Artikel top billede

(Foto: TUALA HJARN¯ - PHOTOGRAPHY CPH Koldinggade 14, Baghuset 2 sal DK-2100 K¿benhavn ¯ Phone: +4526709160 iam@tuala.com)

Direktør for Statens Serum Institut fritaget fra tjeneste: Kammeradvokaten skal undersøge overførsel af persondata til USA

Den administrerende direktør er fritaget fra tjeneste efter Sundhedsministeriet har fundet en række uregelmæssigheder i overførsel af persondata til USA. Kammeradvokaten skal nu se nærmere på sagen.

Sundheds- og Ældreministeriet har opdaget en række ureglmæssigheder i danske personoplysninger, der er sendt til USA fra Statens Serum Institut.

Derfor er kammeradvokaten nu gået ind i sagen, og administrerende direktør for Serum Institutet Mads Melbye er blevet fritaget fra tjenetse, oplyser ministeriet i en pressemeddelelse.

”Der skal være fuldkommen klarhed over, at alle regler overholdes og interne procedurer følges, når det drejer sig om offentlige myndigheder. Derfor har jeg taget dette nødvendige skridt, og jeg ser frem til resultatet af Kammeradvokatens arbejde,” udtaler Sundheds- og Ældreminister Magnus Heunicke (S) i meddelelsen.

Læs også: Styrelse får hård kritik for manglende it-sikkerhed trods massive investeringer: Her er direktørens svar

Det var ministeriets egen databeskyttelsesrådgiver, DPO, der opdagede ureglmæssighederne og satte gang i en undersøgelse af sagen.

"Efter en nærmere undersøgelse af visse overførsler af en betydelig mængde følsomme personoplysninger hidrørende fra SSI til USA i forbindelse med et konkret større forskningssamarbejde peget på en række uregelmæssigheder vedrørende personoplysninger om danske registrerede," skriver kammeradvokaten i sit undersøgelseskommissorium.

Det er endnu usikkert præcis hvorfor direktøren er fritaget fra tjenese, men det skyldes tilsyneladende sammenblanding af økonomiske interesser.

"To konkrete sagsforløb har rejst spørgsmål om ledende medarbejderes sammenblanding af Statens Serum Instituts interesser og private økonomiske og forskningsmæssige interesser," skriver Kammeradvokaten.

Kammeradvokaten skal desuden undersøge om databeskyttelseslovgivningen er opfyldt i forbindelse med flere forskningsprojekter på instituttet.

Læs også: Statens Serum Institut har i årevis syltet kontrol med behandling af persondata