Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Apple, Tech Data og Ingram Micro skal betale milliardbøde for ulovligt kartel i Frankrig

Apple skal betale 1,1 milliarder euro i bøde i Frankrig for med overlæg at have begrænset den frie konkurrence. Også Tech Data og Ingram Micro får kæmpebøder.

Apple og to at selskabets store distributører, Tech Data og Ingram Micro, skal til lommerne og betale store bøder til Frankrig for konkurrenceforvridende adfærd.

Apple skal betale 1,1 milliarder euro - 8,3 milliarder kroner - mens Tech Data skal betale 63 millioner euro (475 millioner kroner) og Ingram Micro 76 millioner euro (575 millioner kroner) i bøde.

Den franske konkurrencemyndighed Autorité de la Concurrence mener, at Apple har udøvet konkurrence-forvridende adfærd i fordelen af ordrer i selskabets distributions-netværk samt misbrugt forhandlernes afhængighed af selskabet.

Tech Data og Ingram Micro får bøder for ulovligt at have understøttet og accepteret forholdene og for at acceptere ikke at konkurrere med hinanden, hedder det.

Ifølge Autorité de la Concurrence har de tre selskabers interne aftaler omfattet computere og tablets, men ikke iPhone, der i Frankrig ofte sælges via mobilforhandlere og teleselskaber.

“Apple og de to distributører har [med kartal-aftalen, red] accepteret ikke at konkurrere med honanden og at forhindre andre distributører i at konkurrere med hinanden. Derved har de steriliseret engros-markedet for Apple-produkter,” lyder det fra de franske myndigheder.

Bøden er blandt de største nogensinde for ulovlige kartel-aftaler.

"Autorité de la Concurrence vurderer, at Apple har misbrugt den økonomiske afhængighed, som de store forhandlere er underlagt. Det er en praksis, som Autorité de la Concurrence vurderer at være særlig alvorligt," siger Isabelle de Silva, der er direktør i Autorité de la Concurrence.

Flere års efterforskning

De franske myndigheder har efterforsket sagen siden 2012 efter den daværende største franske Apple-forhandler, eBizcuss gik konkurs.

Boet stævnede efterfølgende Apple for at have udsultet dets lagerbeholdning, efter eBizcuzz' direktør offentligt havde beskyldt Apple for at forfordele bestemte forhandlere og give forhandlerne forskellige priser.

Apple har i Frankrig tre typer forhandlere, de store som supermarkeder og de såkaldte big-box-forhandlere, de små og uafhængige samt Apple selv via Apple Store og lignende.

Apple bestemmer selv, hvem der skal klassificeres som 'autoriseret' eller 'premium.' Sidstnævnte får typisk adgang til særlige services og produkter mod til gengæld at acceptere forskellige vilkår for salg og prisfastsætning.

Ifølge Autorité de la Concurrence har Apple tvunget disse premium-forhandlere til at holde priserne kunstigt oppe.

Læs også:

Apple indgår forlig i stor kartelsag: Kunderne får 2,6 milliarder kroner tilbage
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2023

Gennem inspirerende oplæg fra personer, der – på egne eller andres vegne – har formået at udnytte data til at sikre en kant til konkurrenterne, bliver du inspireret til, hvordan din organisation kan lykkes med at høste gevinsterne gennem målrettet investering i databaseret innovation og udvikling og om, hvordan man i praksis spotter potentialet i og værdien af data.

23. marts 2023 | Læs mere


Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

28. marts 2023 | Læs mere


Nye muligheder - ny værdi. Få mere ud af Microsoft Dynamics 365 CE - med særligt fokus på kunstig intelligens (AI)

Kunstig intelligens, stemmegenkendelse, Open AIs meget omtalte ChatGPT, integrationer til Outlook, Teams og meget mere. Microsoft Dynamics 365-platformen byder på masser af muligheder for at øge produktiviteten, forbedre kundeservicen, få bedre indsigt i forretningen og i det hele taget rykke fra konkurrenterne.

29. marts 2023 | Læs mere