Artikel top billede

Google giver en forsmag på Android 11: Her er det, du kan se frem til

Google slipper allerførste udgave af sit kommende Android-styresystem løs. Softwaren er langt fra færdig endnu, men den giver allerede nu en idé om, hvilke funktioner Google vil satse på.

Søgegiganten Google slipper denne uge den første test-udgave af deres Android 11 styresystem til udviklere.

Med det giver selskabet de første indikationer om, hvilken retning styresystemet til smartphones og tablets vil udvikle sig i.

Allerede timingen af lanceringen af, hvad der kaldes ”Android 11 Developer preview” er et tegn på, at Google kan finde på at pille ved tidslinjen for lanceringen.

Google er ude en måned tidligere end sædvanligt, hvilket senere kan afspejle sig i, hvornår styresystemet får sin bredde debut. Officielt lyder det, at Android 11 bliver lanceret i tredje kvartal i år.

Det udgivne styresystem er dog en tidlig prebeta-version tiltænkt udviklere, hvorfor der endnu kan forventes langt flere nyheder, når Android 11 beta præsenteres - sandsynligvis i forbindelse med Googles I/O udviklermesse i maj 2020.

Herunder får du et overblik over, nogle af de nyheder som Android-brugerne kan se frem til.

Android 11 - de største nyheder

Talebobler – Android 11 byder på nye visuelle elementer til besked-apps. Her vil talebobler kunne dukke op i vilkårlige apps i samspil med Googles beskedtjenester - og måske andre på sigt, så der også kan svares på eksempelvis Facebook Messenger- og Whatsapp-beskeder uden at skulle ud af den app, man ellers skulle være inde i.

Samtaler – talebobler får samtidig et dedikeret afsnit af notifikationsgardiner, hvor de samles til samtaler, som ikke drukner i mængden af øvrige notifikationer. Det vil altså give en kvikadgang til dine samtaler, som opprioriteres i forhold til meddelelser fra apps, systemmeddelelser og lignende.

Fintuning af app-tilladelser – med nyeste Android-version følger endnu en grad af kontrol over, hvad apps kan tilgå på mobilen. Nu kan apps tildeles tidsbegrænset adgang til følsomme komponenter såsom kameraet, mikrofonen eller lokationsoplysninger for blandt andet at undgå, at visse apps snager, når de ikke er i brug.

Skærmoptagelse – Skærmoptagelse bliver fremover en integreret del af Android 11 med en tilpasset interface til at sikre en forevigelse af det, der står på skærmen.

Læs også: Google slipper sine Pixel 4 topmobiler løs: Her er de første indtryk

Android 11 - det løse

Mens Android 11 satser på at gøre særligt kommunikationsfunktionerne bedre i styresystemet, byder styresystemet også på en stribe mindre nyheder, der skulle gøre livet med Android 11 nemmere.

  • ’Fly-mode’ slår ikke længere bluetooth-forbindelse fra
  • ’Mørk mode’ kan slås sig til og fra på automatisk vis
  • Foretrukne apps kan fastlåses til dele-menuen

Læs også: Den mest lovende foldemobil til dato: Samsung Galaxy Z Flip er en klaptelefon med foldbart glas