Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Telenor og Telia bygger fælles dansk 5G-netværk i samarbejde med Nokia

Teleselskaberne Telenor og Telia går sig klar til at udrulle et nyt fælles pilot-netværk, hvor de sammen med Nokia skal teste 5G-funktionalitet i Danmark.

De nordiske teleselskaber Telenor og Telia vil i samarbejde med Nokia udrulle et nyt fælles netværk, som led i et pilot-projekt, der skal teste nye 5G-funktioner i Danmark.

Det oplyser Nokia i en meddelelse, hvor af det også fremgår, at Danmark bliver det første land, hvor netværket bliver udrullet.

Ifølge Nokia er der tale om et såkaldt Multi-Operator Core Network (MOCN), der understøtter flere forskellige operatørers netværk.

Udover 2G, 3G, 4G og vil det nye MOCN-netværk således også understøtte 5G.

”Dette er et kæmpe skridt på vores 5G-rejse, og jeg ser frem til at teste netværket med rigtige kunder og få en forståelse for, hvordan 5G kan skabe værdi for dem,” siger Henrik Kofod, der er teknisk direktør hos Telia Danmark ifølge pressemeddelelsen.

Læs også: Forslag: USA skal købe store aktieposter i Nokia og Ericsson for at tackle Huawei

Delte netværk kan have fordele

Muligheden for at teleselskaber kan dele omkostningerne mellem sig ved at dele netværk, er ifølge Nokia noget, der især er relevant med 5G-netværk, der stiller krav om at netværksudstyret bliver placeret tættere.

”Udrulning af 5G-netværk på egen hånd kan være en bekostelig investering for mobiloperatører i de mest konkurrenceprægede markeder. Denne test understreger, at netværksdeling kan øge effektiviteten, sænke omkostningerne og bidrage med de mange fordele, der kommer når man hurtigt kan udrulle 5G til forretninger og forbrugerne,” siger Tommi Uitto, der er topchef for Nokia Networks i en pressemeddelelesen.

Telias Henrik Kofod fremhæver desuden, at der ifølge Telia er en række grønne fordele forbundet med at dele netværk teleselskaber i mellem.

”Netværksdeling er et glimrende valg, når det handler om bæredygtigt at udrulle 5G-netværk. Når vi maksimerer vores ressourceudnyttelse, kan vi sænke vores CO2-aftryk og optimere vores investeringer,” siger Henrik Kofod ifølge meddelelsen.

Telia og Telenor har endnu ikke valgt leverandør på de to selskabers kommende 5G-netværk, men i forbindelse med dette pilotprojekt har de to selskaber valgt at samarbejde med Nokia.

TDC har allerede valgt at udrulle sit 5G-netværk i samarbejde med svenske Ericsson, mens mobilselskabet 3 tidligere på året oplyste, at selskabet er villig til at droppe den omstridte kinesiske netværksleverandør Huawei til fordel for en anden leverandør, når selskabet skal udrulle sit 5G-netværk.

Huawei er verdens største netværksleverandør, mens Ericsson og Nokia kommer ind på de følgende pladser.

Læs også: TDC skyder gang 5G-projekter i to danske kommuner - udrulningen kan give netværksforstyrrelser de næste uger




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere