Hver tredje danske medarbejder aner ikke hvad spam og phishing er: Kun hver fjerde bruger VPN

Phishing udgør i disse dage den største trussel for danske virksomheder. Men knap hver tredje danske medarbejder kender slet ikke begrebet viser en undersøgelse fra Cisco.

It-kriminelle forsøger i disse dage at udnytte de mange uopmærksomme medarbejdere, der arbejder hjemmefra med markant flere phishing-angreb end normalt.

Men en stor del af de ansatte, der arbejder hjemmefra i Danmark, kender slet ikke til truslerne fra phishing og malware.

Det viser en undersøgelse som Cisco har foretaget blandt danske kontoransatte.

Læs også: Her skal du passe på: Tre ud af fire ransomware-angreb sker uden for normal arbejdstid

Her svarer 31 procent at de aldrig har hørt om eller kender sikkerhedstruslen fra phishing eller spam. Samtidig er det kun 19 procent af de kontoransatte, der kender begrebet malware.

For selvom it-sikkerhed er rykket højt op i prioriteterne hos mange danske virksomheder, så er alvoren tilsyneladende ikke nået ud til virksomhedernes ansatte endnu.

Omgår bevist sikkerhedsregler
Men ikke nok med, at mange ansatte måske overser trusler der lander direkte i deres indbakke, så forsøger mange også bevist at omgå reglerne.

Hele 76 procent af de danske kontoransatte indrømmer nemlig i undersøgelsen, at de har bevist har omgået sikkerhedssystemer og -procedurer på deres arbejdsplads for at udføre deres arbejde.

Læs også: It-sikkerhedstruslerne stiger massivt, når du arbejder hjemme: "Brugerne sænker paraderne, fordi fokus er et andet sted"

Det betyder altså, at sikkerhedsbarriere, der bliver sat op af it-sikkerhedsafdelingen bliver undergravet indefra.

For lederen af Ciscos CISO-rådgivere, Wendy Nather, viser det, hvor vigtigt det er at it-sikkerheden er bygget ud fra brugernes behov.

"Hvis systemerne er så besværlige, at medarbejderne er nødt til at arbejde uden om dem for at udføre deres arbejde, hvordan kan vi så forvente, at de hjælper med at beskytte virksomheden? Især hvis de ikke engang ved, hvad det er for trusler vi står over for," lyder det fra Wendy Nather i undersøgelsen.

Derudover svarer 18 procent at de ofte omgår sikkerhedspolitikker på deres arbejdsplads.

Hver fjerde ansatte bruger ikke VPN
Efter udbruddet af Corona-virussen har flere it-virksomheder sendt deres medarbejdere hjem for at arbejde. Men det betyder ikke mindre fokus på it-sikkerhed. Tværtimod ser hackerne sit snit til at udnytte situationen

Derfor er det også bekymrende at knap hver fjerde kontormedarbejder svarer, at de ikke bruger en VPN-forbindelse, når de arbejder hjemmefra.

"De tilgår i stedet virksomhedens applikationer i skyen eller direkte fra internettet, og ikke gennem en sikker forbindelse som VPN," skriver Cisco i undersøgelsen.

Læs også: Microsofts store udvikler-konference Build vil blive afviklet virtueltPremium
Efter rokade i KMD's direktion: Her er selskabets nye ledelse
En række af KMD's direktører har fået nye hatte efter en ledelsesrokade. En ny profil er hentet ind udefra, en direktør stopper og en tredje bytter titel ud med en anden. Se selskabet nye ledelse her.
Computerworld
Statens Serum Institut har slettet alle sendte mails ved en fejl: "Det er dybt beklageligt"
Alle sendte mails fra Statens Seruminstitut og Sundhedsdatastyrelsen er blevet slettet, hvis de er sendt før 22. juli, oplyser de to myndigheder.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Vil du med på vej mod den moderne dataestate?
At gøre data tilgængelig, men hurtigst og med de færreste ressourcer, er de første og nødvendige skridt mod en moderne dataestate. Tiden er inde til, at du bevæger dig ned af den digitale landevej, der fører til hurtige og konsistente svar på simple forretningsspørgsmål. Vi giver her et bud på, hvordan du kommer igang.