Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Apple, Tech Data og Ingram Micro skal betale milliardbøde for ulovligt kartel i Frankrig

Apple skal betale 1,1 milliarder euro i bøde i Frankrig for med overlæg at have begrænset den frie konkurrence. Også Tech Data og Ingram Micro får kæmpebøder.

Apple og to at selskabets store distributører, Tech Data og Ingram Micro, skal til lommerne og betale store bøder til Frankrig for konkurrenceforvridende adfærd.

Apple skal betale 1,1 milliarder euro - 8,3 milliarder kroner - mens Tech Data skal betale 63 millioner euro (475 millioner kroner) og Ingram Micro 76 millioner euro (575 millioner kroner) i bøde.

Den franske konkurrencemyndighed Autorité de la Concurrence mener, at Apple har udøvet konkurrence-forvridende adfærd i fordelen af ordrer i selskabets distributions-netværk samt misbrugt forhandlernes afhængighed af selskabet.

Tech Data og Ingram Micro får bøder for ulovligt at have understøttet og accepteret forholdene og for at acceptere ikke at konkurrere med hinanden, hedder det.

Ifølge Autorité de la Concurrence har de tre selskabers interne aftaler omfattet computere og tablets, men ikke iPhone, der i Frankrig ofte sælges via mobilforhandlere og teleselskaber.

“Apple og de to distributører har [med kartal-aftalen, red] accepteret ikke at konkurrere med honanden og at forhindre andre distributører i at konkurrere med hinanden. Derved har de steriliseret engros-markedet for Apple-produkter,” lyder det fra de franske myndigheder.

Bøden er blandt de største nogensinde for ulovlige kartel-aftaler.

"Autorité de la Concurrence vurderer, at Apple har misbrugt den økonomiske afhængighed, som de store forhandlere er underlagt. Det er en praksis, som Autorité de la Concurrence vurderer at være særlig alvorligt," siger Isabelle de Silva, der er direktør i Autorité de la Concurrence.

Flere års efterforskning

De franske myndigheder har efterforsket sagen siden 2012 efter den daværende største franske Apple-forhandler, eBizcuss gik konkurs.

Boet stævnede efterfølgende Apple for at have udsultet dets lagerbeholdning, efter eBizcuzz' direktør offentligt havde beskyldt Apple for at forfordele bestemte forhandlere og give forhandlerne forskellige priser.

Apple har i Frankrig tre typer forhandlere, de store som supermarkeder og de såkaldte big-box-forhandlere, de små og uafhængige samt Apple selv via Apple Store og lignende.

Apple bestemmer selv, hvem der skal klassificeres som 'autoriseret' eller 'premium.' Sidstnævnte får typisk adgang til særlige services og produkter mod til gengæld at acceptere forskellige vilkår for salg og prisfastsætning.

Ifølge Autorité de la Concurrence har Apple tvunget disse premium-forhandlere til at holde priserne kunstigt oppe.

Læs også:

Apple indgår forlig i stor kartelsag: Kunderne får 2,6 milliarder kroner tilbage
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere