Artikel top billede

Hver tredje danske it-medarbejder dropper efteruddannelsen: "Rigtigt mange laver et karrieremæssigt selvmål"

Mere end en tredjedel af de danske it-professionelle har ikke været på efteruddannelse i løbet af det seneste år.

Hver tredje danske it-professionele dropper efteruddannelsen, viser en ny undersøgelse fra fagforbundet IDA, der har spurgt 758 af organisationens medlemmer ind til det emne.

I alt svarer 35 procent, at de ikke har deltaget i kompetenceudvikling i det seneste år.

Manglende personlig initiativ bliver angivet som den tungestvejende årsag til, at medlemmerne ikke har fået efteruddannet sig.

Derudover peger de it-professionelle på arbejdspres, manglende tid og et mangelfuldt relevant udbud, som de primære grunde til, at de ikke er kommet afsted på et kursus.

Det er et "karrieremæssigt selvmål," lyder det fra IDA.

"Det lyder umiddelbart som om, at rigtig mange laver et karrieremæssigt selvmål, når de svarer sådan," lyder det fra Morten Thiessen, formand for Ansattes Råd i IDA, der gerne vil slå et slag for, at flere it-medarbejdere får prioriteret efteruddannelsen.

"Under alle omstændigheder tyder det på, at nogle medlemmer skal have en velmenende påmindelse om, at de bør interessere sig mere for dette tema. Det er hermed gjort. Men jeg har også stor forståelse for, at mange formentlig oplever, at de løber panden mod en mur, når det gælder efter- og videreuddannelse."

Læs også: Dansk fagforening vil have tvungen it-efteruddannelse: Alle bør råde over par uddannelses-uger om året

Arbejdspladsen er nødt til at prioritere efteruddannelse

Morten Thiessen pointerer, at arbejdspladsen har en vigtig rolle i forhold til medarbejdernes lyst til at efteruddanne sig.

For bliver der ikke skabt en god ramme omkring kompetenceudvikling og efteruddannelser, kan det ofte ende med, at de ansatte hellere vil undvære det.

"Det er en kendt problemstilling, at efter- og videreuddannelse skifter karakter fra en positiv ting til et pres for den enkelte medarbejder, når arbejdspladsen enten ikke har et strategisk sigte med det eller ikke prioriterer det," forklarer Morten Thiessen, der fortsætter:

"Hvis prisen for en uges efteruddannelse er, at bunkerne på bordet bare
bliver større, så er det vanskeligt at opfatte som en gave. Så bliver
efteruddannelse noget, man udskyder og i hvert fald ikke selv sætter i gang."

Efteruddannelse er vigtigt

Undersøgelsens resultater peger på, at de manglende efteruddannelser både gør sig gældende i den private og offentlige sektor.

Morten Thiessen kalder det for ærgerligt, at så mange it-professionelle ser ud til at nedprioritere efteruddannelsen.

Kravene på arbejdsmarkedet fordrer, at man som medarbejder hele tiden opkvalificerer sig, påpeger han.

"Det er afsindigt vigtigt, at man holder sig opdateret, bliver efteruddannet og udbygger sine kompetencer gennem hele arbejdslivet. Ellers får man vanskeligt ved at holde sin markedsværdi og forblive relevant," lyder det fra Morten Thiessen, der fortsætter:

"Globaliseringen betyder, at vi i højere og højere grad bliver konkurrenceudsat. Og forventningerne til os som vidensarbejdere, både i form af hardcore teknisk viden og bløde egenskaber som samarbejdsevner, vil kun fortsætte med at øges."

Læs også: Salesforce i nyt pilotprojekt: Tager københavnske arbejdsløse ind og giver gratis efteruddannelse
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Kan ikke skifte leverandør: Region Sjælland underskriver million-aftale med Oracle uden udbud
Region Sjælland underskriver million-aftale med Oracle, der er eneste selskab, der kan levere den software, som regionen er afhængig af. “Et skifte fra Oracle-teknologi til anden teknologi er noget nær umuligt,” konkluderer regionen.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Er det nu? Eller skal vi vente? Optimér udskiftning af servere i koncernen
Denne analyse giver dig svar på, hvordan du rammer ”the sweet spot”, der sikrer maksimal udnyttelse af eksisterende hardware i koncernens IT-miljø, inden du skifter til nye servere.