Her er hele listen:Sådan klarer 50 danske it-virksomheder sig i Computerworlds store image-undersøgelse

Artikel top billede

Apple indgår forlig i stor kartelsag: Kunderne får 2,6 milliarder kroner tilbage

Apple har efter fem års juridisk tovtrækkeri tabt en stor kartelsag om salget af e-bøger. Nu skal kunderne have milliarder af kroner retur.

Apple har sammen med fem af USA's største forlag angiveligt fikset priserne på e-bøger, så e-bogskunder i flere år har betalt for meget for at kunne downloade bøgerne.

Den prispolitik har siden medført et massesøgsmål mod Apple og de fem forlag. 

I massesøgsmålet har Apple nu indgået et forlig, der betyder, at Apple samlet tilbagebetaler e-bogskunderne op mod det dobbelte af deres tab.

Det betyder, at kunderne i massesøgsmålet vil modtage en tilbagebetaling på godt 10 kroner for bog, som de har købt. Hvis bogen har været på New York Times bestseller-liste, kan de se frem til en tilbagebetaling på godt 45 kroner per bog.

Apple skal i forliget samlet betale kunderne 2,6 milliarder kroner tilbage, mens it-selskabet også kommer til at dække sagsomkostningerne på 328 millioner kroner.

Det skriver Cnet.

Sådan blev det til en sag

Sagen begyndte at rulle tilbage i 2011, da to personer anklagede Apple for at fikse priserne i et kartel bestående af fem forlag, som tæller Hachette Book Group, HarperCollins Publishers, Holtzbrinck Publishers, Penguin Group og Simon & Schuster.

Siden rykkede det amerikanske Justitsministerium og flere statsadvokater ind i sagen, som er blevet ført at advokatfirmaet Hagens Berman.

Advokaterne anklagede Apple og de fem forlag for at holde konkurrenter ude af markedet, så de derefter selv kunne sætte priserne på e-bøger nogle få dollar højere end de forventelige markedspriser.

Apple har tabt sagen ved en lokaldomstol i 2013 og herefter igen i appelretten i 2015. Senest blev it-selskabets ønsker om at få sagen afprøvet ved USA's højesteret afvist i marts, hvilket banede vejen for forliget.

De fem forlag indgik forlig, før sagen blev afprøvet ved de retslige instanser, skriver Cnet.

It-mediet oplyser desuden, at kunder som har købt e-bøger hos Amazon, Barnes & Noble, Kobo og Apple mellem den 1. april 2010 og 21. maj 2012 kan få indsat tilbagebetalingen direkte på deres konti eller få tilsendt en check med posten.

Læs også:
Google vinder højtprofileret retssag mod forfattere efter 11 års kamp
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Styrk effektivitet og bundlinje i ét hug

Fleksibilitet, valgfrihed og bæredygtighed er nogle af de områder, som vægtes særligt højt, især blandt de yngre generationer, når de skal vælge eller blive på en arbejdsplads. På eventet kan du få konkrete løsningsforslag til, hvordan du med en fleksibel IT-strategi og det frie IT-valg, kan give medarbejderne medbestemmelse omkring valg af digitalt arbejdsudstyr og samtidig være mere miljøbevidste i deres valg.

06. juni 2023 | Læs mere


Kom godt i gang og få det fulde udbytte med Dynamics 365 FO

Overvejelser, forberedelser og implementering. CGI's eksperter stiller skarp på Microsoft Dynamics 365 FO og merværdien ved samspillet med Azure og Power Platform.

06. juni 2023 | Læs mere


Cybersecurity Excellence Day 2023

Sikkerhed er et vidt begreb, og antallet af produkter og services nærmest eksploderer i takt med, at trusselsbilledet bliver stadig mere mudret og faretruende. På årets Cybersecurity Excellence Day kommer vi hele vejen rundt, så du får et solidt grundlag for at skelne mellem de aktuelt mest værdifulde teknologier fra buzzwords og ny vin på gamle flasker.

07. juni 2023 | Læs mere