs mere


Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere